Friday, February 12, 2010

2 juta warga Indonesia di Malaysia

KUALA LUMPUR: Bilangan rakyat Indonesia di negara ini kini mencecah dua juta orang, sekali gus melebihi jumlah penduduk di provinsi tertentu di republik itu, kata Duta Besar Indonesia ke Malaysia, Tan Sri Dai Bachtiar.

Beliau berkata, jumlah itu termasuk kira-kira 13,000 pelajar yang melanjutkan pengajian di institusi pengajian tinggi, malah Malaysia semakin menjadi destinasi pendidikan pilihan rakyat republik itu berbanding negara barat sebelum ini.

Katanya, ini berikutan rakyat negara itu melihat Malaysia sebagai amat maju dalam bidang pendidikan, termasuk dari segi penyediaan kemudahan, manakala maklumat berkaitan peluang melanjutkan pelajaran ke sini pula disebarkan secara meluas di Indonesia.

Kedutaan Besar Republik Indonesia (KBRI) ketika dihubungi di sini menjelaskan jumlah itu merangkumi kira-kira 1.2 juta yang memasuki negara ini menerusi saluran sah.

Beliau berkata demikian pada majlis Ceramah Kepemimpinan: Pengekalan Paradigma Pemikiran Ke Arah Pembangunan Persepsi Nasional anjuran KBRI dengan kerjasama Persatuan Pelajar Indonesia Se-Malaysia di sini, semalam. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...