Wednesday, February 17, 2010

Mat Afrika buta undang-undang

KUALA LUMPUR: Biadab. Itulah boleh dikatakan terhadap segelintir warga asing terutamanya pemandu golongan Mat Afrika apabila buat tidak endah terhadap peraturan lalu-lintas sehingga tindakan mereka turut menyusahkan pengguna lain.

Tinjauan Harian Metro di Medan Idaman, Batu 5, Jalan Gombak, dekat sini, semalam, mendapati golongan berkenaan seperti ‘buta’ undang-undang apabila meletak kenderaan di bahu jalan yang mempunyai garisan kuning. Mereka kelihatan seperti tidak rasa bersalah apabila meninggalkan kenderaan hampir 30 minit tanpa menghiraukan pengguna lain.

Pemandu teksi, Ali Taib, 39, mendakwa kebanyakan warga Afrika di kawasan itu menggunakan kenderaan ‘uzur’ berumur lebih 10 tahun yang boleh dibeli dengan secara tunai.

“Akibat menggunakan kenderaan uzur itu, mereka tidak mengambil kisah badan kereta sekiranya dilanggar pemandu lain.

“Mereka seperti kebal dengan undang-undang.

Kadangkala tindakan mereka yang meletak kenderaan secara ‘double parking’ (bertindan) turut menyebabkan kesesakan lalu lintas,” katanya.

Dia mendakwa golongan itu turut memandu secara melulu dan tidak menghiraukan keselamatan kanak-kanak yang berjalan di bahu jalan.

Pengawal keselamatan, Tahir Rudin, 46, mendakwa golongan itu turut memandu secara berbahaya dan boleh mengundang kemalangan terutamanya pengguna pejalan kaki. “Saya tidak yakin mereka (Mat Afrika) mempunyai lesen memandu.

Jika mempunyai lesen memandu di negara ini, pasti mereka akan mematuhi peraturan,” katanya. - Harian Metro

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...