Saturday, January 23, 2010

Awang hitam pulang kuliah galas ganja

KUALA LUMPUR: Dengan lagak seperti pelajar baru pulang kuliah, seorang 'Awang Hitam' pada mulanya selamba lalu di hadapan pondok polis di Villa Taman Tasik di sini, sambil membawa beg sandang.

Bagaimanapun, selepas menyedari dirinya diperhatikan, Awang Hitam warga Zambia itu mula menggelabah menyebabkan anggota polis yang memerhatikan gerak-gerinya melakukan pemeriksaan sebelum menemui satu ketulan daun kering mampat dipercayai dadah jenis ganja dengan anggaran 1,000 gram dalam beg sandang dibawanya.

Dalam kejadian kira-kira jam 2 pagi itu, polis turut menemui dua lagi ketulan kecil dibungkus rapi juga dipercayai ganja disembunyikan dalam stoking dipakai suspek.

Timbalan Ketua Polis Cheras, Superintendan Abdul Rahim Hamzah berkata, hasil soal siasat dilakukan terhadap suspek, polis menyerbu sebuah rumah di kondominium Tasik Bayu dan menahan dua lagi suspek iaitu lelaki warga Afrika dan wanita warga Indonesia.

"Pemeriksaan dalam rumah suspek berusia 30-an itu, polis menemui beberapa lagi ketulan dibungkus rapi dipercayai dadah jenis sama seberat kira-kira 50 gram, berat anggaran keseluruhan dadah dirampas daripada ketiga-tiga suspek adalah 1.5 kilogram.

"Dua lelaki terbabit mengaku memasuki negara ini menggunakan pas pelajar dan berdaftar dengan sebuah Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) di ibu kota, bagaimanapun didapati sudah tamat pengajian beberapa tahun lalu," katanya.
Menurutnya, pasport milik kedua-dua suspek juga sudah tamat tempoh, manakala wanita warga Indonesia dipercayai teman wanita seorang daripada suspek tidak mempunyai dokumen pengenalan diri. - Harian Metro

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...