Friday, January 15, 2010

Amah mengaku curi komputer majikan


PEMBANTU rumah dari Palembang keluar dari Mahkamah

KUALA TERENGGANU: Pembantu rumah warga Indonesia, 14, mengaku salah di Mahkamah Majistret di sini, semalam atas tuduhan mencuri barangan berharga majikannya minggu lalu termasuk komputer riba dan telefon mudah alih.

Pembantu rumah dari Palembang itu mengaku bersalah di depan Majistret Wan Nor Aklima Wan Salleh selepas tuduhan dibacakan.

Majistret menetapkan 27 Januari ini untuk jatuh hukuman dan memerintahkan pendakwa mendapatkan laporan akhlak tertuduh sebelum hukuman diputuskan.

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM4,000 dengan seorang penjamin sebelum tarikh keputusan kes walaupun dibantah pendakwa.

Bagaimanapun, tertuduh gagal membayar wang jaminan itu dan dia dibawa ke Sekolah Tunas Bakti Perempuan, Marang.

Pembantu rumah itu dituduh mencuri dua komputer riba, sebuah modem jalur lebar, satu unit tetikus dan beg milik majikannya, Mazli Mohamad di Taman Murni Indah, Seberang Takir, Kuala Terengganu, antara jam 10 hingga 10.30 pagi pada 6 Januari lalu.
Dia didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan jika sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga 10 tahun dan denda.

Pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Farah Yasmin Salleh, manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Sementara itu, ketika ditemui di luar mahkamah, Farah Yasmin memberitahu media pemeriksaan pergigian mengesahkan pembantu rumah itu berusia 14 tahun dan bukan 22 seperti yang dinyatakan dalam pasportnya. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...