Friday, February 12, 2010

Mantik gagal diselamatkan

SHAH ALAM 11 Feb. - Mahkamah Tinggi di sini hari ini diberitahu usaha untuk menyelamatkan nyawa Mantik Hani pada pagi 26 Oktober tahun lalu gagal kerana keadaan pembantu rumah warga Indonesia itu sudah terlalu nazak.


Pakar bius dari Jabatan Anestesiologi dan Rawatan Rapi Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang, Dr. Noraini Sangit berkata, Mantik disahkan meninggal dunia pada pukul 10.10 pagi selepas bantuan pernafasan (CPR) diberi selama 30 minit.

Katanya, keseluruhan sistem organ dalaman Mantik tidak lagi berfungsi dan tidak dapat dipulihkan dan denyutan nadinya lemah sebelum terhenti pada pukul 9.30 pagi.

''Keadaan pesakit (Mantik) pada masa itu sudah terlalu tenat dan kritikal. Secara keseluruhan, sistem organ pesakit gagal berfungsi walaupun dengan bantuan ubat-ubatan.

''Tekanan darah pesakit adalah rendah dan tidak stabil walaupun sudah diberi ubat-ubatan yang maksimum. Sistem ginjalnya juga telah gagal, begitu juga sistem pernafasan pesakit yang dibantu dengan mesin bantuan pernafasan.

''Apabila denyutan nadi pesakit lemah dan terhenti kira-kira pukul 9.30 pagi, kami segera beri bantuan kecemasan iaitu CPR yang berterusan. Setelah berusaha selama 30 minit, pesakit tidak menunjukkan sebarang tindak balas positif dan gagal diselamatkan,'' jelasnya.

Noraini, 39, saksi pendakwa ke-40 berkata demikian ketika menjawab soalan Timbalan Pendakwa Raya, Idham Abdul Ghani pada perbicaraan kes penjual air tebu, Murugan, 35, yang didakwa membunuh Mantik, 36.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan tersebut di rumahnya di No. 11, Jalan Datuk Yusof Shahbudin 6, Taman Sentosa, Klang dekat sini antara 18 hingga 20 Oktober 2009.

Mantik yang berasal dari Surabaya meninggal dunia di HTAR pada 26 Oktober tahun lalu setelah gagal bertindak balas terhadap rawatan yang diberikan.

Sementara itu, seorang lagi pakar bius, Dr. Faezah Shaari pula berkata, beliau memberi bantuan oksigen melalui topeng aliran tinggi dan morfin serta ubat penahan sakit kepada Mantik apabila wanita itu dirujuk kepadanya pada pukul 1.30 petang, 21 Oktober tahun lalu.

Bagaimanapun katanya, keadaan Mantik merosot sehingga wanita itu terpaksa diberi bantuan pernafasan melalui mesin bantuan pernafasan pada pukul 2 pagi keesokan harinya.

''Tekanan darah Mantik semakin rendah walaupun diberi bantuan empat jenis inotropes dengan dos maksimum. Akibatnya buah pinggang pesakit tidak berfungsi tetapi tekanan darah terlalu rendah untuk menjalani dialisis.

''Pada 24 Oktober, Mantik mengalami masalah denyutan jantung yang tidak tetap sehingga fungsi mengepam darah terjejas. Rawatan cardioversion dibuat sebanyak 10 kali dan ubat-ubatan yang diperlukan telah diberi kepada pesakit,'' katanya.

Dalam usaha menyelamatkan Mantik, kata Faezah, beliau turut memberi cecair intravena untuk merawat kekurangan air, antibiotik bagi jangkitan kuman, transfusi darah dan komponen-komponen darah serta rawatan pada luka di kaki kanan.

Menjawab soalan peguam V. Rajehgopal, Faezah memberitahu dua mililiter morfin yang diberikan kepada Mantik tidak menyebabkan wanita itu berada dalam keadaan separuh sedar, sebaliknya hanya menyebabkan rasa mengantuk.

Terdahulu, Idham membantah tindakan Rajehgopal yang mempersoalkan universiti tempat pegawai perubatan di Jabatan Kecemasan HTAR, Dr. R. Shujahtha memperoleh kelulusannya kerana ia diiktiraf oleh Akta Perubatan 1951.

Beliau turut menegur peguam tersebut yang kerap meninggikan suara semasa menyoal balas Shujahtha.

Perbicaraan di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Mohd. Yazid Mustafa bersambung esok. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...