Saturday, August 29, 2009

Government Efforts To Reduce Foreign Workers Successful

PUTRAJAYA, August 28 (Bernama) -- The government's multi-pronged effort to reduce the number of foreign workers in the country has been successful, Labour Director-General Datuk Ismail Abdul Rahim said on Friday.

"As a result, the foreign workers population in the last two months had been reduced by 200,000 from 2.1 million in May to 1.9 million at present", he told Bernama.

Among the measures adopted by the government were strict enforcement of regulations, curtailing the new intake of foreign labour, giving top priority to locals, improving work conditions in factories to attract locals and freezing licences to foreign labour outsourcing companies.

Better coordination and communications among various agencies, non-governmental organisations, trade unions and employers was another factor which helped greatly, he said.

Ismail said the Human Resources Ministry had now tightened the regulations and was very strict with companies which applied for foreign labour.

"The applicants have to prove that they had done their best to get local labour before we give them the green light.

"We even inspect their premises to do our own assessment on the merits of their requests before we give our approval," he said.

Ismail said that even if permission was given to employ foreigners, they had to strictly comply with another regulation, which was to maintain the ratio between locals and foreigners.

"We have introduced a quota system, where for the manufacturing sector dealing in exports it is two foreigners to one local and one local to one foreigner for all other sectors," he said.

On the reported import of about 70,000 Pakistani workers by December, Ismail, said these workers would also be subjected to the various regulations now in force like keeping within the set quota. On Thursday, Pakistani High Commissioner Lt Gen Tahir Mahmoud Qazi was reported to have said that his country would treble the number of Pakistani workers in Malaysia by year end.

There are now 30,000 Pakistani workers here employed mainly in the construction, services and plantation sectors.

Meanwhile, the Malaysian Trades Union Congress (MTUC) praised the affirmative efforts of the government and pledged full support for its success.

"It is definitely in the best interest of our country in the long term to reduce our dependence on foreigners," said its vice-president, A. Balasubramaniam.

Malaysian Employers Federation executive director Shamsuddin Bardan said employers were already putting various plans into action to assist the government in its effort to further reduce foreign labour. -- BERNAMA

Friday, August 28, 2009

Myanmar nationals detained

KANGAR: A 9-year-old boy was among five other Myanmars detained by the Chuping Anti-Smuggling Unit (UPP) on Wednesday night.

Chuping UPP Commander Md Fawzie Aris said his team of six officers had followed a white Proton Iswara at Jalan Kubang Tiga-Bukit Keteri and ordered the driver to stop.

The driver abandoned the vehicle and his passengers and fled on foot.

The 9pm incident saw the rest of the passengers aged between 9 and 35 years panicking and they too tried to run, but they were detained by the UPP officers.

None of them had valid travel documents.

Fawzie said the owner of the car would be called in to assist investigations. - NST

Kes dera pembantu rumah warga asing

HUKUMAN empat tahun lapan bulan penjara ke atas Hanni Seo, seorang pembantu rumah warga negara Indonesia yang diberitakan minggu lalu, mengingatkan saya kepada seorang pembantu rumah warga Indonesia yang lain bernama Nirmala Bonat.

Dan nama Nirmala sekali gus mengingatkan kita kepada bekas majikannya warga negara Malaysia, Yim Pek Hua. Tiap seorang daripada tiga individu itu – Hanni, Nirmala dan Pek Hua -- mempunyai episod atau kisah tersendiri yang ada kaitannya dengan isu atau permasalahan pembantu rumah warga asing di Malaysia.

Hanni Seo dijatuhkan hukuman kerana mengaku bersalah cuba hendak membunuh bekas majikannya, Phang Kian Huang di Air Itam, Pulau Pinang. Hukuman tersebut dianggap ringan setelah mahkamah mengambil maklum bahawa Hanni Seo bertindak kerana menghadapi pelbagai bentuk tekanan dan merasa dianiaya serta dizalimi oleh bekas majikannya itu. Dia bukan sahaja senantiasa dimarahi dan dikasari oleh bekas majikannya itu, tetapi juga tidak diberi gaji selama 20 bulan bekerja.

Cerita tentang Nirmala Bonat pula telah luas tersiar selama lebih kurang dua tahun dan telah mencetuskan tunjuk perasaan anti Malaysia di Indonesia. Malah Presiden Susilo Bambang Yudiyono sendiri turut memberi perhatian hingga merasa perlu bertemu Nirmala dalam salah satu lawatan presiden itu ke Malaysia.

Kes Nirmala Bonat ini dianggap sebagai satu kes penderaan dan kezaliman seorang majikan terhadap pekerjanya. Majikan tersebut, Pek Hua telah dijatuhkan hukuman penjara selama 18 tahun atas tiga pertuduhan di bawah seksyen 326 Kanun Keseksaan iaitu dengan sengaja menyebabkan cedera parah dengan senjata.

Tetapi sewaktu perkara ini saya timbulkan dalam sidang Dewan Negara bulan Julai lalu, Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wira Abu Seman Yusop memaklumkan bahawa hukuman ke atas Pek Hua masih belum dilaksanakan kerana dia mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Rayuan.

Sekilas imbas mungkin ada yang beranggapan bahawa kes penderaan majikan ke atas pekerja atau keganasan pekerja terhadap majikan hanyalah satu kejadian jenayah biasa. Tetapi jika diteliti lebih mendalam akan ternyata bahawa banyak aspek lain yang terlibat.

Di samping dimensi kemanusiaan dengan segala ramifikasinya, isu jenayah dan penderaan yang melibatkan pembantu rumah warga asing di Malaysia, juga mempunyai dimensi diplomasi dan hubungan internasional serta dimensi keadilan dan pentadbiran undang-undang.

Ertinya, selain daripada berkemungkinan menjejaskan hubungan dengan negara asing, kes ini juga boleh menimbulkan krisis keyakinan terhadap tadbir urus negara dan sistem kehakiman kita.

Kerana itulah maka dalam sidang Dewan Negara bulan Julai yang lalu, saya telah mengemukakan serangkaian soalan mengenai kes-kes penderaan oleh majikan Malaysia ke atas pembantu rumah warga asing. Saya ingin tahu bilangan kes yang telah dikenal pasti dan yang telah dibicarakan. Juga saya tanyakan bilangan pesalah-pesalah yang telah dihukum, bentuk hukuman yang paling berat dan kes-kes yang menunggu perbicaraan.

