Saturday, November 14, 2009

Gaji Tinggi Kilang-Kilang Berjaya Tarik Minat Pekerja Tempatan

SHAH ALAM, 14 Nov (Bernama) -- Terdapat tanda-tanda awal yang menunjukkan bahawa kecenderungan banyak kilang menawarkan skala gaji yang tinggi buat pekerja ketika ini berjaya menarik minat ramai pekerja tempatan untuk bekerja di kilang, kata Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S.Subramaniam.

Katanya dari semasa ke semasa skop kerja petugas di kilang-kilang berkenaan ditingkatkan, dan gaji yang ditawarkan juga ditambah selaras dengan kenaikan skop kerja.

"Pendekatan ini dilihat menggalakkan pekerja-pekerja tempatan untuk bekerja di kilang-kilang," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan hadiah kepada pemenang satu pertandingan di sini pada hari Sabtu.

Beliau berkata langkah itu akan membantu usaha kerajaan mengurangkan penggantungan terhadap tenaga kerja asing secara perlahan, sekaligus memastikan sumber kewangan tidak mengalir keluar dari negara.

Subramaniam seterusnya berkata keadaan ketika ini memperlihatkan terdapat kekurangan sumber dalam pasaran tenaga kerja terutama semasa ekonomi negara mulai semakin rancak, dan Kementerian Sumber Manusia sedang mengkaji usaha menangani masalah itu.

"Walaupun bidang industri dilihat semakin meningkat, respons dari kalangan pekerja tempatan didapati kurang menggalakkan," katanya. -- BERNAMA

Friday, November 13, 2009

Susilo puas hati langkah penambaikan tenaga kerja Indonesia


Najib Tun Razak dan Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono (enam dari kiri) bersama delegasi kedua-dua negara sebelum mengadakan rundingan dua hala di Putrajaya, semalam.

PUTRAJAYA 12 Nov. - Indonesia berpuas hati dengan pelbagai langkah penambahbaikan yang dilakukan oleh Malaysia membabitkan layanan terhadap tenaga kerja dari republik itu.

Ini termasuk tindakan ke atas para majikan dalam kes penderaan terhadap pekerja Indonesia dengan memastikan mereka ditangani mengikut lunas undang-undang.

Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono berkata, berdasarkan penilaiannya, langkah yang dilakukan oleh kedua-dua negara saban tahun semakin positif.

''Perkembangannya cukup signifikan berbanding pengalaman kita pada masa lalu, ini satu pencapaian yang perlu kita menyatakan terima kasih atas semua itu.

''Apabila ada kes, kita tangani bersama sehingga ia tidak menjadi isu baru yang mungkin disalah ertikan oleh orang lain seolah-olah tidak ada tindakan cepat, tepat dan adil sehingga ia merugikan hubungan kita," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak selepas mengadakan mesyuarat delegasi di sini hari ini.

Susilo dalam rangka lawatan ke luar negara kali pertama sejak dilantik sebagai Presiden republik itu bagi penggal kedua 20 Oktober lalu.

Susilo mengakui sekali-sekala akan terdapat kes membabitkan tenaga kerja dari republik itu.

Namun, tegas beliau, kedua-dua negara tidak mengambil mudah dengan sentiasa berusaha melakukan penambahbaikan.

''Jika ada masalah tenaga kerja Indonesia, maka hukum dan keadilan ditegakkan, siapa pun yang bersalah tentu harus mendapatkan saksi, dengan ketelusan yang tinggi tentu akan mengurangkan salah faham berkaitan perkara itu," katanya.

Dalam hal ini, beliau memahami sekiranya terdapat warga republik itu melakukan kesalahan di Malaysia, mereka harus diadili berdasarkan undang-undang negara ini.

Begitu juga sebaliknya, jelas Susilo, rakyat Malaysia yang melakukan kesalahan di Indonesia akan diadili berdasarkan undang-undang republik itu.

''Pada satu sisi, pekerja Indonesia menjadi sebahagian daripada proses pembangunan ekonomi Malaysia manakala pada sisi lain, mereka perlu dipastikan mendapat layanan yang baik," katanya.

Sementara itu, Perdana Menteri menegaskan, Malaysia akan memberikan layanan adil dan saksama ke atas rakyat Indonesia yang bekerja di negara ini.

