Thursday, April 15, 2010

Agensi Pekerja Asing Sumatera Bincang Kos Pengambilan Amah Ke Malaysia

MEDAN, 14 April (Bernama) -- Agensi-agensi pekerja asing di Sumatera akan membincangkan aspek kos pengambilan pembantu rumah yang bakal bekerja di Malaysia.

Jurucakap agensi-agensi berkenaan Asa Binsar berkata antara kemungkinan yang akan dipertimbangkan ialah menetapkan satu struktur kos seragam dengan mengambil kira persekitaran perniagaan dan kedudukan tenaga kerja di dalam dan di luar Sumatera.

"Jika tenaga kerja diambil dari Sumatera, kos itu boleh menjadi lebih rendah daripada Jakarta, tapi jika kami terpaksa ambil mereka dari Pulau Jawa kosnya mungkin menjadi serupa dengan yang di Jakarta," katanya kepada Bernama, di sini Rabu.

Pengusaha agensi pekerja asing PT Bina Kridatama Lestari itu berkata perbincangan mungkin mencadangkan agar kos tambahan dikenakan jika tenaga kerja diambil dari Pulau Jawa.

Beliau ditemui selepas majlis pertemuan 35 wakil agensi-agensi pekerja asing di sini dengan Duta Besar Malaysia ke Indonesia Datuk Syed Munshe Afdzaruddin Syed Hassan.

Sementara itu Ketua Jabatan Buruh Sumatera Utara Sumadi ketika ditemui berharap satu sistem dapat diwujudkan bagi memastikan pembantu rumah dari Indonesia hanya perlu melalui satu pemeriksaan perubatan.

"Sekarang calon tenaga kerja perlu melalui tiga pemeriksaan perubatan iaitu dua di Indonesia dan satu di Malaysia," katanya yang berpandangan sistem talian yang boleh diakses kedua-dua pihak berkuasa Indonesia dan Malaysia akan menyelesaikan masalah itu.

Beliau juga berpandangan agar kedua-dua kerajaan menetapkan penghantaran pembantu rumah hanya dilakukan menerusi agensi pekerja asing bagi memudahkan pemantauan.

Langkah itu juga katanya mengelakkan bakal-bakal pembantu rumah menjalani pemeriksaan perubatan yang tidak sah seperti yang berlaku sebelum ini.

Indonesia kini menggantung sementara penghantaran rakyatnya untuk bekerja sebagai pembantu rumah di Malaysia dan kerajaan kedua-dua negara sedang berbincang untuk menandatangani memorandum persefahaman baru mengenai perkara itu. -- BERNAMA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...