Jawapan yang saya terima adalah seperti berikut: Dalam tahun 2006, sebanyak 45 kes telah dilaporkan dan sebanyak 43 kes dalam siasatan tetapi hanya dua kes yang sedang menunggu untuk dibicarakan.

Dalam tahun 2007, 45 kes dilaporkan dan 38 kes dalam siasatan dan satu kes menunggu perbicaraan. Dalam tahun 2008, 42 kes dilaporkan dan 41 kes dalam siasatan dan dua kes selesai dibicarakan. Dalam tahun 2009, tujuh kes dilaporkan, dan dua kes menunggu perbicaraan.

Saya berterima kasih dengan statistik yang diberikan sebagai menjawab soalan-soalan berkenaan. Tetapi saya sangat kecewa dengan hakikat yang terkandung di sebalik statistik tersebut. Statistik tersebut memperlihatkan bahawa daripada 135 kes yang dilaporkan dari tahun 2006 hingga pertengahan 2009, hanya 127 yang dalam siasatan. Tak tahu apa yang berlaku terhadap yang lapan lagi.

Tetapi yang lebih merunsingkan ialah kes-kes berkenaan “terlalu lama dalam siasatan” dan saya petik ungkapan Timbalan Menteri dalam Dewan Negara, siasatan itu adalah a continuing process.

Dan lebih mengecewakan lagi kerana kes yang sudah diputuskan ditangguhkan pula pelaksanaan hukumannya.

Kekecewaan saya itu turut dirasakan oleh seorang bekas menteri yang mengikuti laporan isu tersebut melalui akhbar dan televisyen.

“Saya cadang Saudara timbulkan terus isu ini dalam Dewan Negara atau saudara tulis lebih lanjut dalam akhbar,” kata bekas menteri tersebut yang ternyata merasa sangat prihatin terhadap isu itu.

Seperti saya, bekas menteri itu dapat kesan seakan-akan isu penderaan tersebut tidak diberi perhatian yang sewajarnya oleh pihak yang berkenaan. Saya kesal kerana seakan-akan ada yang tidak beres dengan sistem atau pentadbiran pengadilan kita.

Dan lebih dari sekadar kesal, saya bimbang jika keadaan yang sedemikian akan menjejaskan hubungan baik antara negara kita dengan negara asal pembantu-pembantu rumah yang teraniaya itu, terutama Indonesia.

Tentu ada yang bertanya: Sudahkah Nirmala Bonat mendapat keadilan?

DATUK DR. FIRDAUS ABDULLAH ialah Felo Penyelidik Kanan (Pelawat) di Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya. - Utusan

Warga Pakistan dicari bantu kes rogol, liwat


Khairi Ahrasa menunjukkan gambar suspek bagi membantu siasatan polis mengenai kes rogol dan liwat di IPK Kuala Lumpur, semalam.

KUALA LUMPUR 27 Ogos - Seorang lelaki warga Pakistan dicari bagi membantu siasatan kes rogol dan liwat yang berlaku, tiga tahun lalu.

Hazrat Umar, 29, kini sedang dicari dan lelaki ini pernah ditahan bagi membantu siasatan kes rogol dan liwat anak perempuan tirinya yang berusia 15 tahun pada tahun 2006.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah berkata, Hazrat sepatutnya hadir di mahkamah pada 2 Julai 2007 namun gagal berbuat demikian setelah diikat jamin oleh seorang penjamin.

''Suspek telah ditahan polis sebelum ini dan sepatutnya menghadiri perbicaraan di mahkamah namun menghilangkan diri setelah diikat jamin oleh seorang penjamin.

''Kita kini sedang giat mencari warga Pakistan terbabit supaya kes itu dapat diselesaikan secepat mungkin,'' katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur di sini hari ini.

Sidang akhbar itu turut dihadiri timbalan beliau, Asisten Komisioner Khairi Ahrasa.

Tambah Chin Wah, alamat terakhir Hazrat ialah di 58-2A, Jalan Thambi Dollah, Brickfields. Beliau meminta orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat atau mengenali suspek supaya menghubungi balai polis berdekatan. - Utusan

Malaysia, Australia capai matlamat

KUALA LUMPUR 27 Ogos - Mesyuarat tertutup antara kerajaan Malaysia dan Australia yang berakhir hari ini berjaya mencapai keputusan dan persetujuan bersama serta mampu menambah baik hubungan dua hala antara kedua belah pihak.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata, beliau merumuskan mesyuarat kali ini membincangkan banyak perkara termasuk kerjasama dalam perkongsian maklumat, penyiasatan dan perisikan bagi menangani ancaman jenayah di sempadan negara.

"Selain itu, kedua-dua pihak turut membincangkan cara bagi mengukuhkan lagi kawalan di pintu-pintu masuk negara serta sempadan yang dikenal pasti menjadi transit untuk keluar ke negara ketiga.

"Kedua-dua pihak juga bersetuju untuk mewujudkan pangkalan data yang menghubungkan Interpol dan Aseanpol," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Mesyuarat Kumpulan Kerja Malaysia-Australia Mengenai Penyeludupan Manusia dan Pemerdagangan Orang di sini hari ini.

Antara agenda perbincangan ialah laporan kedudukan penyeludupan manusia, kerjasama pengawasan dan pengurusan.

Mesyuarat ini adalah susulan perbincangan antara Najib dan Perdana Menteri Australia, Kevin Rudd yang melawat Malaysia 6 Julai lalu mengenai tindakan warga asing dari Pakistan, Afghanistan dan Iraq yang menjadikan negara ini sebagai transit sebelum menyusup masuk ke negara itu.

Dalam pada itu, Musa memberitahu, kerajaan Australia berpuas hati dengan hasil perbincangan mesyuarat terbabit dan memutuskan untuk mewujudkan kumpulan kerja di semua agensi penguatkuasaan terbabit.

"Kita hendak tetapkan prosedur operasi standard (SOP) yang seragam dan boleh diaplikasi bersama," katanya. - Utusan

Arrests Come As Malaysia, Australia Discuss Curbing Human Trafficking

KUALA LUMPUR, Aug 27 (Bernama) -- Even as Malaysia and Australia were working out better cooperation to check the smuggling and trafficking of persons, Malaysian authorities arrested five Afghan men who attempted to use Malaysia as the transit point to sneak into another country.

They were held at a budget hotel in Johor Baharu in a raid at 12.15am on Thursday, said Inspector-General of Police Tan Sri Musa Hassan.

