Thursday, November 5, 2009

Kerajaan tidak benarkan pekerja asing tubuh persatuan sendiri

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak berhasrat untuk membenarkan pekerja asing menubuhkan persatuan sendiri memandangkan mereka boleh menyertai mana-mana kesatuan sekerja yang ada di negara ini, kata Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr S Subramaniam.

Beliau berkata, pekerja asing di negara ini sudah pun tertakluk kepada Akta Kerja 1955 seperti pekerja tempatan, dan daripada segi hak, pekerja asing tidak dibezakan daripada pekerja tempatan.

"Contohnya di bidang perladangan, ada banyak pekerja asing sudah jadi ahli NUPW (Kesatuan Kebangsaan Pekerja-pekerja Ladang), sudah ada pekerja asing boleh buat aduan mereka, sudah ada wakil pimpinan di pihak mereka untuk mewakili suara mereka.

"Kerajaan juga sudah menubuhkan pelbagai saluran di mana mereka boleh membuat aduan dan mendapatkan keadilan," katanya.

Beliau berkata, sehingga kini, semua kes yang dilaporkan ke Jabatan Tenaga Kerja telah diselesaikan.

Subramaniam berkata, pekerja asing juga dibayar pampasan akibat kemalangan yang berlaku di tempat kerja atau dalam perjalanan pergi balik ke tempat kerja mengikut Akta Pampasan Pekerja 1952. - Berita Harian

1 comment:

  1. orang indonesia adalah serumpun dengan kita kenapa nak berkira sangant,,,kalau kiter tak bantu rumpun kita sapa nak bantuuu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...