Kata Najib, kerajaan akan memastikan majikan yang melakukan kekasaran terhadap pekerja Indonesia seperti kes penderaan pembantu rumah diambil tindakan.

''Banyak kes yang telah kita selesaikan termasuk membabitkan kes berprofil tinggi.

''Kita juga berharap tenaga kerja Indonesia juga tidak melakukan kesalahan, kalau ada, layanan yang sama juga diberikan, ini amat difahami oleh Presiden Susilo dalam pertemuan kami tadi,'' katanya.

Sehubungan itu Perdana Menteri berharap, warganegara Indonesia yang memasuki negara ini perlu memastikan status mereka pekerja asing yang sah.

"Ini bagi memastikan hak mereka lebih terjamin kerana kemasukan secara tidak sah memudahkan mereka dieksploitasi oleh pihak yang tidak bertanggungjawab," katanya. - Utusan

Keputusan Isu Pembekuan Penghantaran Pembantu Rumah Indonesia Selepas Mesyuarat 20 November

KUALA LUMPUR: Keputusan sama ada Indonesia akan menarik balik pembekuan penghantaran pembantu rumah ke Malaysia akan hanya diketahui selepas berlangsung mesyuarat ketiga kumpulan kerjasama Malaysia-Indonesia mengenai pembantu rumah pada 20 November ini.

Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam berkata mesyuarat ketiga itu bakal membincang dan membuat keputusan mengenai kos membawa masuk pembantu rumah Indonesia ke dalam negara.

"Saya harap pada mesyuarat akan datang, satu keputusan boleh dicapai mengenai 'structure cost' yang dicadangkan, dengan persetujuan kedua-dua pihak, dan jika isu-isu ini boleh diselesaikan saya berharap isu pembekuan pembantu rumah asing ini akan ditamatkan," katanya pada satu persidangan media di bangunan Parlimen di sini, semalam.

Terdahulu, Dr Subramaniam menghadiri mesyuarat dengan Menteri Tenaga Kerja dan Transmigrasi Indonesia A.Muhaimin Iskandar yang antara lain membincangkan isuisu berkaitan pekerja asing Indonesia dalam negara.

Mesyuarat itu dipengerusikan oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Jakarta mengeluarkan arahan pembekuan penghantaran pembantu rumah ke Malaysia pada 25 Jun lalu berikutan banyak aduan mengenai pembantu rumah didera oleh majikan.

Sementara itu, Hishammuddin pada persidangan media yang sama berkata satu unit khas ditubuhkan hasil daripada mesyuarat semalam, khusus bagi mencari kaedah terbaik menangani kes penderaan pembantu rumah dalam negara.

"Unit khas ini yang terdiri daripada pihak polis dan pegawai pendakwa akan melaporkan kajian mereka (mengenai kes penderaan) secara langsung kepada saya sendiri," katanya.

"Pihak kerajaan Indonesia melalui menteri bertanggungjawb (Muhaimin) juga akan dimaklumkan mengenai kajian itu dan akhirnya kami berdua (masing-masing) akan melaporkan terus kepada pihak Presiden (Susilo Bambang Yudhoyono) dan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak)," katanya. - Mstar online

Thursday, November 12, 2009

SIAPA NAK BELA MAJIKAN : Onar amah 3 hari kerja

Oleh Mohd Nur Asnawi Daud dan Mohd Amin Jalil
am@hmetro.com.my


laporan polis." title="RUGI...Norhafizah di samping dua anak kecilnya menunjukkan
laporan polis." border="0">
RUGI...Norhafizah di samping dua anak kecilnya menunjukkan
laporan polis.

SEREMBAN: “Sebaik pulang, saya dapati dua anak kecil menangis hingga bengkak mata selain keadaan rumah berselerak,” kata seorang jurutera Pertonas yang menjadi mangsa ‘kebas dan cabut’ pembantu rumah warga Indonesia di rumahnya di sebuah kondominium di Taman Kosas, Ampang, Selangor.

Norhafizah Baharuddin, 29, berkata bayi lelakinya berusia empat bulan dan anak sulung berusia satu tahun 10 bulan menangis tidak henti-henti ketakutan kerana ditinggalkan bersendirian.

“Keadaan dalam rumah saya pula seperti dimasuki pencuri kerana semua bilik dan almari digeledah dipercayai dilakukan pembantu rumah.