The five men, who had been staying at the hotel since Aug 16, were picked up after they failed to produce identification documents, he said, adding that police believed they were trying to enter another country illegally.

Musa spoke to reporters at the conclusion of the two-day Malaysia-Australia Working Group Meeting on the Issue of Smuggling and Trafficking of Humans, here.

He said Malaysia and Australia were prepared to establish an improved bilateral cooperation network as the key measure in curbing the smuggling and trafficking of persons.

He said both countries gave high priority to the efforts and discussed and exchanged ideas on how to forge closer cooperation in terms of intelligence and joint investigations.

They also discussed the possibility of setting up a data base with direct links to Interpol and Aseanapol, he added.

Musa said the meeting also discussed proactive measures to tighten entry points and undertake close monitoring of people who might want to use Malaysia as a transit point.

He also said that a working group would be set up by both sides especially to tackle such crime. -- BERNAMA

US, Malaysia To Cooperate In Combating Trafficking In Persons

KUALA LUMPUR, Aug 27 (Bernama) -- The United States and Malaysia are taking their cooperation in combating trafficking in persons to a higher level, where the two countries now plan to undertake joint training programmes and exchange experience.

Director of the US State Department's Office to Monitor and Combat Trafficking in Persons, Luis CdeBaca (rpt CdeBaca), said that in this context, a team of experts would be coming to Malaysia in October to assist Malaysian authorities in the strengthening of enforcement.

He said that like the US, Malaysia too was facing problems in combating human trafficking.

"There are positive signs and we are looking forward to working with the government of Malaysia," he told a news conference here on Thursday.

CdeBaca arrived here yesterday for a two-day visit and met officials from the Foreign Ministry, Home Ministry as well as the Attorney General's (AG) Chambers.

The US State Department's Trafficking in Persons Report 2009 that analysed efforts in more than 173 countries to combat human trafficking had blacklisted Malaysia and 16 other countries.

The report said Malaysia became a destination and at least a source and transit country for the trafficking of women and children for the purpose of commercial sexual exploitation and men, women and children for the purpose of forced labour.

Malaysia is now in Tier Three -- no efforts to comply with the minimum standards of the Trafficking and Violence Protection Act (TVPA).

Tier One refers to full compliance and Tier Two to significant efforts to comply with the TVPA.

Commenting on the progress made by Malaysia in its efforts to be upgraded to Tier Two, he said the "US was heartened by the tone and desire of the Malaysian government to achieve success".

"But in terms of having tangible results ... is something we have to continue to discuss. I think whether you deal with an organised crime or government officials ... no one should feel impunity," he said.

CdeBaca said Washington would encourage the Malaysian government to work and forge partnership with non-governmental organisations (NGOs) in its efforts to tackle and combat human trafficking in this country.

While acknowledging that there were cases being prosecuted, he stressed that it was important that the Malaysian government ensured that investigations resulted in prosecution of those found involved.

"We do see commitment but our tier ranking is not based on commitment but based on results," he said.

CdeBaca will make recommendations to the US president and the State Department on the 90-day review and assessment about Malaysia's progress in combating the menace, which ends on Sept 15, after which the US will decide whether further action on Malaysia needed to be taken or otherwise based on the recommendations.

He said, however, that 90 days were not enough for any government to show results and added that the important date would be next June when they would come out with the yearly report on countries. -- BERNAMA

Malaysia, Australia To Tackle Human Trafficking

KUALA LUMPUR, Aug 27 (Bernama) -- Malaysia and Australia will set up an integrated data base as one of the steps in tackling human smuggling and trafficking woes.

Home Ministry deputy secretary-general Datuk Raja Azahar Raja Abdul Manap said both countries would respectively, appoint a lead agency to collect information from its enforcement agencies.

"For Malaysia, the focal point would be the Royal Malaysia Police where all information about human smuggling and trafficking would be channelled to them from our local enforcement agencies.

"For our counterpart, the Australian Customs and Border Protection Services would be their focal point because they are responsible for border control," he said.

He said this at the sideline of the Malaysia-Australia Working Group Meeting on the Issue of Smuggling and Trafficking of Humans here on Thursday.

Raja Azahar said, although enforcement agencies from both countries, such as the immigration, had been working closely before this, the information was not channelled to the other enforcement agencies.

Raja Azahar said they were also looking into other aspects such as training and an awareness programme to enhance cooperation between both countries.

"Australia would provide us with campaign materials to raise awareness about human smuggling and trafficking. These materials would be translated into various languages and we would get the local leaders to distribute the materials.

"These would be distributed to people living at the borders because some of them are not aware that the activities that they are involved in, are against the law," he said.

He said that they were also looking into a mechanism to tighten control at ports as it was a favoured passage for human smuggling and trafficking.

Meanwhile, Deputy Home Minister Jelaing Mersat who also attended the meeting, said the cooperation between both governments could help to prevent human smuggling and trafficking.

"Our country is very serious about this. We are giving full participation. The outcome of the meeting will be beneficiary, not only to our country but also for neighbouring countries," he said.

On the 'Pacific Rim Intelligence Conference' which will be held in October in Kuala Lumpur, Jelaing said the conference would give the opportunity to Malaysia in increasing knowledge, information and intelligence on how to reduce illegal movement by illegal people.

The conference would be attended by 13 countries of the Pacific region, including three nations as obsevers, to share ideas and experiences to fight international crime, including human trafficking. -- BERNAMA

Thursday, August 27, 2009

MTUC: Govt should be cautious in allowing Pakistani workers into M’sia

THE Malaysian Trades Union Congress (MTUC) today called on the government to be cautious when allowing another 70,000 Pakistani workers into the country.

Its vice-president, A. Balasubramaniam, said the move would be counter- productive as the country was trying to reduce its dependence on foreign workers.

He was commenting on a statement by Pakistan High Commissioner to Malaysia Lt Gen(Rtd) Tahir Mahmud Qazi that the Pakistani workforce in the country would increase three-fold by December next year.

At present there are 30,000 Pakistani workers, mainly in the construction and services sectors, in Malaysia.

Balasubramaniam said that according to an MTUC survey there were some 10,000 jobless foreign workers with valid passes in the country now and they should be given top priority to be employed.
These workers were brought in by labour-sourcing companies but were unable to find jobs, he said.

