Friday, February 19, 2010

Hantar balik PATI secepat mungkin

PUTRAJAYA 18 Feb. – Jabatan Imigresen akan memastikan 47,310 pendatang asing tanpa izin (PATI) yang dikenal pasti berada dalam negara perlu dihantar balik secepat mungkin bagi mengelak menimbulkan kebimbangan rakyat negara ini.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Abdul Rahman Othman berkata, ia sekali gus mengatasi masalah lambakan warga asing sedia ada daripada kalangan 1.6 juta mereka yang bekerja secara sah.

‘‘PATI yang dikenal pasti ini adalah mereka yang melakukan kesalahan tinggal melebihi tempoh masa, tidak mempunyai dokumen perjalanan, memiliki dokumen palsu dan menyalahgunakan pas lawatan.

‘‘Mereka ditangkap sepanjang tahun lalu menerusi operasi penguatkuasaan di seluruh negara,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Abdul Rahman berkata, seramai 45,925 PATI telah pun dihantar pulang ke negara asal masing-masing mengikut rekod sehingga 31 Disember tahun lalu.

‘‘Pengusiran PATI ke negara asal terpaksa mengambil masa terlalu lama atau singkat bergantung kepada pengurusan sesebuah negara.

‘‘Sehingga kini masih terdapat 7,812 PATI di 13 depot seluruh negara sementara menunggu untuk dihantar pulang,” katanya.

Abdul Rahman berkata, operasi memburu PATI akan terus diperhebatkan selaras dengan usaha kerajaan membanteras PATI dan membendung kegiatan jenayah.

‘‘Kita telah pun mendakwa 23,644 PATI atas pelbagai kesalahan di bawah Akta Imigresen, Akta Pasport dan Peraturan-Peraturan Imigresen.

‘‘Sebanyak RM40.4 juta kompaun pula telah berjaya dikutip,” katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...