Friday, January 29, 2010

Geng Peru kembali ligat

KUALA LUMPUR: Geng seluk saku dipercayai didalangi warga Peru dikesan aktif semula menjalankan kegiatan selepas beberapa ketika 'berehat' dan kini menjadikan sebuah kompleks beli-belah terkemuka sebagai operasi baru geng itu.

Dalam kejadian terbaru kira-kira jam 7.20 malam kelmarin, geng berkenaan terdiri daripada lima orang termasuk seorang wanita berlegar-legar di sebuah kompleks beli-belah di ibu kota, di sini, untuk mencari mangsa sebelum seorang daripada mereka iaitu seorang wanita berusia lingkungan 40-an ditahan detektif dalaman kompleks itu.

Difahamkan, wanita berkenaan bersama empat lagi rakannya berlagak ala pelancong dikesan berlegar dalam kompleks berkenaan sebelum menemui mangsa ketika itu sedang menjamu selera bersama dua lagi rakan di sebuah restoran. Tindakan mangsa meletakkan beg tangan di bawah kerusi menarik perhatian geng berkenaan yang kemudian memulakan rancangan meragut beg mangsa.

Detektif dalaman kompleks beli-belah berkenaan, Ridzuan Mahadi berkata, ketika kejadian dia dan beberapa rakannya mula mengekori geng berkenaan selepas mendapati gelagat mereka agak mencurigakan.

“Berdasar pemerhatian, selepas geng itu mengenal pasti mangsa, suspek wanita berkenaan kemudian berlagak seperti melihat barangan dipamerkan di kedai berhampiran, sebelum rakan lain datang.

Dengan lagak sedang berbual telefon, dia kemudian berpura-pura terlanggar susunan kotak mengisi kek di kedai bersebelahan. “Sambil berbual di telefon, suspek kemudian menguis kotak jatuh di lantai ke bawah kerusi diduduki mangsa, manakala rakan wanitanya mula menghampiri meja mangsa perlahan-lahan, sebelum berlakon seperti mahu mengambil kotak berkenaan.

Bagaimanapun tujuannya adalah mencapai beg tangan mangsa. “Lakonan dan modus operandi digunakan menggambarkan mereka sebagai penjenayah profesional apabila mangsa serta dua lagi rakannya langsung tidak sedar beg tangan miliknya dilarikan,” katanya.

Bagaimanapun, tindakan pantas detektif dalaman pusat beli-belah itu berjaya mematahkan cubaan suspek wanita mencapai beg tangan mangsa yang ketika itu leka berbual. Kejayaan itu, turut dibantu seorang lagi anggota bertugas di bilik kawalan, yang memerhatikan semua perancangan dilakukan suspek menerusi kamera litar tertutup (CCTV).

“Suspek yang panik cuba mencampak semula beg diragut itu ke bawah kerusi dan berlakon seolah-olah dia tidak melakukan kesalahan malah menuduh kami memfitnahnya menyebabkan berlaku sedikit kekecohan,” katanya. - Harian Metro

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...