"Most of these workers had mortgaged their houses and land to pay for the agents'' and visa fees to come and work here and it would be appropriate that they be given priority if there are vacancies," he added.

According to the Human Resources Ministry, the number of foreign workers in Malaysia now is around 2.1 million documented workers and another 1.2 million illegals.
Most of these workers are unskilled or semi-skilled.

Balasubramaniam said the government should also "strictly implement its policy of Malaysians first in all sectors of the economy."

Under this policy, first priority was given to Malaysians to fill any vacancies, and only after that could foreigners be considered, he said.

He said the MTUC would bring up the issue of foreign workers when it meets the Director-General of Immigration sometime next week.

Meanwhile, the Malaysian Employers Federation (MEF) also urged the government to carefully monitor the situation before allowing new foreign workers into the country.

"Local companies are already putting in various measures to reduce the foreign workforce and attract locals and this new wave of foreigners would put a damper on their efforts," its executive director, Shamsuddin Bardan, said. - NST

100,000 Pakistani workers by next year?

By Balan Moses

KUALA LUMPUR: Pakistan is set to join Indonesia, Bangladesh and Myanmar as a primary source of foreign labour for Malaysia, with a three-fold increase in workers, taking their numbers to 100,000 by December next year.

Pakistan High Commissioner to Malaysia, Lt-Gen (Rtd) Tahir Mahmud Qazi, said this would help meet the expected boom in construction activities following the creation of various corridors of development in the country.

He said the Iskandar Development Region in Johor was expected to provide jobs for many of the new workers next year.

"By December next year, I expect the number of Pakistani workers in the country to increase to 100,000. This will be the culmination of joint efforts to bring them here to assist in the development of Malaysia," he said in an interview.

Pakistan High Commissioner to Malaysia Lt-Gen (Rtd) Tahir Mahmud Qazi says Pakistanis are hardworking.
Pakistan High Commissioner to Malaysia Lt-Gen (Rtd) Tahir Mahmud Qazi says Pakistanis are hardworking.


He said the expected influx was the result of a memorandum of understanding signed between the two governments in 2005.

He said there were about 30,000 Pakistani workers here, with most in the construction industry.

"We want more of them to come here to work. They have a proven track record of being hardworking and dependable," he said, adding that the soft economic climate here had led to a reduction in arrivals this year.

He said Pakistani workers were hardy and had made a name for themselves in the Middle East due to their ability to adapt to local conditions besides their skills in the building industry.

"They have been doing very well in Malaysia, too, as they have been able to work well with local employers."

Tahir said the High Commission was liaising with the Construction Industry Development Board of Malaysia on the anticipated need for Pakistani workers in the short- and long-term.

On Pakistan-Malaysia trade relations, he said they were expected to improve with the prospective development of an Exclusive Economic Zone (EEZ) in Pakistan for Malaysian investors.

He said "two or three places" had been shortlisted for the project, which is expected to take off soon.

Tahir said the EEZ would be close to a port, a readily-available source of labour, and communication facilities.

He said he would be making an official proposal to the Malaysian government soon on the matter after finalising details of the EEZ with Malaysian investors interested in the project.

He said senior Pakistani trade officials would be here next month to introduce investment opportunities to the Malaysian business community.

"There are huge opportunities awaiting Malaysian businessmen in Pakistan. We need a variety of goods and services, including hypermarkets, communication, information technology facilities and low-cost housing."

Bilateral trade between Pakistan and Malaysia rose from US$835 million (RM2.9 billion) in 2006 to US$1.8 billion last year. - NST

Malaysia komited bantu Australia - Hishammuddin


Najib Tun Razak bersama Duncan Lewis (kanan) ketika menerima kunjungan hormat Penasihat Keselamatan Negara Australia itu di pejabatnya di Kuala Lumpur, semalam. Turut serta Hishammuddin Tun Hussein.- BERNAMA

KUALA LUMPUR 26 Ogos - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menyatakan komitmen Kerajaan Malaysia untuk membantu Australia menyelesaikan isu pemerdagangan manusia yang membabitkan kedua-dua negara.

Perkara itu dinyatakan oleh Najib ketika dikunjungi Penasihat Keselamatan Negara kepada Perdana Menteri Australia, Duncan E. Lewis di pejabatnya di Putrajaya hari ini.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, ketika pertemuan itu, Najib turut menyatakan bahawa kerjasama dalam bidang baru itu harus dibina berasaskan kepada hubungan sedia ada antara kedua-dua negara dalam bidang pendidikan, perdagangan dan pertahanan.

"Perdana Menteri juga menyifatkan kedua-dua negara berada dalam landasan yang betul apabila mengadakan kerjasama membabitkan isu pemerdagangan manusia memandangkan ia adalah cabaran baru yang timbul akibat fenomena dunia tanpa sempadan.

"Kemahuan politik yang datang daripada peringkat tertinggi kepimpinan Malaysia ini memang amat diperlukan bagi memastikan hubungan kerjasama dua hala antara kedua-dua negara dapat dicapai dengan jayanya ," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Mesyuarat Kumpulan Kerja Malaysia-Australia Mengenai Penyeludupan Manusia dan Pemerdagangan Orang di sini.

Delegasi Malaysia diketuai Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wira Abu Seman Yusop manakala Australia diketuai oleh Lewis.

Turut serta ialah Ketua Setiausaha kementerian, Datuk Seri Mahmood Adam; Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan wakil-wakil daripada pasukan tentera, agensi penguatkuasaan maritim, imigresen, polis dan kastam kedua-dua negara.

Mesyuarat ini adalah susulan daripada perbincangan antara Najib dan Perdana Menteri Australia, Kevin Rudd yang melawat Malaysia pada 6 Julai lalu mengenai tindakan warga asing termasuk dari Pakistan, Afghanistan dan Iraq yang menjadikan negara ini sebagai transit sebelum menyusup masuk ke negara itu.

Menurut Hishammuddin, antara agenda perbincangan dalam mesyuarat dua hari itu adalah laporan kedudukan penyeludupan manusia, kerjasama pengawasan dan pengurusan pelarian, perkongsian maklumat perisikan dan urusan pendakwaan dan ekstradisi.

Katanya, Malaysia dan Australia juga akan menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) pada Februari tahun depan membabitkan isu-isu yang dibincangkan dalam mesyuarat kumpulan kerja berkenaan.

"Saya juga berharap MoU ini akan turut melibatkan beberapa isu lain termasuk usaha bagi menangani ancaman pengganas dan penyeludupan dadah," katanya.

