Friday, February 12, 2010

20 GRO Filipina, Indonesia ditahan di kelab malam

JOHOR BAHRU 11 Feb. - Seramai 20 wanita warga asing dipercayai bekerja sebagai pegawai perhubungan pelanggan (GRO) ditahan Jabatan Imigresen dalam dua serbuan di kelab malam di Taman Johor Jaya di sini malam tadi.

Ketua Unit Operasi Bahagian Penguat Kuasa Jabatan Imigresen Johor, Abdul Aziz Mat Sab berkata, kesemua wanita warga Filipina termasuk seorang warga Indonesia yang ditahan dalam 'Ops Sayang' itu disyaki menjalankan aktiviti tidak bermoral.

Menurutnya, dalam operasi pertama pukul 9.30 malam, pihaknya menahan 10 wanita warga Filipina dan seorang warga Indonesia berusia antara 24 hingga 36 tahun.

Setengah jam kemudian, kata beliau, pihaknya menyerbu sebuah lagi kelab malam dan menahan sembilan wanita warga Filipina berusia 23 hingga 30 tahun.

"Ketika serbuan, beberapa wanita itu cuba melarikan diri. Bagaimanapun, mereka berjaya ditahan oleh 15 anggota kita yang menyertai operasi berkenaan.

"Kita juga menahan beberapa orang pelanggan, namun mereka kemudian dibebaskan selepas diambil keterangan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Abdul Aziz memberitahu, pemeriksaan mendapati kesemua wanita itu menyalahgunakan pas lawatan sosial untuk menjalankan kegiatan tidak bermoral di negara ini.

Mereka kini masih ditahan di Depot Tahanan Imigresen Pekan Nanas, Pontian bagi membantu siasatan mengikut Peraturan 39 (b) Akta Imigresen 1959/1963 kerana melanggar syarat permit. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...