Thursday, March 25, 2010

57 pendatang Sri Lanka ditahan

SERI MANJUNG - 57 lelaki warganegara Sri Lanka ditahan dalam satu operasi Ops Serkap yang dijalankan pihak Imigresen Lumut dengan kerjasama bahagian Penguat kuasa Imigresen Ipoh, di sebuah rumah dua tingkat, di Jalan Pecah Batu, Trong di sini, malam semalam.

Operasi yang diketuai Timbalan Penolong Pengarah Imigresen merangkap Ketua Imigresen Lumut, Zaidi Dali berkata, seramai 11 anggota Imigresen Lumut dan enam anggota bahagian penguat kuasa Imigresen Ipoh, memulakan operasi pada jam 10.30 malam dan berakhir kira-kira jam 11 malam.

Menurutnya, operasi dilakukan hasil maklumat yang diterima daripada orang awam yang menyedari kehadiran mereka di kawasan itu.

Katanya, ketika serbuan mereka yang berumur antara 20 hingga 50 tahun itu mereka sedang nyenyak tidur.

“Walaupun ada cubaan melarikan diri ke kawasan yang berhampiran bagi mengelakkan mereka ditahan namun, tindakan pantas anggota kami berjaya mengesan mereka sebelum kesemuanya di bawa ke pejabat untuk tindakan selanjutnya,” katanya yang ditemui di sini, semalam.

Beliau berkata, warganegara Sri Langka itu melakukan kesalahan antaranya dibawah Seksyen 56 (1) (l), Seksyen 15 (1) (c) dan Sekyen 6 (1) (c) di bawah Akta Imigresen 1959/63.

Menurutnya, siasatan awal mendapati, ada antara mereka disyaki menggunakan pas lawatan palsu, tinggal lebih masa yang ditetapkan dan gagal mengemukakan dokumen perjalanan sah.

“Kesemua mereka ditahan selama 14 hari di Depot Tahanan Langkap untuk siasatan lanjut.

“Maklumat awal kami mendapati kesemua warganegara Sri Langka berada di premis tersebut semenjak Sabtu lalu disyaki didalangi oagen yang membawa mereka masuk ke negeri ini untuk bekerja di kawasan sekitar.

“Rumah ini dijadikan sebagai transit sementara sebelum ke tempat lain bagaimanapun, pihak kami gagal mengesan sindiket atau agen.

“Siasatan terperinci akan dibuat bagi memastikan tujuan sebenar mereka datang ke negeri ini dan memastikan mereka ini tidak terlibat dalam memperdagangkan manusia ke negeri ini,” katanya.

Zaidi berkata, dengan penahanan itu ia adalah kejayaan terbesar Imigresen Lumut bagi tahun 2010.

“Operasi seperti ini akan diteruskan dari masa ke semasa bagi memastikan warganegara asing tidak menyalahgunakan pas lawatan atau kemudahan imigresen yang diberikan.

“Saya mengalu-alukan maklumat daripada orang awam mengenai kehadiran warga asing di kawasan mereka dan terima kasih kepada mereka yang memberikan maklumat bagi membendung kegiatan tidak bermoral,” katanya. - Sinar Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...