Dalam perkembangan lain, Hishammuddin berkata, mesyuarat Kabinet hari ini telah bersetuju dengan cadangan supaya Malaysia menganjurkan Persidangan Risikan Lingkaran Pasifik.

"Persidangan yang akan diadakan pada Oktober ini akan membincangkan langkah mewujudkan perkongsian maklumat dan sumber bagi menangani ancaman jenayah rentas sempadan," katanya. - Utusan

Wednesday, August 26, 2009

Malaysia And Australia To Fight Human Trafficking

KUALA LUMPUR, Aug 26 (Bernama) - Malaysia and Australia on Wednesday reached accord on having high commitment to fight the smuggling and trafficking of humans, a matter that has much importance for both countries.

Home Minister Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein said the matter was an issue that needed to be addressed in a bilateral and regional context.

For that, he said the political will of both countries was very much needed to ensure all agencies were involved for good cooperation.

He said Prime Minister Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak had also agreed on his ministry putting greater effort to handle the matter that had led to the world viewing Malaysia as a transit point.

"In my meeting, along with the Australian Prime Minister's Security Advisor, Duncan Lewis, with the prime minister, the prime minister said efforts to fight the menace would continue in an orderly manner as both countries wanted to ensure the problem would be overcome and rid the region of the menace.

"Datuk Seri Najib's commitment together with that of the Australia's prime minister's is very high in this issue," he said at a joint news conference with Lewis following the Malaysia-Australia Working Group Meeting on The Issue of Smuggling and Trafficking of Humans here.

Hishammuddin said the meeting also discussed in detail the trends in human smuggling, the main challenges and also studied approaches to detect human smuggling activities.

Besides that, there were also discussions on legal actions that involved prosecution and extradition.

"All efforts are towards continuity of the countries's enforcement agencies to deal with the problem," he said.

Hishammuddin said to ensure what had been achieved in the two-day meeting would be successfully implemented, a memorandum of understanding may be signed between the two countries in February.

He said the MoU would among other things lay guidelines on the sharing of information and intelligence not only on human trafficking and smuggling but also on terrorism that can affect the stability and peace of the region, and on the smuggling of drugs, especially of synthetic drugs.

On another development, Hishammuddin said the Cabinet today agreed that Kuala Lumpur would host the 'Pacific Rim Intelligence Conference' in October.

The conference would be attended by countries of the Pacific region to share ideas and experiences to fight international crime including human trafficking.

Meanwhile, Lewis said the time had come for both countries to have closer cooperation on the matter.

"I agree that now is the right time for us to be together and share views on the issue. It's not just about two countries but it is a global problem.

"We realised the problem of human smuggling can only be addressed by governments, the security agencies cannot be working alone. What we have discussed provides a better understanding for both sides on the challenges that we face," he said. --BERNAMA

Bersama tangani isu pemerdagangan manusia

KUALA LUMPUR 26 Ogos — Malaysia dan Australia hari ini mencapai kata sepakat untuk memberi komitmen yang tinggi dalam menangani isu pemerdagangan manusia yang menjadi fokus penting kedua-dua negara.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, isu pemerdagangan manusia merupakan satu isu yang perlu ditangani dalam konteks dua hala dan serantau.

Ke arah itu, katanya, kemahuan politik kedua-dua negara amat diperlukan bagi memastikan semua agensi yang terlibat dalam menangani isu pemerdagangan manusia dapat memberikan kerjasama yang baik.

Beliau berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak juga telah memberi persetujuan kepada pihaknya untuk mengorak langkah lebih jauh dalam usaha menangani isu itu yang mencetuskan tanggapan dunia bahawa Malaysia sebagai negara transit. - Utusan

Akta Anti Pemerdagangan Orang 2007 akan dipinda atasi kelemahan

KUALA LUMPUR 26 Ogos — Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) mencadangkan kepada pejabat Peguam Negara supaya menumpukan kepada usaha bagi meningkatkan kemahiran Polis Diraja Malaysia dalam beberapa perkara berhubung Pemerdagangan Orang.

Pesuruhjaya Suhakam, Datuk Dr. Raj Abdul Karim berkata, dua kelemahan Polis yang dikenal pasti suruhanjaya itu berhubung Pemerdagangan Orang ialah berhubung soal mengenal pasti mangsa dan proses penghantaran pulang mangsa yang dilihat masih mempunyai kelemahan.

Dr. Raj berkata, perkara itu perlu diperbaiki segera bagi membanteras kes pemerdagangan orang di negara ini serta memastikan mangsa tidak dilayan seperti pesalah.

“Kita perlu melihat kembali Undang-undang Anti Penyeludupan di Malaysia kerana terdapat sedikit kekurangan dan ada sesetengah perkara yang boleh diperkukuhkan, katanya. - Utusan

Brickfields Police Bust Prostitution Syndicate

KUALA LUMPUR, Aug 25 (Bernama) -- Brickfields police believe they have busted a prostitution syndicate in Taman Desa here, after the arrest of a local man and five foreign women, during a raid on a house used as a massage parlour.

Brickfields Police Chief ACP Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid said police carried out the raid at about 9.20pm since the massage parlour also offered prostitution services.

"During the raid, we found condoms and other equipment in the premises that were used for sexual activities and we also detained two local men who are believed to be customers, for questioning," he told Bernama when contacted on Tuesday.

He added that all suspects who were between 20 and 30 years-old, would be remanded for further investigations. -- BERNAMA

Civil Servants Hoping For Bonus Before Raya

KUALA LUMPUR, Aug 25 (Bernama) -- Civil servants are hoping for bonus payment from the government before Hari Raya Puasa although the 2010 Budget will only be tabled on Oct 23.

Some civil servants are already appealing to Prime Minister Datuk Seri Najib Razak through his 1Malaysia website for the government to give bonus.

Website visitor Mayau Sarikei from Sarawak said each year, he and his wife would need to spend a bit more in preparation for Aidilfitri.

"However, this time my wife and I will have to cut down on our Raya expenditure as the 2010 Budget will only be tabled in October.

"This means, the government may not be able to make a bonus allocation for civil servants.

"Therefore, I hope YAB Datuk Seri (Najib) will find a way to give us Raya bonus to enable us to prepare for the Raya celebration," he said.

His appeal was supported by several individuals who only referred to themselves as "penjawat awam" (civil servants), saying that the sudden increase in the price of daily essentials was a worrying burden for them.

