Wednesday, February 17, 2010

2 warga Pakistan, 1 warga Iran ditahan bawa dadah

SHAH ALAM: Tiga lagi warga asing, dua rakyat Pakistan dan seorang rakyat Iran ditahan dalam tiga kes berasingan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) kerana didapati membawa dadah yang keseluruhan seberat 10 kilogram dan bernilai kira-kira RM1.5 juta.

Ketiga-tiga mereka yang masuk ke Malaysia sebagai pelancong kini ditahan reman dan disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 yang boleh dijatuhi hukuman gantung mandatori jika sabit kesalahan.

Seorang lelaki Pakistan berumur 30 tahun ditahan kira-kira 9.50 malam pada Khamis minggu lalu setibanya dia dengan penerbangan dari Doha, Qatar.

"Setelah diperiksa begnya, didapati 101 paket plastik yang disyaki berisi heroin gred tinggi seberat dua kilogram bernilai RM160,000 disembunyikan di dalam sehelai jaket kulit.

"Pada esok harinya pula, seorang warga Iran berusia 36 tahun turut ditahan setibanya dengan penerbangan dari Dubai pada 8.00 malam.

"Pemeriksaan ke atas ruangan bahagian bawah beg pakaiannya oleh polis, mendapati empat plastik lutsinar disyaki berisi syabu seberat 4 kilogram bernilai RM1 juta," kata Ketua Siasatan Jenayah Narkotik Selangor, ACP Nordin Kadir kepada pemberita hari ini.

Beliau berkata, warga Iran ini telah datang ke Malaysia sebanyak empat kali dan polis sedang menyiasat sama ada sebelum ini dia masuk ke Malaysia dengan turut membawa dadah bersamanya.

Semalam pula, seorang lagi warga Pakistan yang berumur 36 tahun ditahan kira-kira 10.20 pagi setibanya dari Tehran.

Dia didapati turut singgah di Bahrain sebelum itu.

Nordin berkata, empat paket plastik yang disyaki mengandungi heroin gred tinggi seberat 4 kilogram bernilai RM320,000 dijumpai di dalam begnya.

Lelaki ini telah dua kali datang ke Malaysia.

Nordin berkata, polis sedang menyiasat sama ada ketiga-tiga warga asing ini mempunyai kaitan dengan sindiket antarabangsa yang sejak kebelakangan ini menggunakan warga asing seperti Iran dan Pakistan untuk membawa dadah ke Malaysia melalui KLIA. "Sejak awal tahun ini sehingga semalam, polis telah menahan 44 warga asing yang cuba menyeludup masuk dadah melalui KLIA," katanya. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...