Friday, January 15, 2010

Identiti sebenar Dinda terbongkar
KUALA LUMPUR 14 Jan. - Tanda tanya tentang latar belakang seorang amah yang didakwa membakar rumah dan melarikan barang milik majikannya di Kuala Terengganu, 6 Januari lalu, terbongkar apabila gadis itu pernah dilaporkan hilang di negaranya.

Perkara itu didedahkan oleh Kaunselor (Maklumat dan Perhubungan Awam) Kedutaan Republik Indonesia di Malaysia, Widyarka Ryananta.

Menurut Widyarka, gadis berusia 14 tahun yang berasal dari Palembang, Sumatera Selatan itu dilaporkan hilang dari rumahnya di daerah itu pada Mei lalu, sebelum dikesan memasuki negara ini beberapa bulan kemudian.

Tambahnya, nama sebenar gadis itu ialah Fiona Maya Paksi (gambar), 14, dan bukannya Dinda Kiara Tiara Eriagus, 22, seperti di dalam pasport miliknya.

"Fiona dilahirkan pada 16 Jun 1996. Sebelum ini kehilangan Fiona telah dilaporkan kepada polis Indonesia.

"Kami dapati dia (Fiona) masuk dan bekerja di negara ini dengan menggunakan maklumat palsu," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Dalam kejadian itu, Dinda (Fiona) bertindak membakar rumah majikannya sebelum melarikan diri bersama wang tunai lebih RM500 dan dua buah komputer dalam satu kejadian di Taman Murni Indah, Telaga Daing dekat sini pagi ini.

Menurut Widyarka, pihaknya tidak menolak kemungkinan gadis itu menjadi mangsa sindiket penyeludupan dan memperdagangkan manusia.

Pihaknya akan mendapatkan maklumat lanjut kerana sehingga kini belum dapat berjumpa dengan gadis itu.

"Pada masa ini, dia ditempatkan di sekolah pemulihan akhlak, Tunas Bakti Perempuan, Marang, Terengganu.

"Kami akan meminta kerjasama daripada pihak berkuasa negara ini untuk menyiasat perkara tersebut," kata beliau.

Dinda (Fiona) yang didakwa di Mahkamah Majistret Terengganu semalam, dituduh mencuri dua buah komputer riba, sebuah modem jalur lebar, satu unit tetikus dan sebuah beg milik majikannya, Mazli Mohamad di Taman Murni Indah, Seberang Takir, Kuala Terengganu.

Dia dituduh melakukan perbuatan itu di antara pukul 10 dan 10.30 pagi, 6 Januari lalu dan didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara sehingga 10 tahun dan denda. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...