"Without the bonus, it is difficult for us civil servants to prepare for Hari Raya," said one of the "penjawat awam".

This person hoped that Najib, who is also Finance Minister, would favourably consider their request and give a bonus of at least RM1,000 to each civil servant, to be paid in two instalments -- before Raya and in mid-December.

Another of the website's visitor, Jayiddin Simon, suggested that the government abolish the driving licence fee to lessen the people's financial burden. -- BERNAMA

2,764 Sarawak Companies In Manpower Survey

KUCHING, Aug 25 (Bernama) -- The Human Resources Ministry has picked 2,764 Sarawak companies for a National Manpower Survey 2009, the outcome of which will be used by the government to formulate and legislate policies in line with the state's manpower requirements.

It said in a statement that the companies would be required to complete and return the National Employment Returns to the director of the Sarawak Labour Department, which has been entrusted with carrying out the survey, as provided for under Section 60 of Labour Ordinance.

The ministry said the forms were being distributed by temporary administrative staff appointed by the department, and employers were required to complete and return them within 30 days from the date stated on the forms.

For enquiries and details, the companies can contact the department's offices at 082-247349 (Kuching), 083-322527 (Sri Aman), 084-651242 (Sarikei), 084-330700 (Sibu), 084-796430 (Kapit), 086-337625 (Bintulu), 019-8595286 (Bakun), 085-419949 (Miri), 085-755693 (Marudi) or 085-211228 (Limbang), it said. -- BERNAMA

Tuesday, August 25, 2009

Polis Brickfields tumpas sindiket pelacuran

KUALA LUMPUR: Polis Brickfields menumpaskan satu sindiket pelacuran di sebuah rumah urut di Taman Desa di sini dengan tertangkapnya seorang lelaki tempatan dan lima wanita rakyat asing di rumah urut itu, semalam.

Ketua Polis Daerah Brickfields, ACP Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid, berkata dalam operasi pada jam 9.20 malam itu, polis mendapati rumah urut berkenaan turut menawarkan khidmat seks.

"Kami menjumpai kondom serta peralatan seks lain di permis itu. Dua pelanggan rakyat tempatan turut diberkas," katanya kepada Bernama ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata, semua suspek yang dalam lingkungan umur 20-an itu ditahan reman untuk siasatan lanjut. - Berita Harian

KL-Canberra meet on human smuggling

PUTRAJAYA: The Malaysia-Australia working group on trafficking and smuggling of persons will meet for two days to discuss on issues both countries are committed to jointly fight against.

The meeting, which will start on Wednesday, is a follow-up to Home Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein’s meeting with Australian authorities where issues like human trafficking was raised.

Several working papers are expected to be tabled and discussed by authorities like the Foreign Ministry, Home Ministry, police and the Immigration Department.

Deputy Home Minister Datuk Wira Abu Seman Yusop will lead the Malaysian delegation for the first day’s discussion while his colleague Jelaing Mersat will lead the second day’s meeting.

The meeting will also be attended by ministry secretary-general Datuk Seri Mahmood Adam, Inspector-General of Police Tan Sri Musa Hassan and senior officials from the Defence Ministry and the National Security Council.

Australia’s delegation will be led by Duncan Lewis, who is the national security adviser to Prime Minister Kevin Rudd. - The Star

Pendatang tanpa izin pulang beraya dipantau

KUALA LUMPUR: Pihak berkuasa kini meningkatkan pemantauan kawasan perairan negara bagi menghalang kegiatan pendatang asing tanpa izin dari Indonesia menyusup keluar untuk pulang ke kampung halaman masing-masing bagi menyambut Aidilfitri.

Sumber berkata, pendatang asing tanpa izin biasanya mengambil kesempatan pulang lebih awal ketika Ramadan kerana tahu pihak berkuasa akan melipatgandakan kawalan bagi mencegah kegiatan itu berlaku menjelang perayaan itu.

"Pendatang asing tanpa izin ini sering memilih jalan laut untuk pulang dan biasanya mereka menyusup keluar dari negara ini lebih awal kerana tidak mahu mengambil risiko lebih besar ditahan pihak berkuasa.

"Mereka sering menggunakan bot pancung dan ada juga kes sebelum ini nelayan tempatan turut membawa pendatang asing itu menggunakan bot mereka sebelum dipindahkan ke bot lebih besar," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.- Berita Harian

Penganggur wajib daftar di Jabatan Tenaga Kerja

JOHOR BAHARU 24 Ogos - Persatuan Pembekal dan Pengurusan Tenaga Kerja Asing Malaysia (Tekam) mencadangkan agar kerajaan mewajibkan setiap penganggur di negara ini mendaftarkan diri mereka dengan Jabatan Tenaga Kerja di setiap daerah.

Presiden Tekam, Datuk Baharum Ghani berkata cadangan itu telah dikemukakan kepada Timbalan Perdana Menteri yang mempengerusikan Jawatankuasa Kabinet Pekerja Asing dan Pendatang Asing Tanpa Izin.

"Menerusi pendaftaran secara wajib ini, syarikat yang terlibat dalam sektor perkilangan, perkhidmatan, peladangan dan pertanian hanya perlu berhubung dengan pejabat Jabatan Tenaga Kerja yang terdapat di setiap daerah untuk mendapatkan pekerja tempatan," katanya kepada Bernama hari ini.

Beliau berkata pendaftaran secara wajib penganggur negara ini juga akan memastikan rakyat tempatan berhenti daripada menyalahkan syarikat yang sering didakwa mementingkan pekerja asing berbanding pekerja tempatan.

"Jikalau mereka (penganggur tempatan) mahu bekerja, mereka perlu mendaftarkan diri di pejabat Jabatan Tenaga Kerja di setiap pelusuk negara ini," katanya.

Baharum berkata memorandum mengenai cadangan Tekam itu juga diserah kepada Kementerian Dalam Negeri yang bertanggungjawab terhadap keluluskan kemasukan pekerja asing dan Kementerian Sumber Manusia.

Beliau berkata hanya selepas syarikat gagal mendapatkan pekerja tempatan di pejabat-pejabat Jabatan Tenaga Kerja daerah, barulah mereka dibenar mengambil pekerja asing.

