Wednesday, February 10, 2010

Timbalan Menteri Puji Western Digital Naikkan Gaji Pekerja

PETALING JAYA, 10 Feb (Bernama) -- Sektor pembuatan dan perkilangan perlu menaikkan gaji serta imbuhan kepada pekerja bagi menarik lebih ramai rakyat tempatan bekerja dengan mereka, kata Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Maznah Mazlan.

Beliau berkata faktor gaji yang rendah menyebabkan rakyat tempatan kurang berminat bekerja sebagai operator pengeluaran di kilang dan ini mendorong kepada kebergantungan kepada tenaga kerja asing.

"Saya yakin jika peneraju sektor pembuatan dan perkilangan mengambil inisiatif dengan menawarkan gaji setimpal serta kemudahan lain ia dapat menggalakkan lebih ramai rakyat kita untuk bekerja di kilang," katanya kepada pemberita selepas melawat kilang Western Digital (Malaysia) Sdn Bhd di sini Rabu.

Beliau berkata syarikat-syarikat patut mengikut langkah Western Digital yang telah meningkatkan gaji pokok operator pengeluarannya daripada RM450 kepada RM700 sebulan tidak termasuk elaun dan kemudahan, yang membolehkan mereka mendapat gaji sehingga RM1,271 sebulan.

Katanya Western Digital, sebuah syarikat pengeluar semikonduktor, kini mempunyai 16,000 orang tenaga kerja di seluruh Malaysia, dan sedang dalam usaha menarik lebih ramai rakyat tempatan bagi mengisi kira-kira 4,000 jawatan kosong dalam pelbagai unit termasuk kejuruteraan dan teknikal. -- BERNAMA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...