Friday, October 9, 2009

Seludup wanita RM2j

KUALA LUMPUR: Pendapatan lumayan yang diperoleh menerusi industri perdagangan seks membuatkan manusia sanggup menjadikan makhluk sejenis mereka sebagai barang seludup semata-mata mahu memenuhi permintaan pelanggan yang sentiasa dahagakan seks.

Ini terbukti apabila satu sindiket menyeludup wanita bagi tujuan perdagangan seks antarabangsa yang mengaut keuntungan hampir RM2 juta beroperasi sejak setahun lalu, ditumpaskan dalam serbuan di Pandan Perdana, Cheras di sini, awal pagi semalam.

Menjadikan negara ini sebagai transit, kegiatan sindiket terbabit dipercayai antara yang terbesar di Malaysia dan didalangi dua individu masing-masing seorang lelaki dan seorang wanita tempatan berusia 44 dan 55 tahun.

Difahamkan, dua dalang terbabit sanggup menjadikan manusia sebagai barang dagangan seks berikutan menerima upah lumayan bagi setiap penghantaran.

Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (Operasi/Risikan) Bukit Aman, Datuk Hadi Ho Abdullah, berkata kejayaan melumpuhkan sindiket itu hasil maklumat risikan Polis Persekutuan Australia (FAP).

Katanya, serbuan jam 1 pagi itu dilakukan pasukan khas daripada Cawangan Kongsi Gelap, Perjudian dan Maksiat (D7) Bukit Aman diketuai Asisten Komisioner Sanusi Sidek, menahan dua individu yang dipercayai dalang utama.

“Mereka ditahan mengikut Ordinan Darurat (EO) dan siasatan awal menunjukkan mereka bukan saja menyeludup wanita tempatan, malah wanita asing yang kebanyakannya dari negara Asean untuk tujuan pelacuran dengan menjadikan negara ini pusat transit.

“Kebanyakan mangsa diseludup ke Australia dan Eropah menggunakan pelbagai dokumen perjalanan palsu termasuk visa pelancong dan pelajar melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Sepang,” katanya.

Menurutnya, dua suspek terbabit dipercayai memperoleh bayaran lumayan bagi setiap penghantaran dan operasi sindiket itu terancang termasuk memiliki rangkaian antarabangsa bagi menjalankan aktiviti terbabit.

“Mereka menguruskan segala keperluan perjalanan wanita yang diseludup itu dan sejurus tiba di destinasi ada ahli sindiket yang akan menjemput serta membawa mereka ke pusat pelacuran.

“Hasil siasatan, kami percaya mereka memperoleh tidak kurang RM2 juta dalam tempoh lebih setahun beroperasi,” katanya.

Mengulas mengenai kemungkinan adanya ‘orang dalam’ yang terbabit, beliau berkata, perkara itu disiasat, namun masih terlalu awal untuk membuat kesimpulan dan pihaknya bekerjasama dengan Jabatan Imigresen bagi menyiasat kes berkenaan dengan terperinci.

“Kami akan siasat jika ada orang dalam daripada agensi kerajaan yang terbabit, namun tumpuan kami kini untuk memburu anggota sindiket lain termasuk orang yang membuat pasport dan visa palsu itu.

“Siasatan juga akan dilakukan dan mengenal pasti bagaimana mereka mudah membolosi pemeriksaan di KLIA menggunakan dokumen perjalanan palsu hingga sampai ke negara ketiga,” katanya.

Menurutnya, polis juga mengenal pasti jumlah mangsa sindiket itu termasuk mengesan lokasi wanita dan gadis terbabit di luar negara bagi membantu siasatan kes berkenaan.

“Berdasarkan keuntungan besar diperoleh sindiket itu dalam tempoh singkat, kami yakin ramai yang menjadi mangsa,” katanya. - Harian Metro

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...