Sunday, January 10, 2010

Tiga warga asing rompak pemborong emas RM1j ditahan

KUALA TERENGGANU 9 Jan. - Selepas sebulan rompakan kedai emas yang membabitkan kerugian hampir RM1 juta di Pasar Besar Kedai Payang, polis yakin dapat menyelesaikan kes itu berikutan penangkapan tiga suspek kelmarin.

Ketiga-tiga suspek yang ditahan itu terdiri daripada dua lelaki masing-masing warga Sepanyol dan Mexico serta seorang wanita dari Guatemala.

Mereka yang berusia 30-an itu ditangkap berasingan di sekitar bandar ini kira-kira pukul 12.30 tengah hari hasil maklumat orang ramai.

Ketua Polis negeri, Datuk Mohd. Shukri Dahlan berkata, ketiga-tiga suspek itu kini ditahan reman empat hari bermula semalam.

Beliau memberitahu, pihaknya sedang menyiasat termasuk mengenal pasti kemungkinan mereka bergerak dalam satu sindiket antarabangsa yang berkepakaran melakukan jenayah.

"Polis yakin mereka terbabit dalam kumpulan sindiket antarabangsa yang mempunyai kepakaran melakukan jenayah dan kita sedang cari maklumat lain dalam membongkar kegiatan mereka sepenuhnya," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyempurnakan majlis pelantikan Pangkat Kehormat dan Pelancaran Kor Suksis Universiti Darul Iman Malaysia (UDM) di Kampus Kusza di sini hari ini.

Pada 9 Disember lalu, seorang pemborong barangan kemas dari Kuala Lumpur kerugian hampir RM1 juta apabila barangan kemas yang ditinggalkan di sebuah kedai emas di Jalan Sultan Zainal Abidin di sini dirompak sekumpulan lima orang.

Rompakan tersebut ketika itu dipercayai dilakukan oleh warga Arab atau 'Geng Arab'.
Kejadian berlaku kira-kira pukul 2 petang, selepas mangsa meninggalkan tiga beg berisi barangan kemas di dalam peti besi di sebuah kedai emas berhadapan Pasar Besar Kedai Payang.

Mohd. Shukri berkata, pihaknya juga sedang meneliti bagaimana tiga suspek itu memasuki negara ini selain tujuan mereka berada di negara ini.

"Kami masih siasat bagaimana mereka masuk, berapa lama mereka berada di negara ini dan tujuan mereka. Polis harap dapat menemui semula barangan kemas yang dicuri dalam masa terdekat," ujarnya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...