Saturday, October 17, 2009

Ramai wanita Indonesia mahu jadi amah

PETALING JAYA: “Ratusan wanita Indonesia sanggup bekerja di Malaysia sebagai pembantu rumah kerana mereka mendengar banyak perkara baik mengenainya daripada rakan dan saudara yang bekerja di sini,” kata anggota kanan sebuah kesatuan sekerja Indonesia.

Bendahari Agung Persekutuan Kesatuan Sekerja Indonesia (CITU), Aishah Teisir Abdat, berkata bagaimanapun amat sukar bagi mereka untuk datang ke Malaysia secara sah disebabkan masalah ‘birokrasi’ di Indonesia.

“Wanita berkenaan perlu melalui tujuh agensi atau pihak berkuasa, bermula ketua kampung sehingga ke daerah dan pegawai bahagian serta ejen sehingga ke peringkat pusat sebelum mereka mendapat kelulusan,” katanya dalam temubual di luar Persidangan Serantau Persekutuan Kesatuan Sekerja Antarabangsa (Asia Pasifik) mengenai pekerja domestik di sini, semalam.

Beliau berkata oleh kerana amat sukar dan mahal untuk mendapat kelulusan secara rasmi, ramai wanita cuba merebut peluang untuk memasuki Malaysia secara tidak sah untuk bekerja sebagai pembantu rumah.

“Disebabkan status mereka sebagai pekerja tanpa izin, mereka terdedah kepada penganiayaan yang dilakukan majikan yang tidak bertanggungjawab,” tambahnya.

Beliau berkata masalah pembantu rumah yang dianiaya adalah ‘fenomena biasa’ di semua negara di seluruh dunia disebabkan bentuk pekerjaan itu sendiri.

“Jadi adalah salah untuk mengatakan penganiayaan terhadap pembantu rumah hanya berlaku di Malaysia,” tambahnya. - Harian Metro

Iklan spa gadis antarabangsa

KUALA LUMPUR: Sindiket pelacuran tempatan dikesan mengiklankan perkhidmatan seks ‘gadis antarabangsa’ dengan menampal ratusan poster di lokasi awam untuk menarik perhatian lelaki hidung belang yang berminat.

Sindiket itu yang beroperasi secara sulit menawarkan perkhidmatan spa dan seks membabitkan gadis pelbagai negara antaranya dari China, Thailand, Indonesia, Vietnam, Filipina selain gadis tempatan dengan harga bermula RM188 bagi sekali perkhidmatan.

Seorang peniaga di Pasar Seni di sini, Zuridawati Abdul Majid, 27, berkata dia mula menyedari kewujudan puluhan, malah ratusan poster iklan seks itu ketika berjalan melalui kaki lima bersebelahan pusat tumpuan pelancong asing berkenaan.

Menurutnya, poster iklan seks terbabit bukan hanya dilekatkan di dinding bangunan, malah turut ditampal di pondok telefon awam, tiang lampu serta cermin bangunan.

“Saya tahu ia iklan perkhidmatan seks berikutan iklan sama seperti ini sudah kerap kali ditampal sebelum ini dan ditanggalkan kakitangan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

“Kebanyakan iklan ini mempunyai persamaan berikutan ia bukan ditulis dengan tangan sebaliknya dihasilkan melalui cantuman perkataan yang digunting daripada majalah atau surat khabar. Malah wanita seksi yang digunakan pada iklan turut diambil daripada majalah untuk menarik perhatian orang ramai,” katanya.

Walaupun tidak lagi diletakkan gambar wanita bogel seperti sebelumnya, namun perkataan spa istimewa, harga perkhidmatan yang pelbagai serta gambar wanita mengghairahkan cukup untuk memberitahu tujuan iklan itu ditampal.

“Iklan ini bukan hanya mencacatkan pemandangan di lokasi tumpuan ramai ini, malah boleh menyebabkan salah faham di kalangan pelancong asing yang mungkin menyangka aktiviti pelacuran mudah diperoleh.

“Saya percaya ahli sindiket melakukan kegiatan menampal poster iklan seks terbabit pada waktu malam di kawasan ini bagi mengelakkan aktiviti itu dihidu,” katanya.

Sementara itu, wartawan Harian Metro yang menghubungi nombor telefon bimbit tertera pada iklan itu berjaya berbual dengan seorang lelaki yang dipercayai ahli sindiket berkenaan.

Melalui perbualan singkat itu, lelaki berkenaan memberitahu menyediakan khidmat dua dalam satu iaitu spa dan hubungan istimewa dengan harga berbeza mengikut negara gadis dipilih.

