Saturday, November 21, 2009

Lacur: 15 gadis Thai ditahan di Cheras

KUALA LUMPUR 20 Nov. - Polis menahan 15 wanita warga Thailand yang dipercayai terlibat dalam aktiviti pelacuran di tiga lokasi berasingan di sekitar Cheras di sini semalam.

Serbuan dilakukan oleh sepasukan anggota Bahagian Kongsi Gelap, Maksiat dan Perjudian (D7) Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPKKL) di Taman Midah, Taman Yu Lek dan kondominium Awana Puri di Taman Mutiara.

Operasi itu dilakukan selepas polis membuat intipan selain maklumat yang diterima daripada orang awam.

Pegawai Turus D7 IPKKL, Deputi Supritendan Razali Abu Samah berkata, dua orang pegawai dan sembilan orang anggota terlibat dalam operasi tersebut.

Katanya, kesemua mereka yang ditahan berusia antara 18 hingga 31 tahun dan tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah atau memiliki pasport yang tamat tempoh.

Beliau memberitahu, mangsa dikurung di dalam rumah yang berkunci sebelum mendapat tempahan pelanggan dan dihantar ke hotel oleh bapa ayam mereka.

Jelasnya, ketiga-tiga lokasi tempat tinggal mereka dikunci rapi manakala setiap tingkap rumah itu dirantai.

"Polis terpaksa menggunakan alat pemotong besi untuk memotong rantai dan memasuki rumah terbabit," katanya selepas mengetuai operasi itu.

Difahamkan, wanita warga asing terbabit yang telah menjalankan aktiviti pelacuran sejak setahun lalu tidak dibayar gaji dan hanya diberi makan dua hingga tiga hari sekali.

Razali berkata, pihaknya turut menemui kondom yang masih belum digunakan yang dipercayai digunakan wanita terbabit ketika bersama pelanggan.

Dalam pada itu, polis turut menahan seorang lelaki berusia 37 tahun yang dipercayai bapa ayam dan ditugaskan menjaga wanita terbabit. - Utusan

Friday, November 20, 2009

Indonesia Wajibkan TKI Jalani Latihan 200 Jam

Oleh Mohd Nasir Yusoff

JAKARTA, 19 Nov (Bernama) -- Dalam usaha memastikan ketrampilan tenaga kerjanya yang akan bekerja di luar negeri, Indonesia kini mewajibkan mereka menjalani latihan kecekapan selama 200 jam.

Menteri Tenaga Kerja dan Transmigrasi Indonesia Muhaimin Iskandar berkata syarat yang diperketatkan bagi setiap calon tenaga kerja Indonesia (TKI) itu sekali gus bertujuan meningkatkan daya saing mereka supaya lebih diterima di pasaran tenaga kerja dunia.

"Calon TKI yang ingin bekerja di luar negeri wajib lulus latihan standard kompetensi minimum 200 jam agar dapat bersaing di pasaran dunia," katanya yang dipetik laman web Kementerian Komunikasi dan Informasi Indonesia.

Beliau berkata pemerintah Indonesia juga memperbaiki sistem penghantaran dan penempatan TKI untuk mencegah penghantaran TKI yang belum bersedia untuk bekerja di luar negeri.

Ini juga merupakan usaha untuk melindungi TKI, supaya dengan berbekalkan kecekapan bekerja, mereka tidak dilayani dengan buruk oleh majikan, katanya, yang yakin bahawa dalam masa lima tahun lagi, TKI yang bekerja di luar negeri sudah memiliki tahap kecekapan yang sesuai.

Muhaimin yang baru pulang dari lawatan kerja ke Malaysia beberapa hari lepas, bagaimanapun tidak menyebut di mana latihan itu akan dijalankan, bentuk kurikulumnya, bidang kerja yang terlibat seperti pembantu rumah tangga atau buruh binaan, dan sama ada ia akan dikendalikan oleh swasta atau agensi pemerintah.

