Monday, January 11, 2010

Imigresen Terengganu Tahan 46 PATI Dalam Ops Kutip

KUALA TERENGGANU, 11 Jan (Bernama) -- Bahagian Penguatkuasa Imigresen Terengganu Isnin menahan 46 orang pendatang asing tanpa izin (PATI) dalam Ops Kutip di dua projek perumahan di bandar ini kerana pelbagai kesalahan.

Pengarah Imigresen negeri Mahasan Mustapa berkata mereka terdiri daripada warganegara Indonesia iaitu seramai 30 orang, Bangladesh (14) dan Pakistan (dua) orang.

"Dua orang warga Malaysia yang dipercayai pelindung kepada warga asing itu juga turut ditahan dalam operasi itu," katanya kepada pemberita di sini, Isnin.

Beliau berkata operasi selama kira-kira tiga jam itu merupakan yang pertama dijalankan oleh Bahagian Penguatkuasa Imigresen Terengganu pada tahun baru ini.

Seramai 50 pekerja asing diperiksa pada operasi pertama di tapak projek pembinaan Kompleks Puspanita di Jalan Batas Baru.

Bagaimanapun, katanya seramai 17 orang daripada pekerja itu iaitu tujuh warganegara Indonesia dan sembilan rakyat Bangladesh ditahan kerana didapati melakukan beberapa kesalahan terutama tinggal lebih masa.

Dalam operasi kedua di tapak projek perumahan di Jalan Sultan Ismail, pihaknya menahan 30 daripada 80 pekerja yang diperiksa kerana tidak mempunyai dokumen, tinggal lebih masa dan salah guna pas lawatan sosial untuk bekerja.

Mahasan berkata kesemua PATI yang berumur antara 20 dan 50 tahun itu dihantar ke Pusat Tahanan Imigresen Ajil, Hulu Terengganu untuk siasatan lanjut.

Sementara itu, beliau berkata sepanjang tahun lalu, pihaknya menahan 1,295 PATI kebanyakannya terdiri daripada warganegara Indonesia, Thailand, Myanmar, Bangladesh, Kemboja, Vietnam, Pakistan dan Nepal kerana pelbagai kesalahan imigresen. -- BERNAMA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...