Lelaki terbabit mendakwa, gadis berasal dari Indonesia boleh dilanggan pada harga RM188, diikuti gadis China (RM200), Thailand (RM230) dan Vietnam (RM260) selain gadis tempatan.

Bagaimanapun, ketika diminta alamat penuh bagi memudahkan spa itu dikunjungi, lelaki berkenaan memutuskan talian dipercayai kerana mengesyaki ada pihak cuba membongkar kegiatan mereka. - Harian Metro

Hargai NGO : PATREE Malaysia memperjuangkan 1MALAYSIA Bebas-PATI

KUALA LUMPUR: Peranan pertubuhan bukan kerajaan atau NGO perlu diambil kira untuk diberikan peluang kepada mereka meluahkan pandangan dan berhubung terus dengan pucuk pimpinan.

Wakil Pemuda Umno, Muhammad Suffian Awang, menyarankan agar diwujudkan satu majlis permuafakatan kepada NGO yang selama ini bertindak sebagai menjadi mata dan telinga kerajaan.

“Gerakan mereka membabitkan pelbagai lapisan masyarakat termasuk peguam, doktor, masyarakat kampung, persatuan ibu bapa dan guru, pencinta alam dan sebagainya.

“Ini menunjukkan NGO mewakili sebahagian besar masyarakat dan suara mereka wajib diberi perhatian dalam memastikan tercapainya moto ‘Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan”, katanya sewaktu berucap menyokong usul ucapan Presiden, semalam.

Katanya, dengan memberi perhatian kepada mereka dan menjadikan mereka sebagai rakan kongsi, matlamat moto itu dapat dicapai.

Selain itu, ledakan teknologi dalam media baru memberi lebih banyak maklumat kepada generasi muda di negara ini juga perlu diberi perhatian. - Harian Metro

Friday, October 16, 2009

Beku pengambilan pekerja Bangladesh tak jejas hubungan dua hala

KUALA LUMPUR: Hubungan antara Bangladesh dan Malaysia tidak terjejas sebaliknya tetap kukuh dan akrab walaupun pengambilan pekerja Bangladesh ke negara ini dibekukan pada 2007, kata Pesuruhjaya Tinggi Bangladesh ke Malaysia, A K M Atiqur Rahman.

Beliau berkata pembekuan itu tidak akan merapuhkan hubungan baik yang telah lama terjalin kerana kedua-dua negara mempunyai ikatan kuat daripada segi agama, sejarah dan kebudayaan.

"Kami faham kedudukan Malaysia, jadi kami sedang berusaha mencari penyelesaian. Ini bukan isu besar," katanya kepada di sini hari ini.

Terdahulu, Atiqur Rahman menghadiri sesi taklimat untuk media di Suruhanjaya Tinggi Bangladesh di sini tentang 'Showcase Bangladesh 2010' yang bakal diadakan dari 8 hingga 10 Januari tahun depan di PWTC.

Pameran perdagangan yang julung kali diadakan itu akan disertai 65 syarikat dari Bangladesh yang akan mempamerkan produk, perkhidmatan dan kebudayaan mereka.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dijangka merasmikan pameran anjuran bersama Suruhanjaya Tinggi Bangladesh, Persatuan Kerjasama Selatan-Selatan Malaysia, Persekutuan Pengeluar dan Pengilang Malaysia (FMM) dan dewan perniagaan di Bangladesh.

Atiqur Rahman berkata nasib lebih 400,000 pekerja Bangladesh yang masih bekerja dalam sektor perladangan, pembinaan dan perkhidmatan di Malaysia, juga bukan merupakan satu isu kerana kelulusan visa mereka dibuat sebelum pembekuan itu diumumkan kabinet.

Kabinet pada Oktober 2007 memutuskan untuk membekukan pengambilan pekerja Bangladesh berkuat kuasa serta-merta bagi mengelak pelbagai masalah kepada negara ini termasuk masalah sosial.

Sebelum ini Malaysia pernah membekukan pengambilan pekerja dari Bangladesh pada tahun 1999.

Pada Mac 2009, Kabinet juga telah membatalkan serta-merta semua visa kemasukan pekerja asing dari Bangladesh yang diluluskan pada 2007 tetapi masih belum memasuki Malaysia.

Tindakan itu selaras dengan keputusan kerajaan untuk tidak menerima sebarang permohonan baru melainkan untuk sektor-sektor tertentu yang kritikal. - Berita Harian

Petanda pemulihan ekonomi : Krisis hilang kerja berakhir

PUTRAJAYA 15 Okt. - Krisis hilang kerja yang melanda negara ini berikutan kegawatan ekonomi global telah berakhir dengan jumlah pekerja yang diberhentikan kembali ke tahap normal.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S. Subramaniam berkata, rekod terkini menunjukkan hanya terdapat 1,000 hingga 1,200 pekerja yang diberhentikan pada setiap bulan.