“Selepas diperiksa, saya mendapati beberapa barang seperti telefon bimbit, jam tangan, pakaian dan kamera digital bernilai lebih RM5,000 hilang dan saya mengesyaki perbuatan itu dilakukan pembantu rumah,” katanya kepada Harian Metro ketika ditemui di rumah ibunya di Taman Tuanku Jaafar (TTJ), Senawang, dekat sini, semalam.

Dalam kejadian 29 Oktober lalu, pembantu rumah warga Indonesia dikenali sebagai Rika Hardianti, 21, dari Medan, yang baru bekerja tiga hari di rumah mangsa melarikan diri bersama sejumlah barang.

Lebih keji apabila wanita itu turut meninggalkan dua anak majikannya bersendirian dalam rumah yang dikunci.

Menurutnya, pada hari kejadian, dia meninggalkan rumah bersama suami, Muhammad Yusry Muhamad Najib, 30, untuk keluar bekerja kira-kira jam 7 pagi dan meninggalkan pembantu rumah itu bersama dua anak lelaki.

“Saya bersama suami pulang ke rumah pada waktu makan tengah hari untuk menjenguk anak sebelum terkejut dengan kejadian yang berlaku.

“Dia (pembantu rumah) nampak baik dan kedua-dua anak saya sukakannya dan kami melayannya dengan baik. Tak sangka dia mempunyai niat tersembunyi walaupun baru tiga hari bekerja,” katanya.

Katanya, dia mengambil pembantu rumah itu melalui agensi pembantu rumah dengan bayaran kira-kira RM6,500 dua minggu lalu.

Menurutnya, dia dan suami sudah membuat aduan kepada ejen berkenaan dan difahamkan wanita itu baru beberapa minggu datang ke negara ini.

“Saya dan suami berusaha mengesannya melalui nombor telefon bimbit suami yang digunakannya untuk menghubungi seseorang, namun menemui jalan buntu.

“Kami percaya pembantu rumah itu melarikan diri dengan bantuan orang lain,” katanya.

Katanya, semua dokumen termasuk pasport wanita itu ada disimpan agensi pembantu rumah berkenaan.

Berikutan itu, suaminya membuat laporan di Balai Polis Ampang pada hari kejadian bagi memaklumkan perkara itu.

Menurutnya, sebelum ini, seorang pembantu rumahnya juga dari Indonesia yang belum tamat kontrak pulang ke negara asal untuk melihat bapanya yang sakit dan tidak pulang selepas itu. - Harian Metro

2 gadis dilayan macam hamba

KUALA LUMPUR: Dua gadis warga Vietnam mengalami detik hitam dalam hidup mereka apabila dipaksa menjadi hamba seks sindiket pelacuran selepas memasuki negara ini sejak dua bulan lalu.

Dua gadis berkenaan dilayan tidak ubah seperti hamba apabila dikurung ahli sindiket di sebuah rumah dan dikawal sepanjang masa.

Bagaimanapun, dua gadis berusia awal 20-an itu berjaya diselamatkan selepas sepasukan anggota polis Bukit Aman yang menerima maklumat badan bukan kerajaan (NGO) menyerbu rumah menempatkan gadis terbabit di Taman Perindustrian Kepong, malam kelmarin.

Dalam serbuan jam 11.45 malam itu, dua gadis berkenaan yang dijadikan ‘modal’ oleh sindiket pelacuran terbabit diselamatkan sebelum dibawa ke Bukit Aman untuk siasatan lanjut.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Bakri Zinin, berkata, hasil serbuan itu, polis turut memberkas dua lelaki berusia 40-an dipercayai anggota sindiket pelacuran tempatan yang bekerjasama dengan sindiket pelacuran antarabangsa.

Menurutnya, kejayaan menyelamatkan dua gadis terbabit hasil maklumat disalurkan NGO yang membantu polis memerangi aktiviti penyeludupan manusia ke negara ini.

“Berdasarkan maklumat itu, polis secara tidak langsung melumpuhkan aktiviti penyeludupan gadis dari Vietnam yang dijadikan pelacur.

“Siasatan awal mendapati dua gadis berkenaan dihantar ke lokasi tertentu di sekitar Lembah Klang oleh sindiket terbabit dengan kadar bayaran ratusan ringgit bagi setiap kali perkhidmatan.

