Wednesday, January 27, 2010

KDN sedia timbang lanjut tempoh daftar pekerja asing

PUTRAJAYA: Kementerian Dalam Negeri bersedia mempertimbangkan permintaan pihak industri untuk memberikan masa tambahan untuk mereka mendaftarkan pekerja asing sebelum kerajaan melancarkan operasi besar-besaran menahan pekerja asing tanpa izin.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata beliau bersedia berbuat demikian dengan syarat pihak industri benar-benar ikhlas dan jujur dengan permintaan mereka itu.

Malah, katanya beliau telah mengadakan perjumpaan dengan segelintir pihak berkenaan.


"Jika anda (pihak industri) mahu masa tambahan, bertindak segera dengan tampil dan bantu kami menangani masalah ini atau jika tidak bom jangka hanya menunggu masa untuk meletup.

"Hanya jika mereka bersikap jujur dengan saya, bersedia untuk berterus terang dan mengesahkan jumlahnya kepada pihak kementerian," katanya kepada pemberita ketika ditanya sama ada kementerian akan mempertimbangkan permintaan itu, di sini hari ini.

Jabatan Imigresen sebelum ini dilaporkan akan mengadakan operasi besar-besaran bagi membanteras pekerja asing tanpa izin pada 15 Februari ini, namun beberapa pihak meminta ia ditangguhkan kerana masa singkat diberikan untuk mendaftarkan pekerja asing.
Hishammuddin berkata, tindakan itu bukan bertujuan untuk menghukum, tetapi adalah sesuatu yang perlu dilakukan dan mendapatkan sokongan pihak industri.

Beliau sebelum itu menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) antara kementerian dengan Persatuan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan Malaysia mengenai pengambilan ahli-ahli Ikatan Relawan Rakyat (Rela) dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) sebagai pengawal keselamatan.

Beliau berkata, usaha itu dapat mengurangkan penggantungan terhadap pekerja asing, serta menggerakkan usaha ke arah penglibatan orang ramai untuk turut sama dalam mengurangkan kadar jenayah.

Ditanya sama ada kementerian akan mewajibkan syarikat keselamatan untuk menggaji anggota Rela dan JPAM sebagai pengawal keselamatan, Hishammuddin berkata ia bergantung kepada hasil kerjasama tersebut.
Ditanya sama ada kerajaan akan mengambil langkah mengehadkan jumlah pekerja asing bagi sesebuah syarikat untuk mengurangkan kemasukan pekerja asing ke negara ini, beliau berkata tiada cadangan sebegitu setakat ini. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...