Saturday, July 18, 2009

Akhbar Tempatan : 18hb Julai 2009

- Pekerja asing hanya boleh kerja 5 tahun
- RM670 juta setahun bantu usahawan
- Jurutera penerbangan kurang
- Agensi diminta bantu pekerja Cubic diberhentikan
- 25 wanita asing ditahan
- Pengasuh didakwa dera kanak-kanak
- Warga India didakwa edar 12kg ketamin

- Move to reduce foreign labour
- Bogus policemen couldn't fool foreign workers

MUHYIDDIN mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet mengenai Pekerja Asing dan Pendatang Asing Tanpa Izin di Putrajaya, semalam. Hadir sama (dari kiri) Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Tan Sri Bernard Dompok; Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr S Subramaniam.
- Tempoh bekerja di Malaysia 5 tahun
- Sabah & Sarawak: Warga asing dikesan mengaku penduduk asal mohon MyKad

- Govt acts to cut dependency on foreigners
- Restaurant owners lament shortage of workers

- Had 5 tahun

Wednesday, July 15, 2009

Siapa yang eksploitasikan Syarikat Out-Sourcing?

1. Syarikat Out-Sourcing (penyumberan luar) pekerja asing mula dilesenkan pada tahun 2005. Sejak dari tarikh itu, 227 syarikat telah diberikan lesen untuk menjalankan perniagaan bagi membekalkan pekerja asing kepada syarikat-syarikat yang memerlukan pekerja asing.

2. Rasional asal, syarikat out-sourcing sepatutnya membantu membekalkan pekerja asing kepada syarikat yang memerlukan pekerja asing kurang dari 50 orang.

3. Selain dari itu, syarikat yang tidak layak (tidak memenuhi kehendak Kementerian) boleh mendapatkan pekerja asing melalui syarikat out-sourcing. Syarikat yang dimaksudkan adalah seperti kedai makan (restoran kecil), syarikat kecil yang memerlukan pencuci pejabat, kilang
kecil dan beberapa syarikat yang tidak mempunyai dokumen lengkap seperti akaun beraudit atau akaun yang lengkap.

4. Melalui syarikat out-sourcing, majikan yang memerlukan pekerja perlu membuat perjanjian jangka panjang (sekurang-kurangnya 2 tahun). Selain dari itu beberapa perkara lain akan turut ditekankan seperti jumlah gaji bulanan serta kemudahan tempat tinggal.

5. Syarat penggajian pekerja melalui syarikat out-sourcing, setiap pekerja yang dibawa masuk akan dibayar minima RM400.00 sebulan walaupun pekerja itu tidak bekerja berikutan kegagalan syarikat menyediakan kontrak kerja selama 2 atau 3 tahun di Malaysia (mengikut kontrak asal dengan pekerja).

6. Untuk memastikan semua (majikan & pekerja) mengikut kontrak yang ditetapkan, setiap syarikat out-sourcing perlu menghantar laporan aktiviti (akaun gaji & tempat pekerja bekerja) setiap bulan ke Bahagian yang berkaitan.

7. Pada peringkat permulaan, semua syarikat out-sourcing dikawalselia oleh Sekretariat Out-Sourcing namun selepas 2006, tugas ini telah diserahkan kepada Bahagian Pengurusan Pekerja Asing (Bahagian 'N'), Kementerian Dalam Negeri.

8. Kegagalan Bahagian 'N' yang sepatutnya memantau syarikat out-sourcing melaksanakan tugas telah menyebabkan berlakunya eksploitasi kepada pekerja (aktiviti menjual pekerja-lihat keratan akhbar) yang bernaung dibawah syarikat out-sourcing.

9. Bahagian 'N' hanya bertanggungjawab untuk memproses permohonan menambah kuorta pekerja dan pertukaran sektor. Selain dari itu, Bahagian N juga terlalu sibuk menguruskan kelulusan visa pekerja asing Bangladesh sebanyak 70,000 orang pada masa itu.

10. Tugas audit dan kawalselia yang lain tidak dilaksanakan langsung mengakibatkan banyak syarikat out-sourcing telah terlibat menyumbang kepada pertambahan PATI di negara ini.

11. Jika ada suara yang meminta Kerajaan untuk mengkaji semula keberkesanan syarikat out-sourcing ianya adalah kurang tepat kerana dasar asalnya cukup baik demi memastikan tidak berlaku penipuan pembayaran gaji melalui syarikat out-sourcing haram (sebelum ini berleluasa di kilang-kilang sekitar Shah Alam). Adalah lebih tepat untuk melakukan Transformasi penuh kepada Bahagian yang menguruskan syarikat out-sourcing kerana telah diperlihatkan kegagalan melaksanakan dasar oleh Pegawai berkaitan.