“Kedua-dua gadis itu yang memasuki negara ini secara sah sejak beberapa bulan lalu dikurung dalam rumah berkenaan selepas selesai melayan pelanggan,” katanya dalam sidang media selepas Majlis Penutup Bengkel Mengenai Laporan Penyeludupan Manusia, semalam.

Menurutnya, polis percaya mangsa diperdaya sindiket yang menjanjikan pekerjaan dengan gaji lumayan di negara ini, namun mereka sebaliknya dijadikan pelacur.

Katanya, polis masih menyiasat sama ada suspek mempunyai hubungan dengan sindiket lain dan usaha memburu saki baki penjenayah dan dalang sindiket berkenaan diteruskan.

“Ini kejayaan terbaru polis selepas melakukan 110 operasi membanteras kes penyeludupan manusia sepanjang tahun ini. Polis amat serius mengenai hal ini.

“Walaupun pelbagai usaha dilakukan, namun kegiatan penyeludupan manusia ke negara ini masih berterusan atas beberapa faktor termasuk tarikan pekerjaan selain ekonomi negara ini yang berkembang maju,” katanya.

Menurutnya, langkah membanteras penyeludupan manusia itu digiatkan lagi selepas Amerika Syarikat (AS) menerusi Laporan Pemerdagangan Manusia (TIP) 2009’ oleh Jabatan Negara AS dikeluarkan Jun lalu menyenarai hitam negara ini kerana gagal mematuhi sepenuhnya piawaian minimum menghapuskan aktiviti itu serta tidak menunjukkan usaha bersungguh-sungguh menanganinya.

“Pihak berkuasa di negara ini terutamanya PDRM sudah mengambil langkah sewajarnya untuk membersihkan Malaysia daripada dikaitkan dengan pemerdagangan orang.

“Kita turut serius menangani kegiatan sindiket yang menjadikan Malaysia sebagai transit oleh pendatang asing terutama dari negara dunia ketiga untuk menyeludup masuk ke negara maju seperti Australia dan Eropah,” katanya.

Selain daripada pengamal media, bengkel dua hari terbabit turut dihadiri oleh profesional berkaitan termasuk Atase Akhbar Kedutaan Amerika di Kuala Lumpur, Tina Melone; Ketua Pegawai Eksekutif Institut Akhbar Malaysia (MPI), Datuk Chamil Wariya dan Koordinator Tenaganita, Aegile Fernandez. - Harian Metro

Wednesday, November 11, 2009

Empat buruh Indonesia dihukum penjara sebabkan kematian majikan

KUALA TERENGGANU 11 Nov. — Bagi kesalahan menyebabkan kematian majikan, seorang buruh ladang warga Indonesia dijatuhi hukuman penjara lapan tahun manakala tiga rakannya, masing-masing dihukum penjara tiga tahun oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini.

Sementara seorang lagi rakan mereka dibebaskan dan dilepaskan daripada pertuduhan menyebabkan kematian majikan mereka, Mohd Yusuf Ismail, 48, di Ladang Agro Plantation Cerul, Kemaman, kira-kira pukul 6 petang, 21 Jan 2007.

Pesuruhjaya Kehakiman Ahmad Zaidi Ibrahim menjatuhkan hukuman itu selepas meminda pertuduhan terhadap tertuduh pertama kepada menyebabkan kematian manakala tiga lagi menyebabkan kecederaan.

Ahmad Zaidi dalam penghakimannya berkata, setelah meneliti fakta kes dan berdasarkan keterangan semua saksi, pihak pendakwaan telah gagal mensabitkan kesemua tertuduh yang berasal dari Jawa dengan pertuduhan membunuhmengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati mandatori. - Utusan

Tuesday, November 10, 2009

Wujudkan Akta Hukum Peniaga Tempatan Ambil Pendatang Berniaga

KUALA LUMPUR, 9 Nov (Bernama) -- Satu akta perlu diwujudkan bagi menghukum peniaga tempatan yang memberi peluang kepada pendatang asing menjadi peniaga di premis perniagaan mereka.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk T. Murugiah berkata penubuhan akta itu dilihat mampu menyelesaikan masalah pendatang asing yang semakin berani berniaga seperti yang terdapat di pasar-pasar borong.

