Friday, January 22, 2010

India serahkan kepada Malaysia tangani warganya 'hilang'

NEW DELHI 21 Jan. - India menyerahkan kepada Malaysia untuk mengambil tindakan susulan terhadap warganegaranya yang tinggal melebihi tempoh visa ditetapkan, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.


Perdana Menteri berkata, isu itu tidak dibangkitkan secara spesifik dalam pertemuan dengan pemimpin negara itu tetapi India memahami sekiranya Malaysia mengambil tindakan terhadap mereka yang terlibat.

"Mereka (India) menunjukkan minat yang sangat tinggi untuk bekerjasama dengan lebih meluas (dalam industri pelancongan) terutama melibatkan pelancong-pelancong tulen," katanya pada sidang akhbar di sini malam tadi.

Sebelum ini, Perdana Menteri dalam temu bual dengan wartawan India di Kuala Lumpur melahirkan kebimbangan terhadap 'kehilangan' hampir 40,000 warganegara India di Malaysia selepas visa pelancongan mereka tamat tempoh.

Jabatan Imigresen gagal mengesan mereka sama ada telah pulang ke negara asal atau bekerja di restoran-restoran India di Malaysia atas faktor ekonomi.

Perdana Menteri berkata, jumlah pelancong India ke Malaysia kini mencecah lebih 600,000 orang dan akan terus menjadi pasaran berpotensi besar dalam industri tersebut.

Katanya, Malaysia dan India juga sedang membincangkan satu memorandum persefahaman (MoU) berhubung pelancongan dan bersetuju supaya masalah visa dikaji semula secara lebih mendalam serta menyeluruh bagi mengelakkan kekangan kepada pelancong-pelancong tulen melawat Malaysia.

"Apa yang penting ialah membuat penapisan rapi dan cepat bagi menentukan lebih ramai pelancong India melawat negara kita.

"Ini kerana masyarakat kelas pertengahan di India kini menjangkau 250 juta orang yang merupakan satu pasaran amat berpotensi besar," katanya.

MoU yang sedang dibincangkan juga diharap dapat mengemas kini kaedah pelawat dari India dan pada masa yang sama mengukuhkan hubungan rakyat dengan rakyat. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...