Beliau berkata, banyak kilang di negara ini telah meningkatkan pengeluaran mereka dan memerlukan jumlah pekerja yang ramai.

''Krisis hilang kerja tidak wujud lagi, bilangan pekerja yang diberhentikan pada bulan lalu dan bulan ini ialah 1,000 hingga 1,200 orang sahaja.

''Jumlah ini adalah normal dan sama dengan keadaan sebelum krisis, terdapat ramai majikan yang berdaftar dengan kita untuk mendapatkan pekerja," katanya kepada pemberita selepas menghadiri rumah terbuka Aidilfitri Kementerian Sumber Manusia di sini hari ini.

Subramaniam berkata, jumlah pekerja yang diberhentikan ekoran krisis ekonomi global ialah kira-kira 37,000 orang.

''Tetapi kerajaan melalui pakej rangsangan ekonomi turut menyediakan 37,000 peluang pekerjaan baru.

''Jadi jumlah pekerja yang kehilangan kerja adalah sama dengan peluang pekerjaan baru yang diwujudkan," katanya.

Dalam pada itu, Subramaniam menggalakkan golongan pekerja memperlengkapkan diri dengan pelbagai kemahiran serta meningkatkan tahap produktiviti masing-masing.

''Kajian mendapati produktiviti pekerja kita adalah kurang berbanding negara-negara lain.

''Produktiviti kita perlu dipertingkatkan untuk bersaing dengan kuasa ekonomi baru seperti China dan India. Kita juga perlu berdepan dengan negara industri baru di Asia Tenggara termasuk Kemboja dan Vietnam," katanya.

Menjawab soalan pemberita, beliau menafikan dakwaan bahawa pekerja sektor perladangan tempatan dibayar gaji yang rendah berbanding pekerja asing. - Utusan

Thursday, October 15, 2009

Enggan ganti amah lari

KUALA LUMPUR: Seorang artis wanita popular yang menjalankan perkhidmatan membekalkan pembantu rumah warga Indonesia disyaki memperdaya pelanggan apabila menyediakan amah yang sakit dan enggan bekerja.

Difahamkan, pelakon drama bersiri popular yang juga seorang penyanyi itu menjadi ejen pembantu rumah dengan berkongsi perniagaan bersama seorang rakan wanitanya.

Helah ejen terbabit hanya disedari mangsa selepas pembantu rumah diberikan artis itu mengadu sakit hanya selepas dua minggu bekerja dan mendakwa tidak dapat melakukan kerja rumah lagi.

Berikutan itu, mangsa menghubungi artis berkenaan serta rakan kongsinya untuk mengadu hal terbabit, namun tidak diendahkan.

Mangsa akhirnya membuat laporan polis, Isnin lalu, selepas pembantu rumahnya melarikan diri hanya selepas lima bulan bekerja.

Menurut mangsa yang juga seorang jurujual berusia 20-an dan enggan dikenali, pembantu rumahnya itu meninggalkan anak perempuannya yang berusia dua tahun bersendirian di apartmennya di Jalan Ipoh di sini.

“Saya geram betul. Ada ke patut amah itu meninggalkan anak saya berseorangan di luar rumah,” katanya.

Katanya, dalam kejadian jam 3 petang Isnin lalu, dia bersyukur kerana tiada kejadian buruk berlaku terhadap anaknya yang ditemui seorang pekerja warga Bangladesh yang kemudian terus menghubunginya.

“Saya dan isteri yang sedang bekerja bergegas pulang ke rumah selepas mendapat tahu hal berkenaan sebelum menemui anak kami sedang menangis bersama lelaki warga asing terbabit.

“Kami memeriksa seluruh badan anak jika dia mendapat apa-apa kecederaan sebelum mendapati barang kemas yang dipakai anak saya sudah tiada,” katanya.

Berasa curiga, dia bergegas pulang ke rumah sebelum mendapati komputer riba juga lesap menyebabkan kerugian kira-kira RM33,000.

Difahamkan, berdasarkan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di apartmen itu, pembantu rumah terbabit melarikan diri dengan menaiki sebuah teksi.

Lelaki terbabit menghubungi artis dan rakan kongsinya memberitahu hal berkenaan, namun kedua-duanya hanya mengambil sikap lepas tangan.

“Apabila diadukan kepada rakan dan ejen berkenaan pembantu rumah itu menghilangkan diri selain melarikan barangan berharga milik saya, artis itu memberikan pelbagai alasan termasuk berjanji menggantikannya.

