Friday, January 15, 2010

Jawatankuasa khas pantau prosedur kemasukan warga asing

PUTRAJAYA: Kementerian Dalam Negeri akan menubuhkan Jawatankuasa Induk Penambahbaikan Pengurusan dan Pemantauan Warga Asing (JIPP Warga Asing) bagi mengkaji semula semua aspek membabitkan prosedur kemasukan warga asing ke negara ini.

Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata jawatankuasa itu akan meneliti prosedur kemasukan warga asing sedia ada termasuk visa, pas dan permit serta memastikan mekanisme itu tidak disalah guna hingga menjejaskan keselamatan negara.

"Kementerian sedang mengkaji semula kemudahan transit tanpa visa, memperketatkan kemasukan masuk, meningkatkan ciri-ciri keselamatan pengeluaran visa, mengurangkan tempoh sah visa tanpa rujukan dan mewujudkan kerjasama dua hala dengan negara jiran yang dikenal pasti menjadi pintu masuk alternatif ke negara ini.

"Selain itu, kementerian juga akan memantapkan lagi aspek penguatkuasaan termasuk menggunakan kaedah terkini bagi memantau pergerakan warga asing dalam negara selepas tempoh sesuatu visa atau permit tamat tempoh sah laku," katanya dalam kenyataan di sini, semalam.
Beliau berkata, penubuhan jawatankuasa itu susulan kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kelmarin bahawa seramai 39,046 rakyat India ‘hilang’ di Malaysia selepas visa pelancongan mereka tamat tempoh.

Sehubungan itu, Hishammuddin meminta semua pihak termasuk majikan yang menggaji pekerja asing supaya mematuhi peraturan ditetapkan kerajaan sepanjang tempoh pekerja terbabit bekerja di negara ini.

"Majikan yang menggaji pekerja asing mesti membantu kerajaan memastikan pekerja yang sudah tamat tempoh visa atau permit meninggalkan negara ini.

"Kita tidak boleh terus memenuhi tuntutan majikan untuk membenarkan pengambilan pekerja asing tanpa memastikan tidak berlaku lambakan pekerja asing yang sudah tamat tempoh permit kerja untuk terus berada di dalam negara," katanya. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...