Akhbar Tempatan : 15hb Julai 2009

- Dua dagang remaja Thai
- Proses beri status kewarganegaraan perlu berhati-hati
- Elak jadi 'teman sosial' Pak Arab

- Majikan pembantu rumah Indonesia patut dilindungi


- ‘Clarify rules on PR and citizenship application’
- Absenteeism, breach of conduct are civil servants’ main faults

- 80 hilang pekerjaan

Tuesday, July 14, 2009

Akhbar Tempatan : 14hb Julai 2009

Abdul Rahman Ibrahim (tengah) dan isteri, Datin Aminah A. Rahim (kiri) pada majlis perkahwinan pembantu rumahnya, Eka Agustiningsih (dua dari kanan) dan suaminya, Edi Taufik di Gedung Banuhampu, Medan, baru-baru ini. - BERNAMA


- Pemimpin NAM fokus isu keselamatan, ekonomi, penyeludupan manusia
- Belia boleh pilih sendiri jadi anggota MPBN
- Ahli perniagaan terharu
- 119 pelajar Bukit Gantang guna ADaP kuasai UPSR
- Peneroka gembira 11 hadiah rakyat
- Lesen niaga lebih rendah mulai 1 Ogos
- NS timbang kurangkan 50% kadar lesen peniaga kecil
- Sembilan projek diperlukan

- Generasi muda digesa sahut cabaran PM
- Malaysia setuju empat isu berkaitan amah Indonesia
- Syarat baru mohon permit teksi

- Ong: Create more space for the young
- MCA Youth bringing traders and SSM together
- MCA slams Kulim MP for looking down on maids
- Getting ready for NAM

- Boss adds to maid's happy day
- Bali meeting postponed
- Restaurateurs, immigrants blamed

PATREE ditolak oleh 1 orang yang 'berkuasa'

1. Walaupun majoriti mahukan PATREE Malaysia didaftarkan secara sah namun 'kuasa' 1 orang ini (merujuk kepada 1 undi yang menolak PATREE) memang cukup 'berkuasa'.

2. 1 orang inilah yang menjadi punca kepada penolakan PATREE Malaysia. Tidak diketahui kepentingan siapa yang ditunjanginya sehingga menolak perkara yang boleh membawa kebaikan kepada 1MALAYSIA.

3. YAB Perdana Menteri telah beberapa kali meminta agar Penjawat Awam jangan bertindak mengenepikan cadangan untuk Transformasi kerana ianya akan memberi kesan langsung yang tidak baik kepada kepentingan 1MALAYSIA.

4. Gayanya 1 orang ini tidak mendengar nasihat YAB Perdana Menteri serta seperti kata YAB Perdana Menteri terlalu 'dogmatic'. YB Menteri Dalam Negeri mesti siasat.

5. PATREE Malaysia tidak punya masalah kerana bukannya lama untuk menunggu seseorang itu hilang kuasa atau setidak-tidaknya sampai masa bersara (maklumlah Pegawai Tinggi dan lama serta akan pencen tidak lama lagi).

6. Orang ini juga mungkin kecewa kerana tidak dinaikkan pangkat menjawat Jwatan Tertinggi sebaliknya Pegawai bawahannya yang dinaikkan melangkaui Jawatan beliau.

7. Selain dari itu, Pegawai ini pernah membuat kenyataan berbentuk peribadi kerana saya telah dengan lantang mengkritik Bahagian Pekerja Asing (Bahagian 'N'). Kritikan saya adalah untuk kepentingan 1MALAYSIA dan saya tidak dapat berkompromi dengan penyalahgunaan kuasa Penjawat Awam yang sewenangnya meluluskan permohonan yang tidak layak diluluskan.

8. Penolakan PATREE Malaysia juga ada unsur penyalahgunaan kuasa kerana 'kuasa' 1 orang ini cukup besar. 1 orang inilah yang membawa permohonan rayuan PATREE Malaysia kepada YB Menteri.

9. YB Menteri bertindak mengikut nasihat 1 orang ini dan sudah semestinya walaupun bukan majoriti 1 orang ini 'tinggi & besar kuasanya' serta dapat mempengaruhi YB Menteri untuk mebuat keputusan.

10. PATREE Malaysia bersedia untuk disiasat bagi membuktikan salahguna kuasa ini.

Akhbar Tempatan : 13hb Julai 2009

- Malaysia Agrees On Four Issues On Indonesian Maids
- A Heartwarming Tale Of A Maid's Marriage
- Reported Abuse Cases Just Tip Of Iceberg: Expert

- Malaysia setuju dengan empat isu berkaitan pembantu rumah Indonesia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...