Wednesday, March 31, 2010

Bilik ‘asmara’ musnah

KUALA LUMPUR – Sebanyak 18 premis pelacuran yang melibatkan lebih 100 bilik ‘asmara’ dimusnahkan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dalam operasi bersepadu di Jalan Thambipillay, Brickfields dekat sini, semalam.

Kesemua premis itu sebelum ini pernah dimusnahkan sebanyak empat kali sejak tahun 2007 namun kegiatan pelacuran yang melibatkan pelacur warga tempatan dan warga asing terbabit di kesan aktif semula pada pertengahan tahun lalu.

Bagaimanapun, risikan serta aduan dari orang ramai sekali lagi memaksa DBKL mengambil langkah lebih drastik dengan menghapuskan semua bilik ‘asmara’ yang dibina tanpa kebenaran.

Operasi dilakukan kira-kira jam 10 pagi dengan kekuatan lebih 100 anggota dari DBKL dan dibantu Polis Diraja Malaysia (PDRM), Tenaga Nasional Berhad (TNB), Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd serta Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi).

Pengarah Jabatan Keselamatan dan Penguatkuasaan DBKL, Rolan Abd Rahman berkata, kesemua premis itu didapati melanggar Akta Jalan, Parit dan Bagunan 1974 di mana membina sekatan di dalam bangunan tanpa kebenaran Datuk Bandar.

“Sebelum ini semua pusat pelacuran ini telah kita musnahkan sebanyak empat kali semenjak tahun 2007, bagaimanapun dikatakan kembali aktif pada pertengahan tahun lalu, namun kita percaya aktiviti ini sudah lama beroperasi secara senyap-senyap.

“Berdasarkan aduan dan risikan itu, kita beri sebulan notis mengosongkan bangunan tetapi sehingga kini, mereka gagal berbuat demikian sehingga memaksa kita bertindak menghapuskan semua binaan haram serta merampas semua peralatan,” katanya pada sidang akhbar di Bilik Gerakan DBKL di sini, semalam.

Sinar Harian yang turut sama dalam operasi itu mendapati, terdapat sebahagian bilik-bilik ‘asmara’ telah dikosongkan namun sebahagian lagi masih lengkap dengan semua peralatan antaranya katil dan tilam.

Lebih menjijikkan, turut ditemui ratusan paket kondom yang belum digunakan, pelincir dan terdapat singki khas untuk membersihkan diri sebelum atau selepas ‘asmara’, malah ada yang menyerupai rumah sewa yang lengkap dengan almari persalinan, tempat memasak, barangan elektrik dan ruang istirahat.

Rolan berkata, pihaknya kini sedang mengesan pemilik sebenar premis berkenaan. - Sinar Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...