"Kalau dahulu mereka diambil untuk membantu peniaga tempatan tetapi kini mereka pula menjadi tauke dengan dikenakan bayaran sewa oleh pemilik gerai untuk berniaga.

"Jadi saya cadangkan agar akta itu diwujudkan supaya dapat menghukum peniaga kita yang mengambil pendatang asing termasuk yang tanpa izin (PATI)," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika menghadiri Majlis Dialog Mengenai Masalah Pendatang Asing Berniaga di Pasar Borong Selangor, Seri Kembangan dekat sini Isnin.

Murugiah berkata beliau sering mendapat aduan dan laporan mengenai masalah itu dan kewujudan akta itu dilihat dapat membantu peniaga tempatan (yang tidak mengambil pendatang asing) kembali menjalankan perniagaan seperti biasa.

Katanya masalah pendatang asing berniaga ini perlu segera diatasi kerana kelak apabila timbulnya masalah lain seperti jenayah, ia akan lebih memburukkan suasana dan keadaan perniagaan dan persekitaran.

"Kita tidak mahu berlaku kes membabitkan urusan diplomatik apabila berlakunya sesuatu perkara seperti pergaduhan membabitkan orang tempatan dan pendatang asing ini.

"Maka kami meminta Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Jabatan Imigresen, Polis, Rela dan persatuan peniaga untuk turut terlibat dalam usaha mengatasi masalah ini," katanya.

Murugiah berkata ketika ini 60 peratus peniaga di Pasar Borong Selangor merupakan pendatang dan beliau telah memberikan tempoh selama seminggu kepada semua pihak terbabit agar memastikan tiada lagi pendatang asing berniaga di kawasan berkenaan.

"Selepas ini kita akan tinjau pula Pasar Borong Selayang dan kemudian jelajah ke seluruh negara bagi menyelesaikan masalah ini. Bukan tidak boleh mengambil mereka tetapi ada sektor lain yang lebih sesuai untuk mengambil pendatang asing dengan izin ini," katanya. -- BERNAMA

Lawatan Susilo Dijangka Perkukuh Hubungan Malaysia-Indonesia

PUTRAJAYA, 9 Nov (Bernama) -- Hubungan dua hala Malaysia-Indonesia dalam tempoh enam bulan lepas telah diuji dengan pelbagai tindakan provokasi oleh media dan sekumpulan kecil penduduk di Indonesia serta kes penderaan pembantu rumah Indonesia oleh segelintir majikan di Malaysia.

Ujian pertama timbul pada Jun apabila laporan berita dari Indonesia mendakwa kapal Tentera Laut Diraja Malaysia mencerobohi kawasan perairan Ambalat yang terbabit dalam pertikaian antara Malaysia-Indonesia, dan laporan itu dinafikan oleh Panglima Angkatan Tentera Malaysia Tan Sri Abdul Aziz Zainal.

Kemudiannya, pada September, kumpulan aktivis yang menggelar diri mereka sebagai Benteng Demokratik Rakyat (Bendera) mengadakan demonstrasi di Jakarta dan mahu "bersihkan" rakyat Malaysia di sana.

Mereka mendakwa tarian Bali iaitu Pendet dicuri oleh Malaysia, yang dipaparkan secara tidak sengaja dalam klip video promosi pelancongan di saluran Discovery Channel. Pihak Discovery Channel telah meminta maaf bagi kesilapan itu.

Tindakan provoksi itu tidak terhenti di situ apabila kumpulan yang sama mengisytiharkan yang mereka akan menyerang Malaysia pada awal Oktober dengan pedang dan buluh runcing untuk menuntut bela terhadap perbuatan salah yang didakwa telah dilakukan terhadap rakyat Indonesia di negara ini.

Presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono mahupun Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak tidak memberikan sebarang respons terhadap provokasi berkenaan ekoran kedua-dua pemimpin sedar bahawa semua itu tidak mewakili suara majoriti rakyat atau pendirian kerajaan masing-masing berhubung isu itu.

Mengenai isu Ambalat, kedua-dua negara percaya ia dapat diselesaikan melalui saluran diplomatik berdasarkan Konvensyen Undang-undang Laut 1982 Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu.

Ambalat, terletak di timur Kalimantan dan tenggara Sabah, dikatakan kaya dengan minyak mentah dan telah dituntut oleh Malaysia dan Indonesia sejak 1960-an.