Tekam juga katanya, meminta prosedur untuk mengambil pekerja asing dipermudah dan dipercepatkan kerana sebarang penangguhan akan menjejaskan operasi syarikat. - Utusan

Rebut 24,937 kerja kosong

KUALA LUMPUR 24 Ogos - Golongan penganggur disaran merebut 24,937 kekosongan jawatan dalam 80 sektor yang ditawarkan oleh Jabatan Tenaga Kerja (JTK) tahun ini.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S. Subramaniam berkata, kekosongan jawatan itu melibatkan sektor informasi, teknologi dan komunikasi, elektrik dan elektronik, pengangkutan serta perubatan.

"Kami akan mengeluarkan iklan berhubung kekosongan tersebut di media massa termasuk media cetak dan elektronik mulai esok hingga 17 September ini.

"Pihak yang berminat boleh mengisi borang yang disediakan dalam surat khabar dan hantar kepada JTK secepat mungkin,'' katanya pada sidang akhbar selepas melancarkan Kempen Pekerjaan Kebangsaan anjuran (JTK) di sini hari ini.

Dalam hubungan itu kata beliau, kerajaan telah membelanjakan kira-kira RM400 juta bagi membantu meringankan beban mereka yang kehilangan pekerjaan.

"Kerajaan berusaha untuk membuat yang terbaik kepada masyarakat, maka kami berharap orang ramai jangan hanya mengadu bahawa kerajaan tidak berbuat apa-apa demi menyelesaikan masalah pengangguran,'' katanya.

Menurutnya, sebelum ini kerajaan pernah menawarkan 36,000 kekosongan pekerjaan tetapi hanya kira-kira 13,000 telah diisi dalam tempoh tiga hingga enam bulan.

"Mereka yang mengisi 13,000 kekosongan itu adalah graduan (3,888), belia (4,200) dan orang yang telah diberhentikan kerja (5,162),'' jelasnya. - Utusan

Monday, August 24, 2009

Four Robbers Shot Dead When Attacking Police

SEREMBAN, Aug 24 (Bernama) -- Four robbers, believed to be Indonesians, were shot dead when they attacked police with machetes and fired shots from a revolver at a tunnel beneath the North-South Expressway at Km276.3, early Monday.

Negeri Sembilan police chief Datuk Osman Salleh said before the 5.20am incident, the four men who were in a Proton Aeroback with plate number WJP5728 were stopped by police on an anti-crime operation in the Labu area.

"When our men got out of the patrol cars, the suspects suddenly sped off towards Nilai and entered a quarry road before crashing into the tunnel at a Sime Darby plantation," he told reporters, here, Monday.

He said the suspects came out of their car where one of them fired two shots from a .38 revolver but did not hit the target as the revolver became faulty.

Police returned fire, killing the suspects, and found two long machetes, a sickle-like weapon, a .38 revolver and a crowbar at the scene of the incident.

Osman said the robbers had been targeting isolated homes in the Malay settlements of Labu and Nilai.

He said that on Aug 21 at about 1.45am, the robbers had fled with cash, a computer, handphone and watch, all valued at RM5,000, from a house and 40 minutes later, they robbed another house of items worth RM1,500.

The car they had been driving around is also believed to have been stolen from the commercial area of Terminal 2, here.

Meanwhile, state CID chief ACP Mohd Zaki Masroh said a patron at the Bistro R n R in Lukut was slightly injured when a man fired a shot in a robbery at 1am today at the outlet.

The other patrons and the bistro owner were, however, unhurt in the incident.

Police are looking for three men involved in the robbery where they escaped with cash, a Rolex watch and handphones, all worth RM40,000, belonging to the bistro owner and patrons. - Bernama

4 perompak ditembak selepas serang polis

SEREMBAN: Empat perompak yang dipercayai warganegara Indonesia mati ditembak selepas cuba menyerang polis dengan parang panjang dan pistol jenis revolver di sebuah terowong kecil di bawah Kilometer 276.3 Lebuhraya Utara Selatan di sini, jam 5.20 pagi tadi.

Ketua Polis Negeri Sembilan, Datuk Osman Salleh, berkata penjenayah yang memandu kereta Wira Aeroback dengan nombor pendaftaran WJP5728 sebelum itu ditahan pasukan polis yang melakukan rondaan cegah jenayah di kawasan Labu.

"Mereka berhenti tetapi apabila anggota kita keluar dari kereta, penjenayah terus memecut ke arah Nilai dan masuk ke jalan kuari sebelum terlanggar tengah terowong dalam ladang Sime Darby," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

"Penjenayah terbabit kemudian keluar dari kereta untuk menyerang polis di mana salah seorang dari mereka melepaskan dua das tembakan tetapi tersasar akibat pistol jenis revolver .38 itu mengalami kerosakan.

"Polis membalas tembakan menyebabkan keempat-empat lelaki maut di tempat kejadian dan menjumpai dua bilah parang panjang, satu senjata seperti sabit, sepucuk pistol revolver .38 dan satu alat pengumpil," katanya.

Beliau berkata, penjenayah terbabit sengaja mensasarkan perkampungan Melayu di kawasan Labu dan Nilai kerana keadaan rumah yang berjauhan dan terpencil.

Katanya, polis juga mendapati kereta yang digunakan juga telah dicuri dari kawasan komersil Terminal 2 di sini.

"Pada 21 Ogos, 1.45 pagi, mereka menyamun RM5,000 termasuk komputer, telefon dan jam dari sebuah rumah di sini dan 40 minit kemudian merompak RM1,500 dari sebuah lagi rumah penduduk tempatan," katanya.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri Sembilan, ACP Mohd Zaki Masroh, berkata seorang pelanggan kedai bistro di Lukut hampir maut apabila perompak yang menggunakan sepucuk pistol yang sudah rosak terlepas tembakan.

"Hasil siasatan kita dapati peluru dalam pistol tersebut sudah berada di dalam 'chamber' terlalu lama mengakibat berlaku 'misfire'," katanya kepada pemberita.

Pelanggan tersebut hanya cedera ringan manakala enam lagi pelanggan dan pemilik bistro selamat dalam kejadian yang berlaku pada jam 1 pagi tadi.

"Polis sedang memburu tiga lelaki yang terlibat dalam kejadian itu yang menyaksikan kerugian RM40,000 melibatkan wang tunai, jam tangan Rolex dan telefon bimbit milik kedai dan pelanggan," katanya. - Berita Harian

Sunday, August 23, 2009

Two more held over arms find

KUALA LUMPUR: Two more Indonesian men, both in their 30s, were arrested and more parang and sharp tools seized during the third raid yesterday morning at an illegal settlement in Bukit Kiara View jungle.

