Monday, January 25, 2010

Utara: Lagi GRO sawit kena cekup

Oleh Zatul Iffah Zolkiply
bhnews@bharian.com.my


SEBAHAGIAN wanita warga asing yang ditahan ketika melayan pasangan di kedai makan di ladang sawit.

Wanita China salah guna pas lawatan goda lelaki tempatan

MANJUNG: 'GRO sawit' itulah gelaran diberikan kepada sekumpulan wanita dari China yang datang ke negara ini dan sanggup menjadi pelayan pelanggan walaupun di kedai kopi dalam ladang kelapa sawit di daerah ini.

Selepas tangkapan ke atas berbelas GRO sawit oleh pegawai Pejabat Imigresen Lumut (PIL) di kedai kopi dalam ladang tanaman itu di sini baru-baru ini, isteri kepada suami yang berpeleseran dengan wanita asing itu boleh menarik nafas lega kerana beranggapan suami mereka tidak lagi menghabiskan masa bersama wanita berkenaan.

Namun sangkaan meleset apabila kegiatan itu belum berakhir. Terbaru PIL sekali lagi membongkarkan kegiatan menyalahgunakan pas lawatan sosial di kalangan warga China apabila menahan 14 wanita negara terbabit dalam ‘Ops Sayang’ di sebuah kedai kopi di ladang sawit di Jalan Pekan Gurney, Sitiawan, Khamis lalu.

Malah, seorang daripada wanita itu yang pernah ditahan dua minggu lalu tidak serik dan mengulangi perbuatannya walaupun baru dua hari dibebaskan.

Semua wanita berusia antara 25 hingga 46 tahun itu ditahan kerana menyalahgunakan pas lawatan sosial dengan dua daripadanya memegang pas lawatan sosial jangka panjang mendakwa isteri kepada rakyat tempatan. 

ZAIDI menunjukkan dokumen milik wanita China yang ditahan.

Ketua Imigresen Lumut, Zaidi Dali, berkata ketika serbuan, semua wanita GRO sawit itu asyik melayan dan bermesra bersama pasangan masing-masing yang majoritinya sudah berumur.

“Apabila menyedari premis diserbu, semua mereka bertempiaran lari. Selain nekad merendah semak, wanita itu juga bijak mencari helah mengelak daripada dicekup termasuk berpura-pura pengsan dan histeria sebaik ditahan.

“Ada juga antara mereka cuba memberikan duit kepada anggota dengan harapan mereka dilepaskan. Bagaimanapun, semua taktik mereka tidak berhasil,” katanya.

Zaidi berkata, semakan awal mendapati, sebahagian wanita itu sering kali keluar masuk negara ini menggunakan pas lawatan sosial dan ada antaranya pernah ditahan September tahun lalu tetapi memasuki semula negara ini tahun ini.
Beliau berkata, operasi yang diketuainya sendiri itu bermula jam 7 malam dengan kekuatan 30 pegawai dan anggota termasuk 18 dari Bahagian Penguat Kuasa Imigresen Ipoh.

Katanya, serbuan dilakukan hasil maklumat awam selain intipan selama seminggu sebelum semua wanita ini ditahan kerana disyaki melakukan kesalahan mengikut Peraturan 39 (b) Peraturan-peraturan Imigresen 1963.

“Mereka akan ditahan selama 14 hari untuk tindakan lanjut,” katanya.

Mengenai dakwaan dua wanita yang memegang pas lawatan sosial jangka panjang isteri kepada rakyat tempatan, Zaidi berkata siasatan akan dijalankan untuk mengenal pasti sama ada perkahwinan itu benar-benar wujud atau sebaliknya.

Katanya, tindakan pembatalan pas lawatan sosial jangka panjang akan dibuat jika pihaknya mendapati perkahwinan itu tidak wujud.

“Kes penipuan seperti itu pernah berlaku apabila ada wanita warga asing berkahwin dengan warga tempatan semata-mata untuk mendapatkan pas lawatan sosial jangka panjang,” katanya.

Sebelum ini, PIL pernah membuat tangkapan ke atas GRO sawit lain selepas menerima aduan beberapa isteri bahawa suami mereka tidak melekat di rumah angkara berfoya-foya dengan GRO berkenaan. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...