Ketika ini terdapat 130 balai (pusat) latihan kerja (BLK) milik syarikat swasta dalam bidang penghantaran TKI, yang lebih menumpukan kepada latihan asas untuk pembantu rumah tangga yang akan mereka hantar bekerja di luar negeri termasuk Malaysia.

Selain latihan wajib 200 jam itu, katanya, kementeriannya juga sedang menyelaraskan dengan Kementerian Pendidikan Indonesia untuk menghasilkan formula latihan yang akan membolehkan lepasan sekolah di negara 17,000 pulau ini terus dapat diserap oleh pasaran tenaga kerja.

Pemerintah Indonesia akan meningkatkan usaha membanteras orang tengah atau 'calo' TKI yang selama ini menjadi antara penyebab perekrutan TKI menjadi panjang dan berbelit-belit serta mahal sehingga banyak TKI memilih ke luar negeri khasnya Malaysia secara haram tanpa menggunakan dokumen sah dan jalan rasmi.

"Kita akan pertingkatkan kerjasama dengan polisi dan imigresen bagi mencegah pengiriman TKI secara haram," katanya. -- BERNAMA

Thursday, November 19, 2009

Cadang wujud jabatan khusus pantau pekerja asing

ROME 18 Nov. - Kerajaan bercadang mewujudkan satu jabatan khusus bagi menangani isu pekerja asing termasuk memantau kedudukan mereka semasa bekerja di negara ini selepas tamat tempoh visa.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, jabatan berkenaan juga berfungsi untuk mengatasi lambakan pekerja asing di negara ini banyak didapati menimbulkan banyak masalah sosioekonomi kepada negara.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kabinet mengenai pekerja asing berkata, dengan bilangan dua juta pekerja asing berdaftar yang bekerja di negara ini satu jabatan yang khusus perlu diwujudkan bagi menangani pelbagai isu melibatkan mereka.

"Kita kena buat kajian supaya kemasukan pekerja asing lebih tersusun kerana ia memberi kesan walaupun dari satu sudut ia membantu tetapi dalam jangka panjang (sumbangan) tidak sebesar itu," katanya kepada wartawan Malaysia di sini hari ini.

Muhyiddin yang berada di sini bagi menghadiri Sidang Kemuncak Keselamatan Makanan Dunia, diminta mengulas mengenai lambakan pekerja asing, yang menimbulkan pelbagai masalah sosioekonomi kepada negara.

Muhyiddin berkata, pada masa ini, tiada jabatan khusus yang memantau kedudukan dan pergerakan pekerja asing terbabit apabila tempoh visa mereka tamat.

Sehubungan itu, beliau mahu pengurusan terhadap pekerja asing diperkemaskan kerana jika tiada sistem pemantauan yang rapi dan cekap, ia akan membawa kesan yang tidak baik kepada rakyat dan negara.

Sesetengah pekerja jelas beliau, sepatutnya pulang ke negara asal mereka apabila sampai waktu tetapi masih berada di dalam negara dan bekerja secara haram.

''Saya berpendapat, kita perlu ambil satu langkah komprehensif dan holistik dengan melihat dari segi kesan jangka panjang kepada ekonomi negara," katanya.

Muhyiddin berkata, warga asing yang ingin datang ke Malaysia, perlu menjalani proses saringan di negara asal masing-masing supaya tidak timbul masalah selepas mereka berada di negara ini.

Misalnya, beliau berkata terdapat warga asing yang menggunakan visa pelajar namun tidak berbuat demikian apabila berada di Malaysia.

"Siapa yang bertanggungjawab, adakah Jabatan Imigresen, majikan atau pemilik kolej," katanya..

Semalam, Muhyiddin mengadakan kunjung hormat ke atas Perdana Menteri Bangladesh, Sheikh Hasina dan membincangkan mengenai hubungan dua hala kedua-dua negara dan isu pekerja negara berkenaan.

Menurutnya, dalam pertemuan itu, pemimpin Bangladesh itu meminta Malaysia mempertimbangkan semula kemasukan pekerja negara tersebut ke negara ini selepas ia dibekukan tahun lepas.

