Sunday, February 14, 2010

Jangan terperdaya dengan 'lakonan' PATI

SEREMBAN 13 Feb. - Mendengar kisah pendatang asing tanpa izin (PATI) di negara ini, anda akan cepat rasa tersentuh dan melahirkan perkataan kasihan.

Tetapi awas, jangan sampai tertipu dengan 'lakonan' mereka kerana itulah lumrah PATI sewaktu ditahan dan ditanya dokumen perjalanan.

Dalam Ops Kutip hari ini, mereka mendakwa tidak cukup wang untuk memperbaharui pasport, selain dokumen itu berada dalam genggaman majikan.

Salah seorang mereka, Guspendi Amir, 29, berkata, dia perlu mengumpulkan wang untuk memperbaharui pasport miliknya.

"Pasport isteri, Leni Baidar, 22, juga sudah tamat tempoh dan surat lahir anak berusia lapan tahun berada di Indonesia," katanya menagih simpati sewaktu di Wisma Persekutuan di sini hari ini.

Guspendi yang berasal dari Padang, Indonesia, gagal mengemukakan dokumen itu selepas pasport miliknya didapati tamat bulan lalu.

"Saya datang ke Malaysia pada 2007, kerja di salah sebuah kilang di Seremban," katanya.

Seorang warganegara Bangladesh yang mahu dikenali sebagai Mahabur, 35, mendakwa pasport miliknya berada dalam simpanan majikannya.

"Mana saya ada simpan dokumen. Majikan yang simpan. Saya mana tahu. Tolong lepaskan saya," katanya.

Abd. Kadir Safami, 37 yang berasal dari Jawa Timur, Indonesia memberitahu, dia datang ke Malaysia kerana di sini 'lubuk rezeki' bagi rakyat negaranya.

"Saya hidup susah di Indonesia. Orang kata datang ke Malaysia, boleh jadi senang.

"Saya bekerja sebagai buruh, datang menaiki kapal pada 2008. Kalau ikutkan hati, saya tidak mahu balik ke Indonesia. Di sini boleh cari wang untuk menampung keluarga di Jawa Timur," ujarnya.

Selain mereka, 11 rakyat India, Bangladesh dan Pakistan yang turut ditahan juga mendakwa pasport mereka berada dalam simpanan majikan. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...