Sunday, January 17, 2010

Wanita warga asing kena serbu bertempiaran

SERI MANJUNG: Sekumpulan wanita warga asing berpakaian seksi yang asyik melayan pasangan masing-masing bertempiaran lari dan meredah semak-samun dalam kawasan gelap selepas diserbu sepasukan anggota Pejabat Imigresen Lumut (IPL), di sini, malam kelmarin.
Bagaimanapun, mereka yang menyorok dalam semak di kawasan kelapa sawit berkenaan akhirnya dicekup anggota Imigresen kira-kira 15 minit kemudian.

Operasi bermula kira-kira jam 6.30 petang dan berakhir 11.30 malam di dua premis berasingan di Jalan Simpang 2 dan Kampung Selamat, Sitiawan. Seramai 11 wanita warga asing berumur antara 18 hingga 44 tahun ditahan kerana disyaki menyalahgunakan pas lawatan sosial.

Ketua Imigresen Lumut, Zaidi Dali berkata, operasi 'Ops Sayang' yang diketuainya sendiri bersama 10 anggota itu dijalankan bagi mengesan kes salah guna pas lawatan sosial oleh warga asing.

Beliau berkata, semua wanita itu ditahan kerana disyaki melakukan kesalahan di bawah Peraturan 39 (b) Peraturan-peraturan Imigresen 1963 dan akan ditahan selama 14 hari untuk tindakan selanjutnya.

"Siasatan awal mendapati dua wanita warga China yang ditahan di lokasi pertama memegang pas lawatan sosial jangka panjang dan dia juga mendakwa menjadi isteri kepada dua lelaki tempatan.

"Bagaimanapun, siasatan terperinci akan dijalankan untuk mengenal pasti sama ada perkahwinan itu benar-benar wujud atau sebaliknya," katanya yang ditemui selepas operasi berkenaan, kelmarin.

Katanya, tindakan pembatalan pas lawatan sosial jangka panjang akan dibuat sekiranya pihaknya mendapati perkahwinan itu tidak wujud kerana sebelum ini kes sama pernah berlaku apabila ada wanita warga asing berkahwin dengan warga tempatan semata-mata mendapatkan pas lawatan sosial jangka panjang.

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada orang awam di atas penyaluran maklumat mengenai kehadiran pendatang asing yang menyalahgunakan pas sehingga berjaya membawa kepada penangkapan mereka yang terbabit. - Harian Metro

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...