Perkara tersebut, jelas Muhyiddin akan diteliti terlebih dahulu sebelum sebarang keputusan dibuat. - Utusan

Jenayah 'Awang Hitam' berleluasa di Terengganu

KUALA TERENGGANU 18 Nov. - Kegiatan jenayah membabitkan warga Afrika atau 'Awang Hitam' bukan sahaja berleluasa di Lembah Klang, namun turut berlaku di negeri ini.

Sehingga kini, sebanyak tujuh kes penipuan warga Afrika dilaporkan berlaku di sini, dalam tempoh beberapa bulan lalu dengan kerugian kira-kira RM146,000.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Mohd. Shukri Dahlan sehubungan itu mengingatkan orang ramai supaya berwaspada dengan taktik warga negara berkenaan.

Katanya, siasatan mendapati warga Afrika itu menggunakan Internet untuk memperdaya mangsa dengan menawarkan hadiah loteri, malah ada yang mengajak berkahwin.

"Sehingga kini terdapat lima suspek termasuk empat wanita berusia antara 30 dan 40 tahun ditahan kerana dipercayai terlibat dalam sindiket tersebut.

"Mereka terdiri daripada tiga warga Afrika dan dua rakyat tempatan," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Dalam perkembangan lain, Mohd. Shukri turut memaklumkan terdapat 21 kes penipuan melibatkan penerimaan khidmat pesanan ringkas (SMS) yang menawarkan hadiah lumayan.

Ujarnya, setakat ini kira-kira RM135,000 kerugian yang telah dilaporkan melibatkan mangsa berusia di antara 20 dan 50 tahun.

"Kebanyakan yang terlibat mempunyai pekerjaan dan terpelajar serta golongan baru pencen.

"Polis berharap orang ramai berwaspada dan merujuk kepada pihak berkenaan atau polis untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang SMS diterima," ujarnya. - Utusan

Wednesday, November 18, 2009

KDN, KPT bekerjasama pantau penggunaan pas pelajar

PUTRAJAYA: Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) akan mengadakan perbincangan mewujudkan jawatankuasa khas bagi mengkaji semula proses penyaringan dan pemantauan pengambilan pelajar asing ke negara ini.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata ini membabitkan aspek prosedur dan syarat kemasukan meliputi penetapan kelayakan akademik minimum dan kesesuaian pencapaian akademik dengan bidang pengkhususan yang dipohon di institusi pengajian tinggi di negara ini.

Katanya, kerjasama pemantauan mereka yang memasuki Malaysia menggunakan pas pelajar bertujuan mengelakkan penyalahgunaan pas itu serta mengatasi isu kebanjiran warga Afrika di sekitar Kuala Lumpur yang mengundang kerisauan dan rasa tidak selamat di kalangan penduduk tempatan.


"Sebahagian daripada mereka itu didapati masuk ke negara ini dengan menggunakan pas pelajar atau visa pelancong yang kemudiannya ditukar kepada pas pelajar, namun tujuan sebenarnya bukanlah untuk melanjutkan pelajaran," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Hishammuddin berkata, kedua-dua kementerian juga akan bekerjasama untuk membuat semakan berkala terhadap pas pelajar yang dikeluarkan kerana didapati wujud segelintir yang memegang pas berkenaan tetapi sudah tidak menghadiri kuliah di institusi tempat mereka mendaftar.

Selain itu, katanya, KDN melalui agensi berkaitan akan memperkenalkan sistem biometrik di setiap pintu masuk negara, sebagai usaha penambahbaikan sistem kemasukan pelawat ke negara ini.

"Usaha penambahbaikan ini membolehkan identiti setiap pelawat ke negara ini direkodkan agar mereka yang dilarang memasuki negara ini dapat dikenal pasti," katanya.

Bagi menangani isu kebanjiran pendatang asing tanpa izin secara menyeluruh, Hishammuddin berkata, antara usaha yang sedang digerakkan adalah penghantaran pulang pendatang secara sukarela dan pengusiran pendatang yang ditahan melalui proses penguatkuasaan.

