Saturday, March 27, 2010

Pemerdagangan manusia: Tahap kesedaran rendah

RANTAU PANJANG 27 Mac – Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) mendapati tahap kesedaran masyarakat negara ini mengenai isu antipemerdagangan manusia masih rendah.

Pesuruhjayanya, Datuk Dr. Raj Abdul Karim berkata, ini kerana masyarakat secara keseluruhannya tidak memahami definisi sebenar apa yang dimaksudkan dengan pemerdagangan manusia memandangkan skopnya yang lebih luas yang turut melibatkan unsur eksploitasi.

"Sejak akta (Anti Pemerdagangan Manusia 2007) dikuatkuasakan, pada tahun lepas sebanyak 1,083 mangsa telah dapat diselamatkan dan 130 pertuduhan dibuat membabitkan kes itu.

“Apa pun tahap kesedaran terhadap isu ini di kalangan masyarakat masih lagi rendah,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Katanya, angka kes pemerdagangan manusia di bawah akta ini agak kecil disebabkan kes berkenaan turut melibatkan akta lain seperti Akta Imigresen dan Akta Pekerjaan.

Untuk mengatasi masalah itu secara lebih berkesan, beliau mencadangkan pihak berkuasa mengenal pasti kawasan yang terdedah kepada kemasukan pendatang asing dan kumpulan yang mudah dipengaruhi seperti wanita dan kanak-kanak untuk dijadikan mangsa pemerdagangan manusia. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...