Wednesday, February 3, 2010

Imigresen serbu pusat urut
JOHOR BAHRU 2 Feb. - "Nak urut biasa atau spesial. Kalau spesial RM130".

Itu jawapan seorang pelanggan ketika ditanya kakitangan Jabatan Imigresen yang melakukan penyamaran sewaktu menyerbu sebuah pusat urut di Taman Daya, kira-kira pukul 1 petang di sini hari ini.

Dipercayai, tukang urut warga Thailand di pusat itu turut menawarkan khidmat seks dengan bayaran istimewa.

Ketua Bahagian Penguat Kuasa, Jabatan Imigresen Johor, Masri Adul berkata, seramai sembilan wanita warga Thailand yang bekerja sebagai tukang urut di pusat itu ditahan kerana menyalahgunakan pas lawatan.

"Tukang urut yang ditahan itu berusia antara 21 hingga 43 tahun dan kita turut menahan seorang lelaki berusia 33 tahun yang merupakan majikan mereka.

"Kita tidak menolak kemungkinan tukang urut menawarkan perkhidmatan tidak bermoral berdasarkan perbualan dengan pelanggan," katanya ketika ditemui pemberita di sini hari ini.

Masri berkata, ketika serbuan, beberapa tukang urut bersembunyi di dalam tandas dan ada juga yang bertindak melarikan diri keluar dari pusat itu.

Bagaimanapun kata beliau, kesemua mereka berjaya ditahan dengan dua daripada mereka ketika itu sedang asyik mengurut pelanggan.

Menurut Masri, kes itu disiasat mengikut Seksyen 39(b) Peraturan Imigresen 1963 kerana menyalahgunakan pas lawatan.

Sementara itu dalam serbuan berasingan, beliau berkata, seramai 13 warga Indonesia dan Bangladesh ditahan atas pelbagai kesalahan Imigresen di sebuah restoran di Pasir Gudang, dekat sini.

Katanya, mereka yang ditahan dalam serbuan pukul 4 petang itu berusia antara 25 hingga 53 tahun.

"Lima lelaki dan lapan wanita warga asing itu ditahan kerana ada yang tinggal melebihi masa, ada juga yang menyalahgunakan pas lawatan, malah ada yang langsung tiada dokumen," katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...