Thursday, March 25, 2010

MTUC tetap mahu gaji minimum pekerja swasta RM1,200

KUALA LUMPUR 24 Mac - Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) tetap dengan pendiriannya bahawa pekerja sektor swasta di Malaysia hendaklah dibayar gaji minimum RM1,200 termasuk elaun kos sara hidup.

Pandangan MTUC itu dinyatakan menerusi blog Kementerian Sumber Manusia yang dilancarkan hari ini bagi mendapatkan pandangan daripada orang ramai berhubung pelaksanaan gaji minimum di kalangan pekerja sektor swasta di negara ini.

Sejurus selepas dilancarkan, dua pihak iaitu MTUC dan Persekutuan Majikan-majikan Malaysia (MEF) memberi pandangan masing-masing berhubung perkara itu.

Dalam blog.mohr.gov.my itu, MTUC berpendapat, kos sara hidup di negara ini terus meningkat sedangkan pendapatan pekerja tidak dapat mengimbangi perbelanjaan yang harus ditanggung.

"Kita tidak dapat membayangkan bagaimanakah keadaan kehidupan pekerja nanti setelah subsidi beberapa barangan dan perkhidmatan ditarik balik.

"Tanpa gaji yang munasabah sudah tentu kehidupan golongan yang berpendapatan rendah akan bertambah teruk," kata kenyataan itu.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S. Subramaniam hari ini melancarkan blog berkenaan bagi mendapatkan pandangan daripada orang ramai berhubung pelaksanaan gaji minimum di kalangan pekerja sektor swasta.

Di dalam blog itu, MTUC turut menyatakan, persatuan itu sedar bahawa para majikan tidak akan menaikkan gaji pekerja masing-masing, maka campur tangan pemerintah dalam memperkenalkan undang-undang bagi gaji minimum adalah sangat diperlukan.

"Objektif dan hasrat kerajaan untuk mencapai Model Ekonomi Baru (MEB) iaitu menjadi negara berpendapatan tinggi agak sukar dicapai tanpa adanya gaji minimum yang munasabah," jelas MTUC.

Sementara itu, MEF pula berpendapat, cadangan pelaksanaan gaji minimum adalah tidak produktif kerana sistem upah sedia ada berfungsi dengan baik.

Menurut persekutuan itu, sistem sedia ada sudah memadai kerana upah ditentukan berdasarkan kepada kuasa pasaran dan bagi pekerja yang mempunyai kesatuan mereka boleh berunding dengan majikan dalam menentukan kadar upah masing-masing.

"Kaedah ini adalah lebih baik daripada penetapan kadar gaji minimum. Ia juga tidak menjamin kepada perkembangan ekonomi negara.

"Oleh itu, apa yang kerajaan patut lakukan adalah mempromosikan dan mempraktikkan sistem gaji berdasarkan kepada prestasi pekerja masing-masing," katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...