Saturday, February 27, 2010

'Bomoh duit' Nigeria kebas wang pesara RM280,000

KUALA LUMPUR: Mereka mendakwa mampu mendapatkan semula wang milik mangsa yang pernah ‘dilarikan’ peminjam.

Malah, kumpulan dua lelaki itu juga mendakwa boleh melipat gandakan wang berkenaan selain mampu menjadikan mangsa individu terkaya di dunia dalam masa singkat.

Namun, setiap mangsa disyaratkan mengikuti satu upacara khas bagi mendapatkan semula wang mereka yang enggan dibayar peminjam.

Difahamkan, untuk mengikuti upacara berkenaan, setiap mangsa diwajibkan membayar wang ‘pengeras’ antara RM4,000 hingga RM60,000 mengikut jumlah wang yang mahu ‘diambil’ semula daripada semua peminjamnya. Itulah taktik digunakan dua ‘bomoh duit’ lelaki warga asing dipercayai berasal dari Nigeria dalam memperdaya mangsa yang tersepit kerana keengganan peminjam melunaskan hutang mereka.

Dalam kejadian terbaru, seorang pesara terpaksa berputih mata apabila mendapatkan khidmat dua ‘bomoh’ itu sebelum wang lebih RM280,000 miliknya lesap. Menurut sumber, lelaki berusia lewat 40-an yang tinggal di Petaling Jaya itu diperkenalkan kepada dua lelaki warga asing itu melalui rakannya pada awal tahun ini. “Rakan mangsa dikatakan memaklumkan lelaki terbabit mengenali dua ‘bomoh duit’ itu yang didakwa boleh membantunya menyelesaikan masalah untuk mendapatkan semula wang yang dipinjam rakan sebelum ini.

“Disebabkan terdesak, lelaki terbabit mula mempercayai dengan cadangan rakannya sebelum bersetuju untuk bertemu dengan dua ‘bomoh’ itu,” katanya di sini, semalam.

Mangsa kemudiannya bertemu dengan dua lelaki warga asing itu pada 23 Januari lalu di sebuah hotel di Damansara, dekat sini.

Sumber terbabit berkata, dalam perjumpaan itu, kedua-dua lelaki warga asing terbabit yang mengaku bomoh dikatakan bersikap sopan selain berlagak alim. “Dua ‘bomoh’ terbabit dikatakan meyakinkan mangsa bahawa mereka berupaya membantu mangsa mendapatkan semula wang yang sudah dipinjam rakan.

“Dalam pertemuan itu, bomoh terbabit menekankan kepada mangsa supaya mematuhi kesemua syarat ditetapkan,” katanya.

Syaratnya, termasuklah upacara solat untuk ‘menarik duit’ yang mewajibkan mangsa membayar sejumlah wang.

Katanya, mangsa yang sudah ‘termakan’ pujuk kedua-dua bomoh penipu berkenaan akhirnya bersetuju untuk mengikut ritual khas terbabit.

“Lelaki terbabit kemudian diminta membayar wang berjumlah RM56,000 termasuk membeli minyak wangi daripada bomoh terbabit,” katanya.

Selepas wang diambil dua lelaki warga asing itu, upacara ‘sesat’ itu kemudian dijalankan bomoh terbabit sambil disaksikan mangsa.

Menurut sumber, mangsa kemudian memasukkan lagi wang berjumlah RM226,000 ke dalam beg yang sebelum ianya dikunci.

“Selepas upacara ‘tarik duit’ itu selesai, beg berkunci itu diserahkan semula kepada mangsa dan mengarahkannya tidak melanggar pantang larang apabila keduanya mendakwa beg terbabit hanya boleh dibuka selepas tiga minggu,” katanya.

Mangsa yang mematuhi pantang larang itu dikatakan membuka beg berisi wang berkenaan pada 13 Februari lalu.

Dia bagaimanapun terperanjat apabila mendapati tiada wang di dalamnya, cuma ada keratan kertas hitam dan surat khabar.

Menyedari ditipu, mangsa kemudian membuat laporan polis. - Harian Metro

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...