The arrest is believed to be linked to the two men and a woman detained on Friday during a raid on illegal immigrants' settlement near Desa Sri Hartamas close to housing areas with a large expatriate population.

During the first and second raids, police discovered a cache of weapons, including six sticks of industrial-grade C4-Emulex explosives, four detonators and 38 sharp weapons.

The sharp weapons included long machetes and axes.

Emulex is commonly used in tunnel boring, quarrying and road construction.

The explosives were found hidden beneath one of the houses in the settlement.

More arrests could not be made as most of the residents in the illegal settlement managed to escape before the raid.

Police are working closely with intelligence from a neighbouring country to determine if the weapons seized were linked to terrorist activities.

Inspector-General of Police Tan Sri Musa Hassan said since nothing has been confirmed, police were looking into all possible angles.

"We will investigate if indeed these weapons were used for criminal or terrorists' activities."

He said police were also trying to find out the origin of these weapons and what they were being used for or their intended use.

The case is being investigated under the Corrosive Substances, Explosives and Dangerous Weapons Act 1958.

It is learnt that the illegal settlement has existed for three years. - NST

35 pendatang asing ditahan


PEGAWAI-PEGAWAI imigresen memeriksa wanita pendatang asing tanpa izin semasa Ops Sapu di Kampung Usaha Jaya, Skudai Kiri, semalam.


JOHOR BAHRU 22 Ogos - Seramai 35 pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Indonesia termasuk dua kanak-kanak ditahan dalam Ops Sapu yang dijalankan Jabatan Imigresen Johor di kawasan Kampung Usaha Jaya, Skudai Kiri, di sini hari ini.

Dalam operasi bermula pukul 1 hingga 3 pagi itu, kesemua mereka ditahan kerana tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah, tinggal melebihi tempoh dan memiliki dokumen perjalanan palsu.

Kesemua mereka yang melakukan kesalahan mengikut Akta Imigresen 1959/63 itu adalah antara 160 warga asing yang diperiksa dalam operasi tersebut.

Timbalan Pengarah Imigresen Johor, Amran Ahmad berkata, kesemua ditahan merupakan warga Indonesia berusia antara dua dan 57 tahun.

"Seramai 11 lelaki, 13 wanita dan dua kanak-kanak lelaki ditahan atas kesalahan tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah.

"Mereka akan disiasat mengikut Seksyen 6 (1) (c) Akta Imigresen 1959/63," katanya kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Amran berkata, daripada jumlah yang ditahan itu, seorang lelaki dan tiga wanita disiasat mengikut Seksyen 15 (1) (C) akta sama kerana tinggal di negara ini melebihi tempoh.

Sementara itu, katanya, dua lelaki dan tiga wanita pula ditahan dan disiasat mengikut Seksyen 56 (1) (l) kerana disyaki memiliki dokumen perjalanan palsu.

"Kesemua PATI yang ditahan itu ditempatkan di Depot Imigresen Pekan Nanas, Pontian untuk siasatan lanjut," katanya.

Dalam pada itu beliau memberitahu, pihaknya akan terus menggiatkan operasi dari semasa ke semasa bagi membersihkan negeri ini daripada PATI.

"Operasi ini tidak akan terhenti di sini sebaliknya kami akan terus meningkatkan risikan dan operasi bagi membasmi PATI di Johor," katanya lagi.

Operasi itu disertai seramai 174 anggota daripada pelbagai agensi penguatkuasaan termasuk Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Jabatan Agama Islam Johor (JAIJ) dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM). - Utusan

Ops Sapu: 11 warga asing dicekup


ANTARA wanita warga asing yang ditahan dalam Ops Sapu di sekitar Sitiawan, Seri Manjung dan Ayer Tawar, kelmarin.


SITIAWAN 22 Ogos - Seramai 11 warga asing termasuk sembilan wanita ditahan dalam Ops Sapu yang dijalankan Jabatan Imigresen Perak di Seri Manjung, Sitiawan dan Ayer Tawar, semalam.

Timbalan Penolong Pengarah Imigresen Perak, Zaidi Dali berkata, semua mereka yang ditahan itu berusia antara 25 dan 43 tahun.

Katanya, Ops Sapu itu bermula pada pukul 5 petang hingga 11 malam hasil maklumat yang diterima daripada orang ramai.

"Ia sebagai usaha untuk mengekang kebanjiran warga asing yang menyalahgunakan pas lawatan sosial atau memasuki negara tanpa dokumen yang sah," katanya ketika ditemui di Pejabat Imigresen Lumut di sini hari ini.

Zaidi berkata, dalam operasi di Sitiawan, seramai 11 wanita warga Indonesia yang berada di dalam sebuah rumah tumpangan diperiksa dan lima daripadanya ditahan.

Kata beliau, hasil pemeriksaan mendapati mereka telah menyalahgunakan pas lawatan sosial dan melakukan kesalahan mengikut Akta Imigresen 1959/63 (Pindaan 2002) dan Peraturan-Peraturan Imigresen 1963.

"Kita juga mengesyaki mereka ini melakukan kegiatan tidak bermoral termasuk pelacuran berikutan penemuan beberapa keping kondom," katanya.

Menurutnya, Ops Sapu di sebuah restoran di Seri Manjung pula berjaya menahan tiga wanita warga China dan hasil pemeriksaan turut mendapati mereka telah menyalahgunakan pas lawatan sosial.

Katanya, dalam pemeriksaan di sebuah rumah di Ayer Tawar pula, mereka telah memberkas dua lelaki dan seorang wanita yang merupakan adik-beradik warga Indonesia.

"Kita dapati seorang daripada lelaki itu menyalahgunakan pas lawatan sosial manakala adiknya gagal mengemukakan dokumen perjalanan yang sah.

"Ketika serbuan dijalankan, adik perempuan lelaki berkenaan cuba menyembunyikan diri di dalam bilik stor di rumah itu. Bagaimanapun, anggota penguat kuasa berjaya mengesannya sebelum ditahan," katanya.

Menurut Zaidi, semua warga asing itu kini ditahan selama 14 hari untuk siasatan dan sekiranya didapati bersalah, tindakan mahkamah akan diambil dengan memendekkan tempoh pas lawatan sosial mereka.

Katanya, mereka juga akan diusir pulang ke negara asal selain disenarai hitam daripada memasuki negara ini. - Utusan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...