“Malah, mereka turut menyuruh saya membuat laporan polis jika tidak puas hati,” katanya.

Mangsa berkata dia mengenali rakan perniagaan artis terbabit melalui kawannya lima bulan lalu sebelum tertarik mendapatkan pembantu rumah selepas bertemu artis berkenaan.

“Saya membayar RM1,000 sebelum diperkenalkan dengan pembantu rumah berkenaan dan membuat pembayaran RM5,000 lagi.

“Namun, saya kecewa kerana selepas dua minggu bekerja, pembantu rumah terbabit memaklumkan yang dia sakit dan enggan bekerja lagi,” katanya. - Harian Metro

Picit asyik


PETALING JAYA: Mengejutkan apabila sekumpulan gadis urut tradisional yang terkenal dengan jolokan ‘awek tegang’ dikesan menawarkan perkhidmatan picit dalam keadaan telanjang bulat dengan bayaran serendah RM100 bagi setiap sesi rawatan.

Gadis genit warga Thailand dan China terbabit dikesan menjalankan kegiatan ‘panas’ itu dengan berselindung di sebalik papan tanda premis rawatan kecantikan untuk mengaburi kegiatan berkenaan.

Aktiviti urut dalam keadaan telanjang bulat itu turut disertai beberapa pakej istimewa lain termasuk urutan batin sebelum pelanggan ditawarkan melakukan hubungan seks dengan bayaran tertentu.

Kegiatan itu dibongkar apabila sepasukan lima anggota polis daripada Cawangan Anti Maksiat, Perjudian dan Kongsi Gelap (D7) melakukan serbuan mengejut di premis terbabit di Jalan SS2/55 Sea Park di sini, semalam.

Dalam serbuan kira-kira jam 4.30 petang, pihak pengurusan rumah urut terbabit tidak sempat melarikan diri kerana diberkas polis yang terlebih dahulu melakukan intipan dan penyamaran.

Sumber polis berkata, ketika serbuan, beberapa pelanggan lelaki berada di tingkat satu premis terbabit sambil menanti masa menerima ‘rawatan’ dan urutan.

Menurutnya, kedatangan polis turut menyebabkan seorang gadis urut warga Thailand yang melayan nafsu seorang pelanggan lelaki warga tempatan tergamam.

“Ketika ditahan, wanita terbabit dalam keadaan telanjang bulat dan dipercayai sedang memberikan urutan istimewa kepada pelanggannya yang juga dalam keadaan ghairah.

“Pasangan terbabit yang diberkas polis didapati berada dalam bilik urutan khas yang hanya ditutupi dengan tirai panjang. Tindak-tanduk pasangan terbabit ketika diberkas membuktikan mereka bukan lagi melakukan urutan tradisional biasa,” katanya.

Beliau berkata, hasil pemeriksaan, polis memberkas empat wanita Thailand dan tiga gadis China yang menawarkan urutan istimewa berkenaan kepada pelanggan lelaki tempatan.

“Semua wanita terbabit yang berusia awal 20-an didapati menyalahgunakan visa lawatan sosial sebagai pelancong untuk bekerja sebagai tukang urut. Mereka melakukan kesalahan mengikut Akta Imigresen.

“Siasatan mendapati, setiap pelanggan lelaki yang datang diminta membayar RM60 untuk perkhidmatan urut selama satu jam,” katanya.

Menurutnya, ketika berada dalam bilik tertutup itu, pelanggan boleh membuat permintaan istimewa sama ada meminta gadis terbabit melakukan urutan sambil berbogel atau melakukan urut batin diikuti hubungan seks.

“Biasanya urutan batin atau hubungan seks terbabit dikenakan bayaran tambahan serendah RM100 hingga RM150. Bagaimanapun, pelanggan biasanya akan melakukan tawar menawar dengan gadis berkenaan bagi perkhidmatan disediakan.

“Gadis tinggi ramping dan berwajah cantik tanpa segan silu akan membogelkan diri sebelum meneruskan sesi rawatan berahi berkenaan sebelum menerima bayaran seperti dijanjikan,” katanya.

Difahamkan, pusat urutan terbabit sudah diserbu polis Petaling Jaya tiga kali sejak awal Januari lalu, namun pemiliknya masih tidak serik.

“Siasatan mendapati, pemilik premis terbabit kerap bertukar manakala gadis urut dibawa masuk sindiket tertentu dengan menyalahgunakan pas lawatan sosial,” katanya.