Rekod peribadi mereka yang pulang ini akan disimpan dan mereka sama sekali dilarang memasuki negara ini pada masa depan, katanya. - Berita Harian

Kanak-kanak dilarikan amah

SHAH ALAM 17 Nov. - Kerana terlalu percayakan pembantu rumah, seorang tukang masak warga Myanmar, Aung Soe atau Abu Hussin, 38, kehilangan satu-satu anaknya, Siti Nurdiana Aung Soe, 2.

Siti Nurdiana dipercayai dilarikan pembantu rumah warga Indonesia dikenali sebagai Suparmi, 50, yang baru dua bulan bekerja di rumah Aung Soe di Apartment Brunsfields Riverview, Seksyen 13 di sini tengah hari ini.

Lebih malang lagi, Aung Soe tidak tahu di mana hendak menjejaki Suparmi kerana wanita itu tiada permit kerja yang sah dan merupakan pendatang tanpa izin.

Menurut Aung Soe yang telah 10 tahun bekerja sebagai tukang masak di sebuah syarikat sajian makanan di Glenmarie di sini, dia dan isterinya, Haslinda Damanik, 35, warga Indonesia menyedari kehilangan anaknya sewaktu pulang dari kerja kira-kira pukul 7.30 malam ini.

"Sampai di rumah, saya dah rasa lain macam kerana rumah saya gelap. Apabila masuk dan membuka lampu saya terkejut kerana rumah saya bersepah, kunci rumah di atas lantai dan anak serta orang gaji saya tiada.

"Isteri saya pula terus meraung apabila mendapati beberapa helai baju Siti Nurdiana telah tiada.

"Saya terus hubungi majikan saya dan dia kemudian membawa saya dan isteri membuat laporan polis di Balai Polis Bukit Jelutong sebelum pergi ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam di sini untuk diambil keterangan," katanya di perkarangan IPD Shah Alam di sini malam ini.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Nor Azam Jamaluddin mengesahkan kejadian itu dan pihaknya sedang melancarkan gerakan memburu pembantu rumah tersebut. - Utusan

Tuesday, November 17, 2009

Warga Indonesia sebabkan kematian rakan dipenjara 13 tahun

KUALA LUMPUR: Seorang pemotong daging warga Indonesia dihukum penjara 13 tahun oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini kerana menyebabkan kematian rakan senegaranya dari Sumatera Utara selepas pertengkaran tiga tahun lalu.

Hakim Datuk Ghazali Cha memerintahkan Shahrul Efendi, 30, menjalani hukuman bermula tarikh tangkapan pada 3 Disember 2006 selepas beliau mengaku bersalah ke atas tuduhan pilihan menyebabkan kematian buruh pasar, Adi Syaputra, 31.

Shahrul dituduh melakukan kesalahan itu di rumah No 28, Jalan Raja Alang, Kampung Baru di sini, kira-kira jam 9 malam pada 3 Disember 2006.

Mengikut fakta kes, kedua-dua mereka yang bekerja di Pasar Chow Kit mula bertengkar ketika sedang minum di sebuah warung tetapi dileraikan oleh rakan-rakan senegaranya.

Sepuluh minit kemudian, Shahrul dikatakan mengekori mangsa ke satu lorong berhampiran sebelum kembali dengan sebilah pisau yang berlumuran darah serta kesan darah di bajunya.

Adi yang ditikam sekali di bahagian dada, dikejarkan ke Hospital Kuala Lumpur dan meninggal dunia beberapa jam selepas itu.

Shahrul ditahan polis pada hari sama berhampiran tempat kejadian.

Terdahulu, peguam Rozal Azimin Ahmad yang mewakili Shahrul memberitahu mahkamah tertuduh tidak berniat untuk mencederakan Adi tetapi ia lebih berpunca daripada perasaan marah selepas dia diserang Adi dengan sebiji gelas dan menerima lima jahitan di kepalanya.

