Sunday, April 4, 2010

220 warga asing ditahan

SHAH ALAM – Seramai 220 warga asing ditahan untuk pemeriksaan lanjut dalam satu operasi bersepadu yang dijalankan polis bersama dua agensi penguat kuasa di kawasan Projek Perumahan Rakyat (PPR) Taman Fadeson di Jinjang, Sentul, malam kelmarin.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan berkata, dalam operasi bermula jam 11 malam itu, pihaknya membuat pemeriksaan lanjut ke atas kira-kira 39 warga Indonesia, Bangladesh (61), Afrika (31), Myanmar (76), Pakistan (8), Vietnam (1), Filipina (1) dan India (3) yang menyewa di kawasan PPR terbabit.

“Daripada jumlah yang diperiksa, kita kenal pasti seramai 60 pendatang asing tanpa izin (Pati), termasuk lapan wanita pelbagai warga negara melakukan pelbagai kesalahan di bawah Akta Imigresen.

“Ada antara mereka tidak memiliki dokumen pengenalan diri termasuk tinggal di negara ini melebihi tempoh yang ditetapkan,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Zakaria berkata, ujian saringan awal air kencing turut dijalankan, namun mereka didapati negatif dadah dan dibawa ke balai untuk siasatan lanjut sebelum diserahkan kepada Jabatan Imigresen untuk tindakan selanjutnya.

Beliau berkata, operasi yang dijalankan 12 pegawainya dan 169 anggota termasuk polis, Imigresen dan Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) itu akan diteruskan dari semasa ke semasa bagi memastikan objektif sebenar operasi tercapai.

“Kita mahu sekat kebanjiran Pati termasuk mengekang kejadian jenayah membabitkan mereka di negara ini,” katanya pada operasi itu yang berakhir kira-kira jam 6 pagi, semalam.

Beliau berkata, operasi sebegini juga bertujuan mewujudkan kembali keadaan selamat kepada penduduk tempatan. - Sinar harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...