Sunday, December 20, 2009

Pemalsu visa patah paha

AMPANG: Cubaan seorang lelaki warga Indonesia yang juga ahli sindiket pemalsuan visa dan pasport untuk meloloskan diri daripada dicekup pihak berkuasa dengan memanjat siling rumah sewanya mengundang padah apabila terjatuh dan menyebabkan pahanya patah dalam kejadian di sebuah pangsapuri di Pandan Perdana di sini, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 3.30 petang, sepasukan 11 anggota termasuk pegawai dari Jabatan Imigresen Putrajaya menyerbu rumah suspek berusia 20-an itu berikutan maklumat awam dan risikan memaklumkan kegiatan pemalsuan beberapa dokumen pengenalan diri untuk warga Indonesia, yang aktif di premis berkenaan sejak sebulan lalu.

Namun, anggota penguat kuasa terpaksa memecahkan pintu utama rumah dua tingkat berkenaan sebelum menyedari suspek dan rakan senegaranya cuba melarikan diri dengan memanjat siling tandas di tingkat atas.

Tindakan nekad suspek bagaimanapun hanya bertahan seketika apabila terjatuh di depan pintu tandas berkenaan dan segera dihantar pihak berkuasa ke Hospital Ampang untuk mendapatkan rawatan lanjut manakala rakannya berusia 20-an berjaya meloloskan diri.

Timbalan Penolong Pengarah Kanan Imigresen, Hashim Ismail, berkata pemeriksaan lanjut pihaknya menemui puluhan pasport milik warga Indonesia dipercayai palsu yang disembunyikan di bawah anak tangga.

“Kita turut merampas sebuah komputer riba yang didapati merekodkan puluhan dokumen pengenalan diri palsu antaranya pasport, visa, sijil beranak, sijil nikah termasuk cukai jalan yang kononnya diperakui Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

“Selain mesin cetak, puluhan pelekat serta cop palsu Jabatan Imigresen Malaysia dan Indonesia juga dijumpai di dalam premis berkenaan yang dipercayai dijadikan sebagai transit sementara untuk operasi sindiket berkenaan,” katanya, semalam.

Menurut Hashim, siasatan awal mendapati sindiket itu bergiat aktif di sekitar Lembah Klang sejak setahun lalu dan mereka sering kali berpindah lokasi bagi mengelak dihidu pihak berkuasa.

“Secara kebiasaannya, mereka akan mengenakan caj antara RM50 bagi setiap cop palsu yang digunakan manakala kos memproses pasport pula melebihi RM100,” katanya.

Beliau berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 55 (d) Akta Imigresen 1959/63 dan pihaknya sedang memburu seorang lagi rakan suspek yang masih bebas untuk membantu siasatan. - Harian Metro

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...