Tuesday, April 20, 2010

Amah dakwa didera 6 bulan

KUALA LUMPUR: Dia bukan saja ditampar, dipijak, ditendang, malah turut ‘disebat’ menggunakan paip getah, penyangkut baju dan tali pinggang saban hari.

Tidak cukup dengan itu, mangsa tidak dibenarkan keluar dari kawasan rumah dipercayai mengelakkan kekejaman majikan dan ahli keluarganya itu diketahui umum.
Itu penderitaan seorang pembantu rumah berusia 30-an yang didera lebih enam bulan lalu oleh majikannya.

Namun, penderitaan pembantu rumah itu berakhir Khamis lalu apabila dia meloloskan diri kira-kira jam 12 tengah hari selepas dibelasah majikannya lebih 20 minit.

“Sebelum ini mangsa mendakwa sering dimarahi, namun sejak enam bulan lalu majikannya mula menggunakan kekerasan terhadapnya,” katanya.

Sumber berkata, mangsa melarikan diri melalui pintu belakang rumah sebelum menahan sebuah teksi dan memintanya membawa ke balai polis berhampiran.

Difahamkan, majikannya yang menyedari kehilangan pembantu rumahnya itu keluar mencari mangsa, namun gagal.

Sumber berkata, mangsa membuat laporan di Balai Polis Salak Selatan di sini dan sebaik menerima laporan berkenaan, sekumpulan anggota polis ke rumah suspek dan menahannya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Cheras, Superintendan Abdul Rahim Hamzah Othman ketika dihubungi, mengesahkan menerima laporan kejadian berkenaan dan memberitahu kes berkenaan dirujuk kepada Balai Tun H S Lee bagi siasatan lanjut. - Harian Metro

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...