Friday, April 30, 2010

18 GRO China ditahan

Gambar hiasan

JOHOR BAHRU 29 April - Seramai 18 wanita warga China yang dipercayai bekerja sebagai pegawai perhubungan pelanggan (GRO) bersama 30 pelanggan ditahan dalam satu serbuan di sebuah pusat hiburan di Taman Pelangi, di sini malam tadi.

Kesemua wanita berusia 20 hingga 35 tahun itu ditahan dalam operasi yang disertai 10 anggota polis kira-kira pukul 11 malam.

Pegawai Turus Cawangan Anti Maksiat, Perjudian dan Kongsi Gelap (D7) Johor, Deputi Supritendan Tan Hiap Seng berkata, serbuan dilakukan hasil maklumat awam.

"Ketika serbuan, wanita warga asing tersebut cuba menyembunyikan diri di dalam setor dan tandas namun tindakan mereka berjaya dikesan.

"Kita juga menahan 30 pelanggan berusia 25 hingga 55 tahun termasuk pengurus premis berusia 30-an bagi membantu siasatan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Menurut beliau, pihaknya percaya wanita-wanita itu turut terlibat dalam aktiviti pelacuran dengan membawa pelanggan ke hotel-hotel bajet atau lokasi lain.

Katanya, pemeriksaan mendapati premis terbabit telah beroperasi sejak tiga bulan lalu dengan menggunakan lesen pusat latihan nyanyian.

"Polis sedang memburu pemilik premis berkenaan dan juga dalang di sebalik sindiket tersebut," ujarnya.

Kesemua wanita terbabit katanya, ditahan bagi membantu siasatan mengikut Akta Imigresen 1963 kerana menyalahgunakan pas lawatan sosial. - Utusan

Bookmark and Share

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...