Wednesday, December 9, 2009

2 beradik warga Indonesia dituduh bunuh rakan senegara

BUKIT MERTAJAM: Dua beradik berusia antara 30 dan 40-an berdepan hukuman mati jika sabit kesalahan atas dakwaan membunuh seorang lelaki warga Indonesia termasuk kemaluannya dipotong pada 24 November lalu.

Kedua-dua tertuduh dikenali sebagai Laingke, 35, dan abangnya, Laaihu, 40, juga warga Indonesia didakwa membunuh Junaidi @ Wahyudi di sebuah flet di Blok E, Taman Pelangi, Bukit Tengah di sini antara jam 2 hingga 4 pagi, 24 November lalu.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Bagaimanapun, tiada sebarang rekod dicatatkan daripada tertuduh selepas kesnya didengar di Mahkamah Majistret Bukit Mertajam, semalam.

Tertuduh yang bekerja sebagai pekerja kontrak di negeri ini didakwa menggunakan cermin tingkap pecah sebagai senjata untuk membunuh mangsa.

Majistret Mohd Azhar Hamzah menetapkan 3 Februari depan untuk sebutan semula kes sementara menunggu keputusan bedah siasat serta laporan daripada jabatan kimia.

Timbalan Pendakwa Raya, Siti Norshakinah Ibrahim, menyatakan kedua-dua tertuduh tidak diwakili peguam.

Mereka dihantar ke Penjara Pulau Pinang sementara menanti sebutan semula kes tahun depan.

Sejurus keputusan bedah siasat dan jabatan kimia diperoleh, kes itu akan dipindahkan ke Mahkamah Tinggi Pulau Pinang. - Harian Metro

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...