Katanya, bagi mengelak diserbu, pemilik dikesan memasang tiga kamera litar tertutup (CCTV) di pintu masuk premis.

Semua kamera CCTV berkenaan disorokkan di belakang kotak fius elektrik bagi mengelakkan ia dihidu pihak berkuasa.

“Semua gadis terbabit termasuk tiga pelanggan lelaki dan seorang penyelia premis dibawa ke Ibu Pejabat Daerah (IPD) Petaling Jaya untuk diambil keterangan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Petaling Jaya, Asisten Komisioner Arjunaidi Mohamed, berkata pihaknya percaya pemilik terbabit menyalahgunakan permit yang dikeluarkan bagi tujuan itu.

“Kes terbabit masih dalam siasatan dan polis masih mengumpul bukti melalui beberapa saksi yang mengetahui kegiatan haram premis itu,” katanya ketika dihubungi, semalam. - Harian Metro

Lagi pekerja Indonesia bantah Bendera


sebahagian pekerja rakyat Indonesia yang bekerja di Ladang Yayasan Pahang, Endau, Rompin, mengadakan demonstrasi secara aman membantah provokasi kumpulan Bendera, kelmarin.

ROMPIN 14 Okt. - Seramai 200 pekerja Indonesia dari Ladang YP Plantation Holdings Sdn. Bhd., Endau, di sini berhimpun secara aman semalam bagi membantah tindakan kumpulan Benteng Demokrasi Rakyat (Bendera) yang ingin menyerang Malaysia baru-baru ini.

Perhimpunan selama sejam pada pukul 4 petang di kawasan rumah kongsi di ladang berkenaan diadakan sebagai tanda sokongan rakyat Indonesia di sini kepada Malaysia.

Mereka turut membawa poster yang bertulis Indonesia dan Malaysia adik beradik selain menggunakan bahasa Indonesia berbunyi Ojo ganggu aku, aku aman neng kene.

Selain itu Kumpulan Bendera jangan cemari kami, kami mencari rezeki halal di Malaysia, Kumpulan Bendera jangan buat kami keresahan di sini, Malaysia dan Indonesia serumpun dan terima kasih Pahang.

Peserta perhimpunan, Talib Halim Abdullah, 38, menegaskan, rakyat Indonesia di negara ini tidak bersetuju dengan sebarang bentuk kekerasan, peperangan dan keganasan ke atas penduduk Malaysia.

"Apa yang berlaku itu boleh diselesaikan secara mesyuarat dan bukannya melalui kekerasan. Saya harap rakyat Indonesia di Malaysia bertenang dan tidak terpengaruh dengan kumpulan Bendera," katanya ketika ditemui pemberita di sini hari ini.

Menurut Talib, dia tidak mahu akibat tindakan kumpulan tersebut hubungannya dengan kawan-kawan di sini terganggu.

Sementara itu, Tupan Pramana Putra, 38, berkata, dia dan rakan-rakannya bekerja dengan aman di negara ini.

"Kami tidak menyokong kekecohan dan keganasan seperti yang dilakukan sebilangan rakyat di negara kami," katanya. - Utusan

Wednesday, October 14, 2009

Perbincangan isu pembantu rumah Indonesia masih berlangsung

PETALING JAYA: Perbincangan antara Malaysia dan Indonesia berhubung isu pembantu rumah masih sedang berlangsung dengan tiada persetujuan konklusif dicapai sehingga ini.

"Ada beberapa isu yang perlu diambil kira sebelum perbincangan dapat diselesaikan," Ketua Pengarah Jabatan Buruh, Datuk Ismail Abdul Rahim, hari ini.

Ketika ini, Indonesia menghentikan penghantaran pembantu rumah ke Malaysia sementara menunggu hasil perbincangan menyeluruh dari segi gaji dan keadaan kerja.

Beliau berkata, perkara pokok yang menjadi tumpuan Malaysia dalam perbincangan itu adalah berkaitan proses pengambilan pembantu rumah Indonesia memandangkan ''masalah eksploitasi yang dialami pembantu rumah ini didapati berpunca daripada proses pengambilan''.

"Pengambilan yang tidak teratur serta cara pengambilan yang tidak diselaras yang dilaksanakan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab yang menyamar sebagai ejen berdaftar yang beroperasi di Malaysia atau negara sumber, sering menjadi dalang yang menyumbang kepada kesengsaraan yang dialami pembantu rumah ini.

"Dalam banyak kes ejen itu sendiri terbabit dalam aktiviti eksploitasi ini," katanya.

Merujuk kepada isu berkaitan gaji, Ismail berkata, pendirian Malaysia adalah ia tidak dapat ditetapkan dan ia seharusnya bergantung kepada perjanjian antara pekerja dan majikan.

