Friday, January 15, 2010

Kedutaan asing bantu atasi pendatang

KUALA LUMPUR: Semua kedutaan asing yang rakyatnya bekerja di Malaysia sedia memberi kerjasama kepada kerajaan bagi mengatasi masalah warga mereka yang menjadi pendatang tanpa izin dan mahu tindakan undang-undang dikenakan secara saksama, terutama terhadap majikan yang menggaji mereka.

Menteri Kaunselor di Kedutaan Indonesia (Penerangan, Sosial dan Budaya), Widyarka Ryananta, menyambut baik operasi besar-besaran yang dijalankan Jabatan Imigresen bagi menangkap dan mengusir mereka mulai 15 Februari ini.

"Kita menghormati keputusan Malaysia, namun mengharapkan majikan turut dikenakan tindakan mengikut kerana masalah ini tidak berpunca daripada satu pihak saja," katanya.

Selasa lalu, Datuk Seri Najib Razak, berkata 39,046 rakyat India tidak dapat dikesan daripada rekod Jabatan Imigresen selepas visa pelancong mereka tamat tempoh, menyebabkan jabatan itu kurang minat mengeluarkan visa waktu ketibaan (VOA) kepada rakyat India kerana kemudahan itu disalah guna, terutama dari Chennai.

Kata Perdana Menteri, kerajaan sedia menimbang memperkenalkan semula skim VOA itu bagi mereka yang datang dari bandar raya seperti Bangalore, Mumbai dan Delhi tetapi bukan dari Chennai.

Jurucakap Suruhanjaya Tinggi India di Malaysia, berkata 39,046 pelancong India yang 'hilang' itu mungkin berada di mana saja dan mustahil semuanya dikesan.
Katanya, statistik suruhanjaya tinggi terbabit menunjukkan kira-kira 150,000 warga negaranya kini bekerja di Malaysia secara sah.

Jurucakap Kedutaan China berkata, pihaknya menghormati hak Malaysia mengambil tindakan terhadap pendatang haram dan akan memantau serta memberi bantuan dalam kejadian membabitkan rakyatnya.

Kedutaan Bangladesh di sini enggan mengulas lanjut keputusan menangkap dan mengusir pendatang mulai 15 Februari ini.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan Malaysia, Samsudin Bardan, berkata larangan dikeluarkan kepada anggotanya jangan menggaji pekerja asing yang memiliki visa lupus tempoh. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...