Friday, January 15, 2010

Tindakan tegas ke atas majikan guna PATI

PUTRAJAYA 14 Jan. - Tindakan tegas perlu diambil ke atas majikan bagi mengelakkan negara ini dibanjiri pendatang tanpa izin.


Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S. Subramaniam berkata, mereka yang mengambil pendatang asing tanpa izin (PATI) sebagai pekerja perlu diberi hukuman setimpal untuk memastikan masalah itu diselesaikan.

"Dengan mengambil tindakan yang tegas, majikan tidak akan berani mengambil pekerja tanpa izin.
"Dengan itu, pendatang yang gagal mencari peluang pekerjaan dengan sendirinya akan pulang ke negara asal masing-masing," katanya selepas menghadiri perhimpunan bulanan Kementerian Sumber Manusia di sini hari ini.

Kelmarin, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mendedahkan sejumlah 39,046 warganegara India dilaporkan 'hilang' di Malaysia selepas visa pelancongan mereka tamat tempoh.

Ditanya kenapa ramai pendatang tanpa izin memasuki Malaysia melalui Chennai, Subramaniam berkata, keadaan itu berlaku kerana terdapat ramai penduduk Tamil di situ.

"Penduduk Chennai bertutur dalam bahasa Tamil dan bahasa ini juga digunakan di Malaysia," katanya.
Beliau berkata, India pada masa sama perlu memainkan peranan dengan mengambil tindakan tegas ke atas ejen-ejen yang menipu pekerja dengan menawarkan jawatan tinggi kepada mereka yang mahu ke Malaysia.

"Pekerja-pekerja dari India telah ditawarkan dengan jawatan pengurus di kilang tetapi berakhir dengan bekerja di restoran.

"Saya pernah berbincang dengan rakan sejawat saya dari India dan beliau bersetuju untuk mengambil tindakan ke atas ejen yang menipu pekerja untuk bekerja di Malaysia," katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...