Tuesday, January 19, 2010

'Lubang tikus' PATI ditutup

SEREMBAN 18 Jan. - Semua pintu masuk yang boleh menjadi tempat pendaratan dan pencerobohan pendatang asing tanpa izin (PATI) ke negeri ini akan dikawal dengan rapi oleh pihak berkuasa keselamatan.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, semua lokasi itu yang lebih dikenali sebagai 'lubang tikus' akan diletakkan kawalan ketat termasuk laluan sempadan antara negeri.

''Pemantauan PATI menjadi agenda utama Mesyuarat Keselamatan Negeri dan kerajaan negeri akan bertindak seiring dengan agenda negara untuk menghalang kemasukan mereka ke negara ini," katanya pada sidang akhbar di Hotel Royale Bintang di sini hari ini.

Beliau memberitahu, beberapa lokasi telah pun dikenal pasti pihak berkuasa keselamatan terutamanya di kawasan ladang yang sebelum ini menjadi 'syurga' kepada PATI.

''Semasa harga kelapa sawit dan getah meningkat naik, golongan PATI mengambil kesempatan mencari perlindungan dan bekerja memungut hasil pertanian.

''Kebanyakan mereka bekerja di kawasan Felda yang pemiliknya sudah berusia dan tidak mampu bekerja lagi," katanya.

Selepas itu, kata Mohamad, golongan PATI kembali duduk di kawasan pinggir hutan dan ada juga yang mendiami kawasan sempadan seperti Negeri Sembilan-Pahang dan Negeri Sembilan-Johor.

''Sekarang dengan harga kelapa sawit meningkat, begitu juga getah, golongan PATI ini sudah mula kembali ke kawasan ladang untuk mencari pekerjaan," katanya.

Sehubungan itu, Mohamad menegaskan, pihak keselamatan seperti polis, imigresen, Rela, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan sebagainya akan menghalang kemasukan mereka ke negeri ini.

''Jika kita tidak sekat kedatangan mereka, akan timbul masalah sosial dalam negeri.

''Ini akan menyebabkan rakyat berasa tidak selamat," ujarnya.

Sehubungan itu Mohamad juga meminta orang ramai memberi maklumat kepada pihak keselamatan dalam negeri ini jika mempunyai maklumat berhubung pergerakan PATI. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...