Thursday, February 11, 2010

12 pengemis asing diberkas

AMPANG 10 Feb. - Orang ramai kini sudah lali dengan taktik meraih simpati dengan membawa bayi kecil dan meminta sedekah oleh warga asing di pasar malam sekitar Ampang.

Pegawai Kebajikan Masyarakat Daerah Hulu Langat, Nik Ahmad Ismadi Nik Ghazali berkata, pemantauan yang dibuat sebelum tangkapan mendapati taktik itu sudah tidak lagi laku dan orang ramai sudah tidak lagi melayan pengemis di pasar malam.

Selain menyifatkan pengemis warga asing mencemar dan mengganggu ketenteraman orang awam, mereka juga dilihat menjadi salah satu masalah masyarakat yang perlu dihapuskan sama sekali.
Ujarnya, operasi yang diadakan dengan kerjasama Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), Jabatan Imigresen Selangor (JIS) dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) kali ini berjaya menangkap 12 pengemis dan dua daripada mereka adalah bayi.

"Kita sudah memantau sebelum menangkap. Kita dapati orang ramai juga sudah tidak melayan pengemis terutama mereka yang membawa bayi kecil sebagai umpan.

"Kita mendapat kerjasama 30 anggota daripada beberapa badan berkuasa dan berjaya menangkap keseluruhan 12 pengemis di tiga lokasi pasar malam sekitar Ampang," katanya kepada pemberita selepas operasi pengemis (Ops Pengemis) di sini malam tadi.

Turut serta, Pegawai Tadbir MPAJ, Ismail Talib dan Timbalan Penolong Pengarah Imigresen Negeri Selangor, Bahagian Penguat kuasa, Johari Supardi.

Operasi yang memakan masa kira-kira tiga jam itu meliputi kawasan pasar malam Bandar Baru Ampang, Kampung Pandan dan Pandan Jaya.

Tambah Ismadi, kesemua pengemis merupakan warga asing dan tidak termaktub di dalam Akta Orang Papa 1977 yang hanya menyelamat warganegara Malaysia sahaja.

Jelasnya, pengemis berkenaan telah diserahkan kepada pihak Imigresen untuk tindakan lanjut.

"Semuanya diserahkan ke Jabatan Imigresen untuk tindakan susulan namun pengemis yang ditangkap rata-rata daripada Indonesia dan Kemboja.

"Pihak berkenaan akan membawa pengemis ke depot tahanan KLIA, Sepang untuk siasatan dan tindakan lanjut," ujarnya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...