Wednesday, January 27, 2010

Restoran India Muslim tawar gaji RM2,500


NOORUL Hassan (kanan) menyampaikan cenderahati kepada Ibrahim 
pada majlis Makan Malam Presma Bersama Media di ibu negara, malam tadi.


KUALA LUMPUR: Restoran India Muslim seluruh negara menawar 25,000 kerja kosong dengan gaji mencecah RM2,500 sebulan kepada rakyat tempatan bagi mengurangkan pengambilan pekerja asing dalam sektor berkenaan.

Kekosongan jawatan pengurus restoran, tukang masak, juruwang dan pelayan itu akan diiklankan dalam akhbar tempatan dan Restoran India Muslim minggu depan.

Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma), Noorul Hassan Saul Hameed berkata, langkah itu sebagai menyokong dasar kerajaan untuk menangani masalah pekerja asing di negara ini sama ada yang mempunyai permit atau tidak.

Katanya, keputusan Presma itu sudah dimaklumkan kepada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dalam pertemuan kelmarin dan beliau menggalakkan tindakan yang diambil Presma.

“Gaji ditawarkan kepada rakyat tempatan lebih tinggi berbanding pekerja asing yang kini mendapat gaji RM1,000 hingga RM500 sebulan.

“Melalui skim ini, gaji yang lebih menarik ditawarkan iaitu bagi pengurus restoran RM1,500 hingga RM2,500; tukang masak RM1,500 hingga RM2,500; juru wang RM1,000 hingga RM1,300 dan pelayan RM800 hingga RM1,200, ” katanya.
Beliau berkata demikian dalam sidang media di Majlis Makan Malam Presma Bersama Media di sini semalam. Hadir sama, Ketua Pengarah Jabatan Penyiaran, Datuk Ibrahim Yahaya dan Pengarang Kumpulan Harian Metro Mustapa Omar. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...