Timbalan Pendakwa Raya, Naziah Mokhtar, berhujah bahawa mahkamah harus menjatuhkan hukuman berat kerana tertuduh bukan saja memasuki negara ini secara haram tetapi telah melakukan satu kesalahan yang serius. - Berita Harian

Awang Hitam: Imigresen bimbang

Oleh WAN NOOR HAYATI WAN ALIAS

KUALA LUMPUR 16 Nov. – Jabatan Imigresen melahirkan rasa bimbang dengan trend peningkatan kemasukan secara haram warga Afrika atau dikenali sebagai ‘Awang Hitam’ ke negara ini.

Ini kerana siasatan mendapati mereka yang memasuki negara ini melalui cara tersebut banyak menyumbang dalam kegiatan jenayah.

Timbalan Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Raja Mohammad Raja Ismail berkata, antara cara yang digunakan oleh mereka untuk memasuki Malaysia ialah melalui ‘jalan tikus’ dan pasport palsu yang didalangi oleh sindiket antarabangsa.

Katanya, maklumat itu diperoleh hasil tangkapan warga berkenaan di Lembah Klang dalam tempoh Januari hingga November lalu.

Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan jumlah tangkapan terbabit di atas faktor keselamatan.

“Bilangan kemasukan ‘Awang Hitam’ ke negara ini menggunakan dokumen palsu walaupun masih kecil jumlahnya tetapi perlu dipandang serius kerana menimbulkan banyak masalah dan jenayah.

“Imigresen sedar perkara ini dan akan bertindak dan melakukan operasi secara berterusan untuk memburu mereka,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas laporan khas Utusan Malaysia hari ini mengenai kebanjiran warga Afrika sehingga menimbulkan ketidakselesaan di kalangan penduduk tempatan.

Dalam laporan tersebut, sebanyak 56,240 warga negara itu dikesan memasuki Malaysia secara sah, dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini.

Seramai 21 warga Afrika ditahan dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini kerana pelbagai kesalahan jenayah.

Dalam pada itu, Raja Mohammad memberitahu, selain memasuki negara menggunakan jalan tikus dan pasport palsu, warga Afrika juga dikesan tinggal lebih masa di negara ini. - Utusan

Sunday, November 15, 2009

Pusat jagaan orang tua jadi sarang PATI

KUALA LUMPUR 15 Nov. — Pusat penjagaan rumah orang tua kini menjadi sarang dan taktik terbaru yang digunakan oleh pendatang asing tanpa izin (PATI) untuk menyembunyikan diri daripada diberkas pihak berkuasa.

Ini terbukti apabila seramai 175 orang warga Indonesia, Myanmar dan Bangladesh ditahan dalam serbuan Ops Nyah II selama tiga jam yang melibatkan sebuah Pusat Penjagaan Rumah Orang Tua Nan Yang Tasik Permai, sekitar kawasan Ampang dan kawasan bersepadan balai Ampang dan balai Pandan Indah di sini, yang bermula kira-kira 1.30 pagi tadi.

Mereka yang terdiri daripada 85 lelaki termasuk seorang kurang upaya, 60 wanita dan 30 kanak-kanak itu didapati tidak memiliki dokumen pengenalan diri yang sah atau memiliki dokumen yang meragukan, kata Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, ACP Abdul Jalil Hassan.

Ketika serbuan di pusat penjagaan rumah orang tua tersebut, polis mendapati hanya lapan orang warga emas tempatan yang tinggal di pusat penjagaan tersebut manakala seramai 18 PATI menyewa di pusat penjagaan itu, katanya kepada pemberita selepas operasi itu.

"Kita akan menjalankan siasatan lanjut tentang penyewaan di pusat penjagaan tersebut kerana kami (polis) mendapat maklumat bahawa PATI telah menyewa tempat tersebut selama lima bulan yang lepas dan tindakan yang setimpal akan dikenakan terhadap tuan punya rumah (penyewa),” katanya yang tidak menolak kemungkinan penyewa menggunakan cara pantas ini untuk mendapatkan keuntungan. - Utusan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...