"Amat sukar untuk menetapkan gaji pekerja sektor ini, kerana gaji pekerja di lain-lain sektor juga perlu diambil kira sebagai pertimbangan," katanya.

Gaji pembantu rumah ketika ini adalah antara RM400 dan RM650, bergantung kepada pengalaman, dan juga perjanjian bersama antara pembantu rumah itu dengan majikan.

Sementara itu, Ismail berkata, Malaysia sedang menimbang untuk mengambil pembantu asing Muslim dari negara Kemboja, Filipina, dan Thailand.

Beliau berkata, ia bukan saja akan membolehkan majikan membuat pilihan, malah ia dapat mengurangkan penggantungan mereka kepada negara pembekal, seperti Indonesia.

Menurutnya, ketika ini, terdapat 251,255 pembantu asing berdaftar di Malaysia, di mana 230,141 daripadanya adalah dari Indonesia.

Terdahulu, ketika menyampaikan taklimat dalam satu perbincangan bertajuk ''Strategies to Support Proposed International Standard for Domestic Workers'', Ismail berkata, adalah menjadi dasar Malaysia untuk membekalkan perlindungan yang sama rata bagi pekerja tempatan mahupun asing.

Ismail berkata, pekerja asing mempunyai hak untuk mendapatkan perlindungan menerusi sistem mahkamah perusahaan, di samping berhak untuk memiliki kontrak perkhidmatan.

Dalam perkembangan berkaitan, Ismail berkata, Kementerian Sumber Manusia akan meminda Akta Pekerjaan 1955 bagi menangani masalah pembantu rumah mengenai gaji yang disimpan oleh majikan atau disimpan di bank atas nama majikan.

Pindaan akan turut menyediakan hukuman yang lebih berat buat majikan yang melakukan kesalahan terhadap pekerja, di samping melindungi pekerja daripada gangguan seksual. - Berita Harian

Ejen, pembantu rumah berpakat tipu majikan

KUALA LUMPUR: Dengan menabur janji manis, seorang wanita bergerak aktif membekalkan pembantu rumah secara haram sebelum menipu pelanggan dengan ‘mencuri’ kembali pembantu terbabit di rumah majikan.

Difahamkan, wanita licik berusia 40-an berkenaan ‘melatih’ dan berpakat dengan pembantu rumah dibekalkan untuk ‘berlakon’ kononnya mereka sakit dan tidak mampu bekerja lagi yang menyebabkan majikan akan mengembalikan semula pembantu rumah terbabit.

Dalam kejadian terbaru, seorang penyelia akaun kerugian kira-kira RM5,600 selepas terpengaruh dengan janji manis dan harga yang ditawarkan bagi mendapatkan khidmat pembantu rumah daripada wanita terbabit.

Malah, sepanjang tempoh setahun, mangsa bertukar tiga pembantu rumah kerana masing-masing mempunyai masalah dan ‘diambil’ semula wanita itu.

Menurut mangsa dikenali sebagai Dhalan, 40-an, dia mengenali wanita itu melalui rakannya, tahun lalu.

“Perwatakannya baik dan gaya percakapannya amat meyakinkan. Selepas membuat perbincangan, wanita berkenaan meminta saya menyerahkan RM3,600 bagi mendapatkan pembantu rumah sementara.

“Jika berminat mengambil pembantu rumah sementara itu, saya perlu membayar sejumlah wang lagi bagi memproses permit dan dokumen,” katanya.

Dhalan berkata, sebulan selepas membuat pembayaran, dia diperkenalkan kepada pembantu rumah yang dikenali sebagai Yini berusia 40-an di rumah wanita berkenaan di Petaling Jaya.

“Namun, selepas dua minggu bekerja, pembantu terbabit memaklumkan yang dia sakit dan enggan bekerja lagi,” katanya.

Katanya, wanita itu memintanya membayar RM2,000 sebelum dia mendapat seorang lagi pembantu rumah dikenali Yati.

“Sebulan selepas itu, sekali lagi pembantu rumah sementara itu mengadu sakit dan meminta saya menghubungi wanita terbabit.

“Wanita terbabit memperkenalkan saya kepada seorang lagi pembantu rumah sementara, namun perkara sama berlaku,” katanya. - Berita Harian

Sunday, October 11, 2009

Pekerja Indonesia bantah cubaan cetus ketegangan

CAMERON HIGHLANDS: Sekumpulan pekerja warga Indonesia berkumpul secara aman di hadapan Masjid Kayangan, Brinchang, di sini hari ini bagi menyuarakan bantahan terhadap usaha kumpulan tertentu di Indonesia yang cuba mencetuskan ketegangan dengan Malaysia.

