Tuesday, February 23, 2010

KENYATAAN AKHBAR PATREE


PERTUBUHAN Malaysia Bebas-PATI @ PATREE menyambut baik kenyataan YAB Timbalan Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, selaku Pengerusi Jawatankuasa Kabinet Pekerja Asing & PATI (JKKPA & PATI) untuk mengkaji semula peranan Syarikat Penyumberan Luar & Ejen Pekerja Asing.
Dengan pengumuman semalam, bererti, JKKPA & PATI amat peka serta maklum bahawa sudah masanya untuk ‘transformasi penuh’, yakni audit penuh kepada semua Syarikat Penyumberan Luar.
Sejak Kerajaan meluluskan Lesen kepada Syarikat Penyumberan Luar pada tahun 2005, telah banyak kelulusan diberikan kepada kesemua Syarikat ini. Dan sejak dari itu juga, ‘rekod pekerja’ di dalam semua Syarikat ini tidak dikawalselia dengan baik (kawalselia seperti yang digariskan dalam kelulusan awal Sekretariat Penyumberan Luar), terutama selepas tiadanya Sekretariat Syarikat Penyumberan Luar pada 2006.
Dengan 277 syarikat, beroperasi tanpa kawalselia yang baik, kemungkinan ramai PATI yang telah ‘dilahirkan’ oleh Syarikat Penyumberan Luar ini tidak boleh dinafikan.
Selain dari itu, pada 2007, semasa Kementerian (ketika itu Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri), membenarkan kemasukan semula Pekerja Warga Bangladesh, kebanyakan Syarikat ini telah diberikan Kelulusan Khas untuk membawa masuk Pekerja tersebut.
Sebagai sebuah NGO Bebas-PATI, adalah wajar untuk PATREE bekerjasama dengan Agensi Kerajaan bagi memastikan PROGRAM TRANSFORMASI KERAJAAN terutama yang melibatkan Pekerja Asing dapat dicapai.
Kajian Semula ini, boleh diumpamakan seperti ‘pemutihan’ kepada Syarikat-syarikat berkenaan.
PATREE yakin bahawa JKKPA & PATI mungkin telah menyediakan garis panduan khusus untuk kajian semula peranan Syarikat ini, namun PATREE tetap merasakan bahawa factor banyaknya PATI yang dihasilkan oleh sesuatu Syarikat Penyumberan Luar, boleh dijadikan kriteria untuk dikenakan tindakan sekaligus membatalkan Lesen Syarikat berkenaan.
Matematiknya amat mudah iaitu : CONTOH
Bilangan Pekerja Keseluruhan (yg diluluskan)
1000
Bilangan keluar/pulang (check-out) secara SAH (TOLAK)
(200)
Bilangan Lari/Hilang (yang dilapurkan)
(TOLAK)
(100)
JUMLAH
700


Jika JUMLAH yang terhasil di atas, BERBEZA dengan JUMLAH yang MASIH SAH PERMIT (di dalam Rekod Jabatan Imigresen), maka setiap perbezaan itu, adalah jumlah PATI yang dihasilkan oleh Syarikat Penyumberan Luar berkenaan.
Jika ini diambilkira, tindakan tegas seperti mengenakan denda atau membatalkan Lesen Syarikat berkenaan amatlah WAJAR.
PATREE mengalu-alukan Langkah yang diumumkan dan Keputusan JKKPA & PATI untuk mewujudkan ‘Makmal Khas’ adalah bijak serta tepat pada masanya, di saat Kerajaan sedang tercari-cari kaedah sesuai membendung PATI dan lambakan Pekerja Asing.

‘1MALAYSIA Bebas-PATI’
PATREE Malaysia
Zul Azhar Cha
Presden

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...