Thursday, February 11, 2010

Kaji semula kemasukan pelajar Afrika

SEREMBAN 10 Feb. – Kemasukan pelajar asing terutama dari benua Afrika hendaklah dikaji semula kerana sebahagian daripada mereka terlibat dalam kes dadah dan juga bersikap biadab.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Modal Insan, Belia dan Sukan negeri, Datuk Abd. Samad Ibrahim berkata, sikap para pelajar dari benua itu yang biadap terhadap pihak berkuasa dalam satu operasi awal pagi tadi sangat mengecewakan.

“Mereka sudah berada dalam negara ini, hormatilah undang-undang Malaysia. Jangan persoalkan jika identiti mereka diperiksa. Patuh dan jangan buat huru-hara,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Abd. Samad yang turut serta dalam Ops Nilai pagi tadi bersama Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) dan Jabatan Imigresen berkata, operasi dijalankan dari pukul 12 tengah malam hingga 6 pagi.

“Sikap agresif ini boleh mengundang bahaya, bukan sahaja kepada penguatkuasa tetapi penduduk sekitar yang sama-sama mendiami kawasan perumahan di situ,” ujarnya.

Operasi ini turut disertai oleh Pengarah Bahagian Penguatkuasa dan Keselamatan (AADK), Dr. Sabri Zainudin Zainul, Pengarah AADK negeri, Abdul Rahman Hamid dan Ketua
Ketika serbuan dibuat dan penahanan dilakukan untuk tujuan pemeriksaan ke atas beberapa pelajar, sebahagiannya terjerit-jerit mengatakan tindakan itu tidak wajar sehingga menyebabkan rakan mereka mula mengerumuni anggota penguatkuasa AADK dan Imigresen.

Bagaimanapun, dalam gerakan di lokasi kedua di belakang sebuah institut pengajian tinggi swasta di Nilai, Abd. Samad memberitahu, anggota penguatkuasa menahan 18 orang selepas seorang lagi ditahan sebelumnya di Mantin.

“Seramai 11 warganegara Nigeria ditahan, dua rakyat Bangladesh, satu rakyat Indonesia dan seorang rakyat tempatan telah ditahan di Nilai, selain tiga lagi yang ditahan mengikut Akta Imigresen,” katanya.

Katanya, tiga rakyat Nigeria yang ditahan di satu blok pangsapuri itu telah mencampakkan ketulan kecil ganja mampat yang dipercayai bernilai RM2,500 mengikut pasaran gelap.

“Penguatkuasa juga menemui 19 paket ganja yang disembunyikan dalam kerusi di ruang tamu dan sembilan tiub mengandungi serbuk kristal dipercayai syabu di atas peti sejuk dalam, beberapa rumah yang diperiksa,” katanya.

Menurut Abd. Samad, hasil operasi ini memperlihatkan risiko penularan gejala dadah di kalangan warga asing semakim membimbangkan dan jika tidak dibendung, ia akan mempengaruhi anak muda. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...