Monday, March 8, 2010

Amah bermasalah boleh dikesan ketika jalani latihan

KUALA LUMPUR: Pembantu rumah asing yang ada masalah kesihatan, mental atau menghadapi kemurungan boleh dikesan ketika menjalani latihan beberapa bulan di negara sendiri, sebelum dibawa masuk ke Malaysia. Masalah dihadapi mereka juga boleh dikesan ketika mereka menjalani latihan atau ketika menunggu keputusan pemeriksaan kesihatan di negara ini.

Presiden Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing Malaysia (Papa), Alwi Bavutty berkata, setiap pembantu rumah dikendalikan agensi berdaftar dan bertauliah di bawah Papa perlu menjalani latihan antara sebulan sehingga tiga bulan di negara asal sebelum dibawa masuk ke Malaysia.

Malah katanya, mereka juga perlu menjalani latihan di Malaysia sementara menunggu keputusan pemeriksaan kesihatan jika pembantu rumah itu di bawah agensi berdaftar di negara ini.

“Ketika pembantu rumah menjalani latihan di negara sendiri atau di Malaysia masa itu segala perangai pelik atau jika mempunyai masalah kesihatan, mental atau kemurungan boleh dikesan dan tidak layak bekerja sebagai pembantu rumah di Malaysia kerana dibimbangi menjejaskan keselamatan majikan,” katanya.

Namun katanya, masalah seperti dialami pelakon Siti Shahrizah Saifuddin, 38, atau lebih popular dengan panggilan Eja yang mendakwa anaknya berusia enam bulan didera pembantu rumah, selain kerugian RM50,000 kerana warga Indonesia itu merosakkan perabot dan kelengkapan rumah sebelum melarikan diri jarang berlaku membabitkan amah diambil dengan agensi berdaftar.

Menurutnya, setakat ini, pihaknya tidak pasti sama ada pembantu rumah Eja yang dikenali Mona atau panggilan Susie, 29 dari Medan, Indonesia yang menghilangkan diri pada 18 Februari lalu diambil daripada agensi yang berdaftar.

Pelakon itu mendakwa anaknya Nur Eishal turut didapati berdarah di bibir dan luka pada tangan ketika meninggalkannya bersama pembantu berkenaan. Dia kemudian membuat dua laporan polis di Balai Polis Mont Kiara dan di Ibu Pejabat Polis Daerah Brickfields, Rabu lalu. - Harian Metro

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...