Di sebalik semua tindakan provokasi itu, Malaysia berjaya menghadapi keadaan dan menghulurkan bantuan apabila Indonesia dilanda gempa bumi pada awal Oktober, menyalurkan tiga bentuk bantuan -- mencari dan menyelamat, bantuan perubatan dan bantuan kemanusiaan.

Isyarat pertama yang dihantar oleh pihak berkuasa Indonesia dalam tempoh enam bulan lepas ialah pembekuan sementara penghantaran pembantu rumah ke Malaysia dari 25 Jun ekoran laporan penderaan pembantu rumah oleh beberapa majikan Malaysia. Kedua-dua negara sedang berusaha menyelesaikan isu itu melalui rundingan.

Malaysia membantu dalam perkara itu dengan memasukkan peruntukan satu hari cuti wajib dalam seminggu bagi pembantu rumah, semakan terhadap kos untuk membawa masuk pembantu rumah yang akan memberi faedah kepada majikan dan bukannya ejen, serta perlindungan di bawah Akta Kerja, peruntukannya akan dibentangkan pada sesi Dewan Rakyat yang sedang bersidang sekarang.

Walaupun kes-kes penderaan pembantu rumah Indonesia serta perbuatan mudarat yang dilakukan oleh pembantu rumah terhadap majikan Malaysia masih kecil berbanding 300,000 pembantu rumah Indonesia yang bekerja di negara ini, pemimpin kedua-dua negara memandang serius perkara itu.

Kedua-dua negara sedar undang-undang Malaysia tidak mendiskriminasi warganegara lain atau status pekerja-majikan dalam mengendalikan jenayah yang dilakukan.

Hubungan Malaysia-Indonesia membabitkan tiga aspek -- kerajaan dengan kerajaan, kalangan ahli perniagaan dan rakyat dengan rakyat.

Najib dan Susilo bersalaman erat setiap kali mereka berjumpa kerana mereka sedar hubungan mereka dan juga hubungan dua hala antara kedua-dua negara tidak harus dijejaskan oleh isu-isu tidak penting.

Sepertimana kata Najib: "Malaysia dan Indonesia menjalin hubungan yang rapat dan kedua-dua negara boleh bekerjasama untuk memainkan peranan lebih besar di rantau ini."

Hubungan antara kedua-dua pemimpin amat rapat, sehingga ke tahap mereka boleh hubungi antara satu sama lain dengan telefon dan berbincang.

Najib pernah berkata bahawa kedua-dua negara boleh bergabung tenaga untuk memainkan peranan lebih besar dalam bidang seperti ekonomi, perubahan iklim, pengurusan bencana alam dan keselamatan serantau.

Keakraban mereka akan memberikan isyarat jelas kepada mana-mana pihak yang cuba menimbulkan kekacauan.

Sehubungan itu, lawatan dua hari Susilo ke Malaysia bermula Rabu dijangka memperkukuhkan lagi hubungan mesra yang sedia terjalin antara kedua-dua pemimpin dan negara. -- BERNAMA

Monday, November 9, 2009

Malaysia tetap ideal untuk pekerja Indonesia

Oleh AHMAD FUAD YAHYA

PERSAMAAN budaya dan bahasa selain faktor kedekatan geografi menjadikan Malaysia kekal sebagai antara pilihan ideal bagi rakyat Indonesia untuk datang mencari pekerjaan.

Dengan persamaan budaya dan bahasa ini, kehadiran kira-kira dua juta pekerja Indonesia di negara ini bukanlah sesuatu yang asing bagi masyarakat Malaysia, lebih-lebih lagi kerana mereka mudah mengasimilasikan diri dalam masyarakat Melayu yang merupakan bangsa serumpun.

Pengarah Kajian Sosiologi Indonesia, Khairudin Harahap berkata persamaan itu menjadi faktor penarik kepada rakyat Indonesia, terutamanya mereka daripada kumpulan berpendidikan rendah, untuk datang ke Malaysia mencari pekerjaan bagi mengubah kehidupan mereka kepada yang lebih baik.

Kalau mereka ini ke Amerika Syarikat atau ke Hong Kong, mereka menghadapi kesukaran untuk berkomunikasi dalam bahasa Inggeris, katanya.

