Wednesday, December 9, 2009

GRO tunjuk kad pelajar

KUALA LUMPUR: Untuk melepaskan diri daripada dicekup polis, sekumpulan lima gadis pelayan pelanggan (GRO) warga asing yang ditahan dalam satu operasi di Bukit Bintang, awal pagi semalam mendakwa sebagai pelajar di dua institusi pengajian tinggi tempatan.

Mereka menunjukkan kad pelajar universiti berkenaan ketika diperiksa.

Bagaimanapun, kesahihan kad pelajar terbabit diragui ketulenannya apabila anggota yang memeriksa dokumen mendapati ia terkoyak seperti dipotong.

Seorang daripada gadis terbabit yang juga warga Myanmar mendakwa dirinya pelajar universiti terkemuka di negara ini sementara yang lain mengaku menuntut di sebuah kolej swasta di Petaling Jaya.

Dalam serbuan kira-kira jam 2 pagi itu, sepasukan anggota polis dari Cawangan Kongsi Gelap Maksiat dan Perjudian (D7) Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPKKL) menahan 22 wanita warga asing dipercayai GRO.

Ketua Turus D7 IPKKL, Deputi Superintendan Razali Abu Samah, berkata semua gadis terbabit mendakwa mereka pelajar dengan mengemukakan kad pelajar sebagai bukti.

“Bagaimanapun, pemeriksaan ke atas kad pelajar diberikan didapati sudah terkoyak dan meragukan.

“Ketika serbuan dijalankan, pelanggan serta gadis GRO dalam pusat hiburan itu gagal melarikan diri kerana semua jalan keluar premis sudah dikepung.

“Malah, ketika serbuan ada di kalangan mereka tidak sedar kehadiran polis kerana asyik melayan pelanggan dalam bilik rehat eksklusif.

“Difahamkan, hanya pelanggan tertentu saja boleh menggunakan kemudahan itu dengan dikenakan bayaran RM100 untuk seorang dan berhak mendapat layanan istimewa sambil ditemani gadis pelayan,” katanya.

Daripada 22 yang ditahan, 16 warga China manakala pemeriksaan dokumen perjalanan menunjukkan mereka masuk ke negara ini menggunakan pas lawatan sosial bagaimanapun disalahgunakan.

Berhubung dakwaan sebagai pelajar universiti dan kolej, polis merujuk kes terbabit kepada pihak institusi berkenaan bagi mengesahkan dakwaan lima gadis berkenaan sebelum mengambil tindakan lanjut.

Mereka ditahan berusia antara 22 dan 27 tahun dan dibawa ke IPKKL untuk tindakan lanjut. - Harian Metro

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...