Friday, November 27, 2009

Imigresen tahan 20 PATI

Oleh unaidi Ladjana

SEBAHAGIAN PATI yang ditahan dalam satu operasi bersepadu di Jalan Kimanis-Papar di Papar, Sabah, semalam.


PAPAR 26 Nov. - Bahagian Penguat Kuasa Imigresen cawangan Sabah berjaya menahan lebih 20 pendatang asing tanpa izin (PATI) dalam satu operasi bersepadu di Jalan Kimanis-Papar dekat sini hari ini.

Ketua Operasi tersebut, Mahadzir Mohamad berkata, kesemua mereka kini ditahan reman untuk siasatan dan tindakan selanjutnya.

"Kesemua mereka ditahan kerana gagal mengemukakan dokumen pengenalan diri semasa operasi dijalankan.

"Kebanyakan yang ditahan adalah penumpang pengangkutan awam yang dalam perjalanan menuju ke pusat bandar raya Kota Kinabalu," katanya kepada pemberita ketika ditemui di sini hari ini.

Menurutnya, operasi bersepadu itu diadakan dengan kerjasama Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).

"Kita masih dalam proses menapis dan jika ada orang yang tampil untuk membantu atau mengemukakan dokumen pengenalan diri, mereka akan dibebaskan," katanya.

Sementara itu, pasukan operasi AADK berjaya menahan dua lelaki tempatan yang didapati positif dadah jenis syabu selepas ujian air kencing dijalankan terhadap mereka.

Menurut Ketua Operasi AADK, Abdul Rahim Awang Yussof, kedua-dua lelaki yang ditahan itu merupakan pemandu kenderaan yang berumur dalam lingkungan 20-an.

Dalam operasi itu, lima saman telah dikeluarkan JPJ terhadap beberapa kenderaan yang melakukan kesalahan.

"Antara saman yang dikeluarkan termasuklah kerana tidak mempunyai lesen memandu, lesen memandu tamat tempoh dan cukai jalan tamat tempoh," katanya.

Operasi bersepadu itu adalah kali kedua diadakan dalam tempoh satu minggu di mana sebelum ini operasi sama telah dijalankan di Jalan Telipok dekat sini pada 19 November lalu. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...