Thursday, January 7, 2010

Jawatankuasa Induk Penambahbaikan Pengurusan dan Pemantauan Warga Asing ditubuhkan - Menteri

PUTRAJAYA 6 Jan. - Kerajaan akan memantapkan kaedah pengurusan serta pemantauan ke atas semua warga asing bagi memastikan mereka tidak memberi ancaman kepada keselamatan negara.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, pemantauan tersebut penting bagi mengelakkan kebanjiran warga asing terutama pendatang tanpa izin.

Menurutnya, usaha itu akan dimasukkan dalam Petunjuk Prestasi Utama (KPI) kementerian bagi tahun ini selain meneruskan langkah menyelesaikan kes tertunggak permohonan kewarganegaraan dan sijil kelahiran.

"Pemantauan tersebut akan meliputi semua kategori warga asing iaitu pelajar, ekspatriat, pekerja asing dan pendatang haram kerana tidak semua warga asing datang ke Malaysia untuk bekerja.

"Kita juga kena tengok di mana mereka berada dan status mereka, jika tidak sah maka perlu dihantar pulang ke negara asal," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat pasca Kabinet bagi kementeriannya di sini hari ini.

Menurut beliau, usaha pemantauan warga asing itu melibatkan satu gerak kerja komprehensif membabitkan pelbagai agensi berkaitan.

"Sebagai langkah awal, kita menubuhkan Jawatankuasa Induk Penambahbaikan Pengurusan dan Pemantauan Warga Asing di peringkat kementerian yang dipengerusikan oleh menteri sendiri.

"Kita telah mengenal pasti empat aspek yang perlu diberikan penekanan iaitu prosedur kemasukan, mekanisme pemantauan, penguatkuasaan dan perundangan," katanya.

Jelasnya, pada 18 Januari ini beliau akan membentangkan perkara tersebut kepada Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pendatang Asing Tanpa Izin dan Pekerja Asing yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Sementara itu, Hishammuddin berkata, pihak kementerian turut memberikan perhatian terhadap soal pencegahan jenayah terutama berkaitan jenayah jalanan yang telah ditetapkan sebagai Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).

"Dalam masa terdekat kita akan umumkan beberapa inisiatif berkaitan perkara itu bagi menunjukkan kita serius hendak melihat usaha berkenaan dilakukan secepat mungkin.

"Keselamatan tetap merupakan tugas utama kita. Selalunya kita buat senyap-senyap tetapi dalam landskap baru ini kita nak orang ramai tahu apa yang dilakukan polis untuk menjamin keselamatan negara," katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...