"Oleh itu Malaysia merupakan salah satu tempat ideal bagi orang seperti ini, lebih-lebih lagi dengan adanya toleransi daripada kerajaan dan rakyat Malaysia untuk menerima mereka di negara ini, dengan syarat mereka harus mengikut undang-undang Malaysia dan tidak menimbulkan masalah sosial," katanya.

Khairudin, seorang warganegara Indonesia yang menjadi pemastautin negara ini dan telah menetap di Malaysia selama kira-kira 28 tahun berkata, ada lebih 200,000 pembantu rumah Indonesia di negara ini, manakala selebihnya adalah pekerja binaan, pekerja ladang dan tukang cuci. Selain itu terdapat kira-kira 3,000 tenaga profesional Indonesia yang bekerja kebanyakannya bekerja di syarikat minyak Petronas, syarikat penerbangan MAS dan AirAsia serta institusi perbankan.

Mengenai beberapa masalah yang dihadapi oleh pembantu rumah Indonesia di negara ini, Khairudin berkata perkara itu tidak dapat dielakkan kerana jumlah pekerja Indonesia yang begitu ramai di negara ini.

"Sebenarnya rakyat Indonesia ada dua juta di Malaysia, ini hampir sebuah provinsi di Indonesia atau sebuah negeri di Malaysia.

"Jika dua juta manusia hidup di satu negeri, tak mungkin tak ada masalah. Apa yang berlaku di Malaysia hanyalah tragedi kemanusiaan yang kebetulan melibatkan pihak-pihak yang berlainan kewarganegaraan," katanya.

Oleh kerana kes seperti itu melibatkan pihak-pihak yang berlainan warganegara, ia lebih dibesar-besarkan oleh media, sedangkan kes serupa juga berlaku di negara lain di mana pekerja Indonesia berada malah turut berlaku di Indonesia, katanya lagi.

"Apa yang kita mahu lihat ialah majikan yang melakukan kesalahan terhadap pekerjanya dihukum dengan betul, individu yang bersalah dihukum," katanya.

Indonesia baru-baru ini mengenakan moratorium terhadap penghantaran pembantu rumah ke Malaysia dan kedua-dua negara sedang dalam proses perbincangan mengenai beberapa persefahaman baru termasuk soal gaji minimum untuk pekerja berkenaan.

Peningkatan kerjasama dalam bidang tenaga kerja Indonesia akan menjadi antara isu yang dibincangkan pada mesyuarat dua hala sempena lawatan Presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono ke Malaysia pada 11 dan 12 Nov ini.

Susilo, yang mengangkat sumpah sebagai Presiden Indonesia bagi penggal keduanya iaitu tahun 2009 hingga 2014, telah memilih Malaysia sebagai negara pertama untuk dilawati beliau.

Khairudin menyifatkan lawatan Presiden Susilo sebagai amat bermakna kerana ia melambangkan betapa beliau mahu melihat hubungan dua hala antara Malaysia-Indonesia dapat dipertingkatkan untuk faedah bersama.

"Jika Malaysia dan Indonesia memperkukuhkan hubungan ekonomi, budaya dan pertahanan, ini suatu kekuatan yang amat dahsyat di Asia.

"Banyak negara-negara di Asia sangat takut realiti ini dan oleh itu ada banyak percubaan bagi merenggangkan hubungan Malaysia-Indonesia," katanya.

Khairudin berkata hubungan baik Indonesia-Malaysia telah memberi keuntungan kepada rakyat kedua-dua negara itu dalam situasi menang-menang dan telah membawa kemakmuran kepada Malaysia dan Indonesia.

Mengenai dakwaan kononnya berlaku diskriminasi terhadap rakyat Indonesia di Malaysia seperti pesalah rakyat Indonesia dikatakan segera menerima hukuman atas kesalahan yang mereka lakukan sedangkan pesalah rakyat Malaysia mengambil masa bertahun-tahun untuk dikenakan hukuman, beliau berkata perkara ini berlaku kerana pihak terbabit kurang memahami proses undangundang di negara ini.

"Contoh majikan Nirmala Bonat (pembantu rumah Indonesia), Yim Pek Ha telah dijatuhi hukuman penjara 18 tahun oleh mahkamah, tetapi proses undang-undang membenarkan dia melalui proses rayuan dan hukuman itu telah ditangguhkan," katanya.