Kumpulan berkenaan yang diketuai seorang pekerja binaan, Ahmad Thoyib Ma'sum, mula berkumpul di hadapan masjid berkenaan pada jam 10.15 pagi sambil memegang beberapa sepanduk yang antara lain menyatakan "Kami aman di Malaysia", "No ganyang Yes kenyang", "Terima kasih bantuan di Padang" dan "Jangan tutup rejeki kami" sebelum bersurai secara aman 10 minit kemudian selepas diarahkan polis.

Ahmad Thoyib, 53, dari Jawa Timur, yang ditemui pemberita berkata kumpulan berkenaan yang mewakili lebih 500 pekerja warga Indonesia di Cameron Highlands menaruh harapan agar sebarang isu yang membabitkan dua negara serumpun diselesaikan secara musyawarah dan bukannya melalui tindakan kekerasan.

Beliau yang bekerja di sini sejak 20 tahun lepas juga menyuarakan rasa tidak setujunya terhadap tindakan sebuah kumpulan yang menggelar diri mereka Benteng Demokrasi Rakyat (Bendera) untuk "mengganyang" Malaysia berikutan beberapa isu berbangkit.

"Itu saya tidak setuju langsung. Rakyat Indonesia bukan keseluruhannya macam itu. Rakyat Indonesia di sini tidak ada yang terpengaruh dengan "Ganyang Malaysia" sebab di sini tempat cari rezeki, kita tidak mahu kekacauan... rakyat di sini pun tidak mahu. Kitakan serumpun," katanya yang turut menafikan telah diupah ataupun dipaksa untuk membuat bantahan tersebut.

Beliau juga menasihatkan warga Indonesia di Malaysia tidak terpengaruh dengan beberapa isu berbangkit dan terus mencari rezeki secara aman di negara ini bagi menyara hidup anggota keluarga masing-masing di Indonesia.

Bendera, kumpulan yang tidak berdaftar di Indonesiau, kononnya mahu menyerang negara ini dengan buluh runcing pada 8 Oktober lalu berikutan beberapa isu berkaitan kedua-dua negara, termasuk isu tarian Pendet dari Bali yang didakwa oleh mereka dicuri Malaysia.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Cameron Highlands, DSP Wan Mohd Zahari Wan Busu, berkata tiada sebarang tindakan akan diambil terhadap pekerja berkenaan walaupun perhimpunan itu dilakukan tanpa kebenaran polis.

"Tidak ada apa-apa tindakan terhadap mereka kerana mereka buat bantahan secara aman tanpa membabitkan kekecohan. Mereka juga mematuhi arahan polis untuk bersurai setelah diminta berbuat demikian," katanya.

Beliau berkata, terdapat lebih 1,000 pekerja warga Indonesia di Cameron Highlands yang terbabit dalam sektor perladangan, pembinaan dan juga pembantu rumah. - Berita Harian

Banteras pelacuran ke akar umbi

TERAS Pengupayaan Melayu (TERAS) mengambil berat terhadap pendedahan Utusan Malaysia mengenai operasi pelacur luar negara yang bergiat di Malaysia.

Walaupun pelacuran dianggap pekerjaan paling tua dalam sejarah manusia, ini tidak bermakna masyarakat harus bersikap sambil lewa dan tidak peduli langsung.

Laporan yang didedahkan dalam Utusan Malaysia mengenai arus kedatangan pelacur dari negara luar yang menjadikan Malaysia sebagai destinasi bukan sahaja sangat mengecewakan, malah menandakan wujudnya sindrom tidak peduli di kalangan sebahagian besar masyarakat kita.

Kita pernah didedahkan bahawa jika dicampurkan jumlah pelacur tempatan dan pelacur luar, ia mencecah angka puluhan ribu. Pelacur luar yang dinyatakan datang dari 21 negara, seolah-olah Malaysia sudah menjadi destinasi dan hab pelacuran antarabangsa. Kenapa fenomena ini semakin berleluasa?

Setelah segala tindakan dilaksanakan oleh pihak berkuasa, sama ada dari Ibu Pejabat Polis Bukit Aman mahu pun dari Jabatan Agama Islam, nampaknya kegiatan maksiat yang menjijikkan ini bukan semakin mengurang malah semakin bertambah.

Harus diingat bahawa yang dilaporkan oleh pihak Bukit Aman mengenai angka tangkapan dan pendakwaan mereka yang terlibat itu hanya secebis sahaja daripada keseluruhan yang tidak dapat dikesan.

