Tuesday, April 13, 2010

205 PATI Warga Indonesia Ditahan Cuba Melarikan Diri

TAWAU, 12 April (Bernama) -- Seramai 205 pendatang tanpa izin (PATI) warga Indonesia ditahan dalam sebuah feri penumpang kerana cuba meninggalkan negara ini melalui Tawau secara haram lewat petang Isnin.

Jurucakap Jabatan Imigresen Tawau Surend Jayshee Praser berkata kesemua PATI berkenaan termasuk 55 wanita dan 31 kanak-kanak yang berumur antara tiga dan 58 tahun itu, ditahan ketika feri yang mereka naiki cuba berlepas ke Nunukan, Indonesia kira-kira pukul 5.15 petang.

"Kesemua penumpang berkenaan menaiki perahu pete-pete (sejenis perahu kecil berinjin sangkut) dari pantai ke feri penumpang yang menunggu mereka di tengah laut," katanya kepada Bernama ketika dihubungi hari ini.

Katanya selepas diperiksa didapati kesemua penumpang dalam feri berkenaan tidak mempunyai dokumen sah yang membolehkan mereka meninggalkan negara ini.

Menurutnya mereka dihantar ke Pusat Tahanan Sementara PATI di Jalan Utara bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 6 (1)(c) Akta Imigresen 1959/63 dan Seksyen 15 (c) Akta yang sama.

Beliau berkata juragan feri berkenaan turut ditahan dalam operasi yang disertai 25 anggota yang diketuai Ketua Imigresen Tawau Syamil Chelvam Shah Abdullah bagi membantu sisatan kerana disyaki melanggar Akta Imigresen. --BERNAMA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...