Yim, katanya perlu membayar yuran guaman yang besar untuk melalui proses itu tetapi pekerja Indonesia di Malaysia tidak mampu untuk berbuat demikian bagi membolehkan mereka melalui proses rayuan dan menangguhkan hukuman, oleh itu mereka lebih cepat menjalani hukuman.

"Saya mencadangkan supaya pemerintah Indonesia memperuntukkan wang yuran guaman kepada pekerja Indonesia bagi membolehkan mereka juga dapat melalui proses tersebut.

"Inilah kedudukannya, bukannya berlaku diskriminasi terhadap pekerja Indonesia, ini semua proses-proses yang mengikut lunas undang-undang.

"Tetapi ada sebahagian orang Indonesia yang berfikiran sempit dan beremosi.Saya menyarankan kepada kawan-kawan di Indonesia supaya jangan meneropong keadaan di Malaysia dari Jakarta, sebaliknya datang ke sini, periksa dan buat kajian, baru buat komentar," katanya.

Khairudin juga berharap dapat berjumpa dengan Presiden Susilo dalam lawatannya kali ini jika diberikan kesempatan, bagi mendapatkan penyelesaian daripada pihak kerajaan Indonesia terhadap beberapa masalah yang dihadapi oleh rakyat Indonesia di negara ini.

Bagi pihak rakyat Indonesia di Malaysia, beliau mengucapkan tahniah kepada Susilo kerana dipilih semula sebagai Presiden republik itu selain berikrar memberi sokongan terhadap Susilo.

"Selamat datang kami ucapkan kepada Bapak Presiden untuk menjalinkan hubungan mesra dengan Malaysia.

"Kami berdoa semoga hubungan Bapak Presiden dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak terus akrab," katanya. -Utusan

47 rakyat asing ditahan : Asyik PATI yang ditahan, penggalak PATI bagaimana pula?

Oleh NURUL HUDA HASSAN

ANGGOTA polis memeriksa dokumen pendatang asing yang ditahan dalam Ops Rantau yang diadakan di Flat Bagan Dalam, Butterworth, Pulau Pinang, semalam. - utusan / Rizam Zakariya.


PULAU PINANG 8 Nov. - Seramai 47 orang warga asing termasuk tujuh wanita ditahan dalam Ops Rantau bersepadu di Flat Bagan Dalam di Daerah Seberang Perai Utara (SPU) di sini hari ini.

Ketua Bahagian Ketenteraman Awam, Ibu Pejabat Polis Kontinjen negeri, Supritendan Wan Aziz Wan Husin berkata, mereka ditahan dalam operasi lebih dua jam itu yang bermula pada pukul 10 pagi.

Katanya, operasi itu dilakukan ekoran aduan penduduk setempat tentang kegiatan sesetengah rakyat asing itu yang mengganggu keselesaan penduduk.

Tambahnya, daripada jumlah itu, seramai 24 warga asing dari pelbagai negara ditahan kerana tidak mempunyai sebarang dokumen perjalanan.

"Kesemua mereka yang terdiri daripada rakyat Indonesia, India dan Myanmar itu berusia dalam lingkungan 20 hingga 40-an dan ditahan atas pelbagai kesalahan berdasarkan Akta Imigresen 1959/1963.

"Kita terima banyak aduan mengenai tingkah laku rakyat asing ini antaranya membuat bising, minum minuman keras, berjudi, bergaduh dan melakukan kecurian sehingga menimbulkan ketidakselesaan penduduk tempatan," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Operasi yang berakhir pada pukul 2 petang itu melibatkan kira-kira 150 pegawai dan anggota dari pelbagai agensi penguat kuasa termasuk polis trafik, Pasukan Gerakan Am (PGA), Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) dan Jabatan Imigresen.

Menurut beliau, seramai sembilan orang lagi ditahan atas kesalahan menetap di negara ini melebihi tempoh yang dibenarkan dan 14 orang lagi ditahan atas kesalahan melanggar syarat permit.

"Semua mereka yang ditahan itu juga tidak mempunyai rekod jenayah lampau dan akan didakwa mengikut Seksyen 6(3) Akta Imigresen 1959/1963, Seksyen 15 (1) dan Seksyen 39(b) akta yang sama," ujarnya. - Utusan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...