Sementara pihak berkuasa serius untuk membendung gejala ini, kita tahu ia sangat sukar untuk dibersihkan kerana adanya permintaan. Bermakna, isu yang lebih mendasar ialah pelacuran terus wujud kerana adanya satu pekerjaan yang beroperasi berdasarkan nafsu manusia yang tidak dapat dikawal.

Pasaran industri pelacuran adalah nafsu dan bahan dagangnya adalah tubuh manusia. Dengan yang demikian akan berpanjanganlah isu ini sehingga ke hari terakhir bumi ini wujud.

Bagaimanapun, kita tidak pula dilepaskan daripada tanggungjawab untuk berusaha sekeras mungkin agar gejala ini dibanteras.

Di samping adanya undang-undang untuk pihak berkuasa bertindak, kita juga sedar bahawa pegangan agama yang kukuh sahaja mampu membendung gejala ini daripada berleluasa.

Kita tidak mungkin akan bersetuju untuk mengambil langkah seperti negara-negara lain yang mewujudkan kawasan khas untuk membenarkan pelacuran beroperasi secara sah.

Alasan langkah ini dilakukan ialah agar ia tidak berleluasa di mana-mana dan akan lebih mudah dikawal. Namun ini juga bermakna kita seperti merestui pelacuran yang tidak boleh diterima sama sekali dalam Islam dan budaya kita.

Lantaran itu jalan yang perlu kita ambil ialah melakukan tindakan serampang banyak arah. Kita harus adakan langkah pendidikan yang sangat efektif baik melalui saluran formal mahupun tidak formal

Langkah ini ialah dengan menanamkan penghayatan tata cara hidup Islam yang mantap di kalangan masyarakat Islam di semua lapisan.

Sekaligus dengan itu kita mesti menggandakan kempen kesedaran akibat buruk melanggan pelacur daripada segi kesihatan, sosial, kestabilan keluarga, jenayah dan ekonomi negara.

Juga disarankan agar segala lorong dan kesempatan pihak yang cenderung untuk mengambil peluang menjalankan pelacuran secara bersindiket hendaklah segera ditutup seketat-ketatnya.

Mereka yang diamanahkan dengan kuasa dan didapati terlibat dengan sindiket pelacuran, jika ada, tidak boleh dikompromi sama sekali.

Kakitangan agensi penguatkuasa mesti diambil tindakan tegas jika didapati turut terlibat mendapat keuntungan dengan cara melindungi dan menjadi dalang kepada sindiket pelacuran.

TERAS juga menyarankan pihak berkuasa dan masyarakat bermuafakat dalam membanteras gejala ini dengan mengawal segala kegiatan yang boleh membuka ruang untuk pihak tertentu terjebak dengan maksiat.

MOHD. AZMI ABDUL HAMID

Presiden TERAS - Utusan

21 PATI diberkas

JOHOR BAHRU 10 Okt. - Pasukan Gerakan Marin (PGM) Wilayah 2 Tampoi memberkas seramai 21 pendatang asing tanpa izin (PATI) dan seorang tekong di kawasan perairan berhampiran Pulau Che Kamat, Sungai Rengit di Kota Tinggi awal pagi ini.

Timbalan Komander PGM Wilayah 2, Supritendan N. Kalai Chelven berkata, pihaknya menahan bot pancung dinaiki PATI warga Indonesia berusia antara 20 hingga 32 tahun.

Bot itu, katanya, dikesan dalam keadaan mencurigakan oleh pasukannya yang menjalankan operasi Ops Octopus kira-kira pukul 4.30 pagi hasil maklumat awam.

Beliau berkata, ketika dihampiri, bot yang membawa 20 pendatang lelaki dan seorang wanita itu terus memecut melarikan diri menyebabkan pihaknya mengambil masa kira-kira 30 minit untuk menahannya.

"Sewaktu dikejar, bot pancung itu juga melanggar bot laju PGM sebanyak dua kali sehingga menyebabkan berlaku kerosakan pada bot dan enjin bot pancung berkenaan," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Kalai Chelven berkata, bot pancung berkenaan akhirnya mendarat di Pulau Che Kamat bersama kesemua PATI dan tekong cuba melarikan diri dengan terjun ke laut.

"Namun tekong itu berjaya ditahan oleh pasukan kita," katanya sambil memberitahu pihaknya turut merampas bot pancung dan satu enjin sangkut Yamaha 200 kuasa kuda.

Orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kegiatan seperti rompakan di laut, penyeludupan dan kesalahan maritim lain diminta melaporkan perkara itu kepada PGM Wilayah 2 di talian 07-2372222 atau 07-2376122. - Utusan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...